De laatste weken breken aan en is het tijd dat je gaat denken aan je bevalling. De vraag die bij elke moeder opkomt is: Waar moet ik allemaal denken? Wij hebben hier een aantal lijsten gemaakt van belangrijke punten die je allemaal kunt regelen voor je bevalling. Belangrijk is dat alles op tijd is geregeld, zodat je achteraf geen stress hierover hebt en met je een goed geval naar je bevalling kunt uitkijken. Wij hebben in ieder geval een soort checklistje voor je klaargemaakt welk je hieronder kunt bekijken.

Wat kun je voorbereiden voor de bevalling zelf?

  • Leg klossen onder je bed, dit is voor de thuisbevalling of kraamzorgperiode achteraf. Deze kun je vaak huren of zelf gratis af halen bij een thuiszorg.
  • Je kunt niet bevallen op een waterbed, zorg dat er een normaal bed klaar staat voor de bevalling.
  • Zorg dat je rond 36 weken een intake hebt gehad met de kraamzorg. Zo kun je wat zaken afstemmen.
  • Zorg voor een lijst met alle benodigde telefoonnummers. Denk hierbij aan het ziekenhuis, de verloskundige, kraamzorg en andere belangrijke personen.
  • Vanaf week 37 moet je je bed thuis verhogen, dit is namelijk vereiste voor de kraamzorg. De kraamcentra vereisen namelijk een werkhoogte van 75 cm voor het personeel.
  • De eerste baby spullen! Zorg dat je de benodigde babyspullen in huis hebt, zoals babykleertjes, luiers, thermometer, spuugdoekjes, voedingsbh, speen, wieg, autostoel)
  • Regel wie er bij de bevalling bij zijn.

Het belangrijkste waar je vrijwel over moet nadenken voor je bevalling is waar je wilt bevallen. Je hebt natuurlijk de keuze uit een thuisbevalling of in het ziekenhuis. Wanneer er geen indicatie of problemen zijn, dan zijn de meeste verloskundigen bereid om thuis te komen. Het is altijd goed om rekening te houden dat je in een vertrouwde omgeving kunt bevallen, of dit nou thuis of in het ziekenhuis is. Dit geeft namelijk een beter gevoel en minder stress.

Andere zaken die je ook al kunt regelen

  • Geboortekaartjes
  • Oppas wanneer je kleine kinderen hebt. Als je andere kleine kinderen hebt die ook aandacht vergen, dan is een oppas even erg handig zodat je kunt focussen op de bevalling.

Zwangerschapscursus nemen

Wat je ook kunt doen om je eigen kennis te vergroten is een zwangerschapscursus afnemen. Deze zijn erg populair. Je leert hier zaken als hoe je kunt ontspannen, in welke houding je moet liggen tijdens de bevalling, ademhalingstechnieken en andere belangrijke zaken voor je bevalling. En ook je partner weet hoe en wat hij kan doen.

Vergroot je kennis

Het is heel goed om te verdiepen in de bevalling. Uit diverse onderzoeken is gebleken dat hoe meer je er in verdiept, hoe minder stress en angstig je bent voor de bevalling. Wat zorgt voor een bevalling die soepeler verloopt. Zo is het goed om te verdiepen in onder andere de ontsluitingsweeën en persweeën. Wat je kunt doen is boeken lezen, tijdschriften over zwangerschap, maar ook worden er regelmatig informatie avonden georganiseerd in ziekenhuizen of andere zorginstanties.

Zijn er nog zaken of heb je goede tips die missen? Dan horen wij dat graag in een reactie.