Voor veel mensen kan het een goede optie zijn om je bekkenbodemspier te trainen. Oefeningen bekkenbodem zijn voor sommige mensen echt een must. Daarom is het goed om te kijken of het jou ook kan helpen of dat je liever kiest voor een andere optie.
De bekkenbodemspier is zeer belangrijk en daarom moet er ook voldoende aandacht aan besteed worden. Dit is precies de reden dat we je hieronder alle mogelijke opties voor je op een rijtje hebben gezet. Zo zorgen we ervoor dat je je spieren goed kunt versterken en je er minder last van gaat krijgen.
Waarom bekkenbodemspieren trainen?
Als eerste is het al de vraag waarom je een bekkenbodemspieren moet trainen. Oefeningen bekkenbodem ga je namelijk niet voor je plezier doen. De hoofdreden dat mensen het doen is omdat ze last van hun spier hebben. Vaak komt dit doordat de spier niet meer volledig wil sluiten.
De bekkenbodemspieren en de blaas kunnen getraind worden om alles goed vast te houden. Zo verlies je bijvoorbeeld geen urine meer als je moet lachen of als je bijvoorbeeld springt. Daarom is het goed om te kijken hoe je ervoor kunt zorgen dat je je bekkenbodem volledig kan trainen.
Is mijn bekkenbodemspier niet sterk genoeg?
Het kan zijn dat je helemaal niet weet dat je bekkenbodemspieren niet sterk genoeg zijn, dan weet je ook niet of je oefeningen bekkenbodem moet gaan doen. Hieronder staan enkele klachten die kunnen wijzen of slappe spieren of een andere oorzaak:
- Onverwachts urineverlies
- Je ontlasting niet meer goed op kunnen houden
- Veel aandrang om te moeten plassen
- Tijdens het vrije enkele problemen ervaren
- Pijn in je onderbuik of bijvoorbeeld je rug
- Snel last van problemen met de ontlasting, zoals verstopping
Als je deze klachten echt ervaart, is het zeker goed om te kijken hoe heftig het is en hoe je er makkelijk af kunt komen.
Welke sporten trainen bekkenbodemspieren?
Er zijn zeker verschillende normale sporten die je uit kunt voeren om je bekkenbodem te versterken. Je hoeft dan niet per se oefeningen bekkenbodem te doen. Dit doe je dan al op een natuurlijke manier door de sport uit te voeren zoals:
- Paardrijden
- Zwemmen
- Fietsen
- Krachttraining
- Dansen
Elke soort sport is bedoeld voor andere spieren. Daarom is het wel altijd goed om na te gaan of deze sporten bij je passen en of het niet te veel pijn doet om deze sporten uit te voeren. Bij pijn is het altijd aan te raden om in contact te komen met een arts.
Oefeningen bekkenbodem doen of voor een sport kiezen?
Als je één van de sporten leuk vindt om te doen, is het zeker een aanrader om ze erbij te doen. Helaas verhelpt dit vaak niet alle klachten. Het is daarom altijd goed om er nog wel enkele oefeningen bekkenbodem bij te doen.
De sport is mooi meegenomen, maar vaak niet voldoende om alle klachten te verhelpen. Daarom wordt er wel aangeraden om te kijken naar alle opties en mogelijkheden die je hebt. Zo zorg je voor een goede opbouw van de bekkenbodemspieren en hoef je niet uren te zoeken naar een goede oplossing.
Oefeningen bekkenbodem
Er zijn enkele oefeningen die je kunt gaan doen om je bekkenbodem goed aan te sterken. Oefeningen bekkenbodem zijn op het internet helaas soms wel moeilijk te vinden. Er staat namelijk altijd van alles tussen en de helft is niet duidelijk. Daarom is het goed om op onderzoek te gaan naar goede oefeningen.
Hieronder hebben we enkele goede oefeningen voor je op een rijtje gezet. Op die manier wordt het voor jezelf makkelijker om een goede oefening te vinden die bij je past. Soms helpt het alleen al om niet te hoeven zoeken, maar het gewoon ergens tegen te komen.
Oefeningen bekkenbodem met je benen
De eerste oefening is een oefening die je op je zij kunt uitvoeren. Je moet wel gaan liggen. Het is de bedoeling dat je de bekkenbodemspieren gaat aanspannen. Dit doe je steeds in korte pauzes, zodat je leert hem te controleren. Steeds aanknijpen en daarna weer los laten.
Steeds wanneer je de spieren aanspant, doe jij je been omhoog. Zodra je je been omlaag doet, laat je ook je spieren los. Dit is een goede manier om je spieren aan te sterken en ervoor te zorgen dat je weer controle over bijvoorbeeld je blaas weer terug krijgt.
Oefeningen bekkenbodem: Span aan en laat los
Je kunt de voorgaande oefening ook doen zonder je been omhoog te doen. Je kunt dan alleen je spieren aanspannen en weer los laten. Deze oefeningen bekkenbodem zorgen ervoor dat je jouw spieren weer aansterkt, maar je hier niet veel moeite in hoeft te steken. Het is wel belangrijk dat je stopt wanneer het pijn doet.
Deze oefening kun je eigenlijk overal uitvoeren. Het maakt niet uit waar je bent en wat je aan het doen bent. In het begin zal het wat meer moeite kosten, maar daarna zal je automatisch de kracht los laten wanneer dit nodig is, je lichaam gaat dit automatisch doen.
Een oefening met een stoel
Je kunt de oefeningen bekkenbodem ook met een stoel doen. Je gaat gewoon simpelweg op een stoel zitten en dan trek je de spieren samen. Als je dit gedaan hebt ga je opstaan en dan doe je dit nog een paar keer staand. Zo leer je het in verschillende posities en mogelijkheden.
Het is de bedoeling dat je jouw billen op de stoel laat zitten. Dus wanneer je gaat aanspannen, mogen ze niet omhoog komen. Je blijft dus eigenlijk helemaal stil zitten. Niemand kan dan ook zien wat je aan het doen bent, alleen jij kan het voelen.
Raadpleeg een arts bij teveel pijn
Het kan voorkomen dat je erg veel pijn hebt aan je bekkenbodemspieren. Dan is het altijd aan te raden om geen oefeningen bekkenbodem uit te voeren. Raadpleeg een arts en kijk waar het precies vandaan komt. Het is namelijk niet goed als je spieren echt zoveel pijn doen.
Als er iets niet fijn voelt of je het toch niet vertrouwt, ga altijd naar een arts toe. Zij kunnen je helpen en jullie kunnen dan samen op zoek gaan naar een oplossing. Dit is erg belangrijk wanneer je last hebt van je gezondheid. Niemand moet met pijn rond blijven lopen. Het moet altijd opgelost zien worden.