Executieve functies zijn belangrijke cognitieve vaardigheden die ons helpen bij het plannen, organiseren en uitvoeren van taken. Kinderen met goed ontwikkelde executieve functies zijn beter in staat om te leren, problemen op te lossen en zichzelf te reguleren. Het is dan ook belangrijk om deze executieve functies bij kinderen te trainen. Hieronder vind je 5 tips om de executieve functies van je kind te trainen.

#1 Oefen plannen en organiseren

Kinderen hebben soms moeite met het plannen en organiseren van taken. Je kunt je kind helpen door te beginnen met kleine stappen, zoals het maken van een to-do lijstje voor de dag. Door taken op te breken in kleine stappen, wordt het gemakkelijker om te plannen en te organiseren. Geef je kind ook de tijd en ruimte om zelfstandig taken uit te voeren. Zo leert je kind zelf plannen en organiseren.

#2 Speel geheugenspelletjes

Een goed geheugen is belangrijk voor de ontwikkeling van de executieve functies van kinderen. Geheugenspelletjes, zoals memory, kunnen helpen om het werkgeheugen van je kind te verbeteren. Dit is het korte termijn geheugen dat nodig is voor het onthouden van informatie tijdens het uitvoeren van een taak. Door regelmatig geheugenspelletjes te spelen, wordt het werkgeheugen van je kind getraind.

#3 Oefen met zelfbeheersing

Het ontwikkelen van zelfbeheersing is essentieel voor kinderen om impulsieve acties te vermijden en hun emoties te reguleren. Gelukkig zijn er verschillende manieren om je kind te helpen bij het ontwikkelen van deze vaardigheid. Zo kun je bijvoorbeeld regelmatig oefeningen doen, zoals het wachten op hun beurt tijdens een spelletje. Wil je graag meer leren over hoe je de zelfbeheersing van je kind kan verbeteren? Overweeg dan eens een cursus executieve functies!

#4 Stimuleer flexibiliteit

Flexibiliteit is belangrijk bij het oplossen van problemen en het aanpassen aan veranderingen. Je kunt je kind helpen bij het ontwikkelen van flexibiliteit door verschillende oplossingsstrategieën aan te moedigen en te laten zien dat er meerdere manieren zijn om een taak uit te voeren. Stimuleer ook het leren van nieuwe dingen en het uitproberen van nieuwe ervaringen.

#5 Leer prioriteren

Last but not least! Prioriteiten stellen is een belangrijke vaardigheid bij het plannen en organiseren van taken. Leer je kind om prioriteiten te stellen door bijvoorbeeld belangrijke taken als eerste af te maken. Maak ook duidelijk dat het soms nodig is om minder belangrijke taken opzij te zetten om te kunnen focussen op belangrijkere taken.

Het is dus van groot belang om de executieve functies bij kinderen te trainen. Dit draagt namelijk bij aan hun vaardigheden op het gebied van leren, probleemoplossing en zelfregulering. Door middel van de 5 tips die we hebben gegeven, kun je je kind helpen bij het ontwikkelen van deze belangrijke cognitieve vaardigheden. We wensen je veel succes!