Het staat betekend dat een zwangerschap zorgt voor een slechte slaap en veel slapeloosheid. Je slaapproblemen kunnen zelfs erg veranderen tijdens de periode dat je zwanger bent. Ook is het zo dat je soms overdag zo kunt slapen, terwijl je s’ nachts niet in slaap kunt vallen of meerdere keren wakker wordt. Het is belangrijk om te weten dat je tijdens je zwangerschap anders slaapt, je doorloopt als wijze een soort slaapcyclus die afwijkt van de normale cyclus. Gelukkig zijn er wel een aantal praktische tips die je kunnen helpen om beter te slapen welke wij ook zullen uitlichten.

De reden dat je slecht slaapt komt voornamelijk de hormonen in je lichaam welke zijn veranderd tijdens deze periode. De meest voorkomende slaapproblemen zijn ook:

Tijdens het zwanger zijn slaap je lichter dan normaal, wat gevolgen heeft dat je sneller wakker wordt en meer droomt. Tijdens het dromen kun je ook veel bizarre situaties dromen, meer uitleg daarover vindt je ook in het artikel zwangerschapsdromen op onze website.

Ook is je lichaam veel meer vermoeid, je lichaam heeft namelijk veel meer energie nodig om alles te verwerken. Het lichaam is eigenlijk continue intensief bezig om je kind te laten groeien in het lichaam. Dit zorgt ervoor dat je op sommige momenten overdag zo kunt slapen, maar dit kan ook zorgen dat je weer te vroeg wakker wordt bijvoorbeeld. Het kan je lichaam ook erg goed doen om regelmatig even een middag dutje te doen om wat extra slaap te pakken. Waar je normaliter circa 7 a 8 uur slaap nodig hebt, kan dit nu gemakkelijk 10 tot 12 uur zijn op sommige dagen.

Voornamelijk tijdens de eerste weken van de zwangerschapskalender heb je meer behoefte aan slaap omdat je lichaam dan nog harder werkt.

Welke slaaphouding kan ik het beste aanhouden?

Een veelgestelde vraag is welke houding het beste is om te slapen als je zwanger bent. Het beste is om te slapen op je zij, de reden hiervoor is dat jij en je ongeboren kindje hier het meest comfortabel bij liggen. Op je buik en rug liggen heeft diverse nadelen, het is dan ook niet aan te raden om jezelf aan te wennen op deze manier te gaan slapen. Vooral op de rug liggen kan erge rugpijn veroorzaken.

Tips voor een betere nachtrust

Er zijn een aantal zaken waar je rekening mee kunt houden voor een betere nachtrust.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *