Zwangerschapsdiabetes, een veelvoorkomende type van diabetes. Het is een diabetes die je kunt krijgen van de 24e week van de zwangerschap, en direct gaat over gaat na de bevalling. Een ander woord voor zwangerschapsdiabetes is het medische woord diabetes gravidarum.

Heel veel zwangere vrouwen krijgen last van deze type van diabetes, zo komt het namelijk voor bij 1 tot 3 procent van alle zwangere vrouwen. Ook krijg je het pas tijdens de tweede helft van de zwangerschap, na 24 weken, en zijn de symptomen niet altijd goed zichtbaar.

Er zijn wel een aantal symptomen die sneller voelbaar zijn.

Zwangerschapsdiabetes symptomen

Een definitie van zwangerschapsdiabetes is een stoornis in de koolhydratenstofwisseling die tijdens de zwangerschap ontstaat of wordt ontdekt.

Hoe ontstaat het?

Tijdens de zwangerschap sta je onder de invloed van de zwangerschapshormonen die worden aangemaakt. . Een aantal van de hormonen remt de werking van het hormoon insuline, je lichaam heeft deze insuline nodig om suiker af te breken in je lichaam. Nu je lichaam hiertoe niet in staat is, doordat het te weinig insuline aanmaakt, heb je de suikerziekte. Wat dus zwangerschapsdiabetes wordt genoemd.

Tijdens een normale zwangerschap waar alles goed gaat, reageert je lichaam lichaam op de anti-insulehormonen door zelf meer insuline aan te maken. Wanneer dit niet gebeurd, wordt het suikergehalte te hoog in je bloed en krijg je deze type diabetes. Belangrijk om te weten is dat het ook weer vanzelf weggaat. Na je bevalling passen je hormonen zich weer aan, waardoor de diabetes vanzelf weer verdwijnt.

Wat zijn de gevolgen

Het is heel belangrijk zwangerschapsdiabetes te behandelen. Het kan namelijk zowel voor je zelf als voor je baby diverse ernstige gevolgen hebben. De baby krijgt een grote hoeveelheid suiker binnen, waardoor de baby zelf ook extra insuline moet produceren. Dit leidt er toe dat de glucose in het lichaam van de baby wordt omgezet in vet. Dit vet wordt uiteindelijk opgeslagen in de weefsels, waardoor het kind sneller groeit en ook te zwaar wordt. Dit maakt de bevalling zwaarder en verhoogt de kans op een keizersnee, vanwege dat de baby te groot is.

Ook de mogelijkheid tot een vroeggeboorte wordt verhoogd en de kans dat het kind diabetes krijgt op een latere leeftijd wordt ook direct verhoogd.

Daarnaast zorgt een te hoge bloedsuikerspiegel voor een verhoogde kans op een infectie, welke het meest voorkomt in de nieren, blaas, baarmoederhals en baarmoeder.

Bij alle zwangerschapscontroles onderzoekt je verloskundige altijd je urine. Hier wordt ook gekeken naar het suikergehalte, wat kan namelijk duiden op deze type diabetes. Maar er zijn meer symptomen die kunnen duiden op zwangerschapsdiabetes. De verloskundige heeft reden om je verder te laten onderzoeken wanneer de volgende situaties voorkomen:

De glucose tolerantietest

Wanneer je verloskundige een vermoeden heeft dat je deze diabetes hebt, moet je een glucose-tolerantietest (GTT) doen in het ziekenhuis. Hierbij moet je een suikerdrankje drinken, waarna het bloed wordt gecontroleerd. Hierbij wordt gekeken naar het bloedsuikergehalte in je lichaam waarna wordt vastgesteld of je zwangerschapsdiabetes (diabetes gravidarum) hebt.

Behandelingen

Om deze type diabetes te behandelen zul je hoogstwaarschijnlijk een dieet voorgeschreven krijgen van de arts. Hierbij zul je van meerdere grotere maaltijden per dag, overgaan op meerdere kleinere maaltijden per dag. Hierbij wordt voornamelijk gelet op de inname van de koolhydraten. In de meeste gevallen zorgt het dieet dat het niet erger wordt en je kindje geen verdere schade oploopt. Door het dieet blijft namelijk je bloedsuikerspiegel op normaal niveau. Regelmatig komt het voor dat een goed dieet niet voldoende is om het op normaal niveau te krijgen. In dit geval zul je extra insuline toegediend krijgen tijdens de zwangerschap.

Zoals eerder vermeld komt het bij veel vrouwen voor, bij circa 1 op de 3 van alle zwangere vrouwen. Wanneer je last hebt gehad van zwangerschapsdiabetes, is de kans ook groter dat je op latere leeftijd een reguliere vorm van diabetes krijgt, diabetes type 2. Onderzoeken geven aan dat de kans 50% is. Je lichaam maakt dus wel de insuline aan, maar niet zoveel je daadwerkelijk nodig hebt om goed te functioneren. Om deze suikerziekte te bestrijden zul je continue moeten letten op je voeding en zul je bloedsuikerverlagende tabletten moeten nemen. Daarnaast heb je ook de kans dat bij een volgende zwangerschap het weer terugkeert, deze kans is zo circa 90%.

Ook het kindje zelf heeft later de mogelijkheid om sneller diabetes type 2 te krijgen. Wanneer je tijdens de zwangerschap goed behandeld bent en er goed aan gewerkt hebt, wordt de kans ook kleiner dat je kind het weer krijgt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *