Mama zijn is overal ter wereld al een uitdaging. Het is een intensieve en liefdevolle taak die zin geeft aan het leven. Moeder zijn betekent zorgen, beschermen en onvoorwaardelijk liefhebben, ongeacht de omstandigheden. Maar wat als die omstandigheden allesbehalve normaal zijn? Wat als je niet alleen moet vechten voor de toekomst van je kinderen, maar ook gewoon voor het leven? In Gaza, waar oorlog en bombardementen de norm zijn geworden, is mama zijn een rol die zich op de meest hartverscheurende manieren manifesteert.

Dreiging hangt voortdurend in de lucht

Elke dag in Gaza begint met een angstige blik naar de hemel. De lucht is niet blauw en open, zoals het zou moeten zijn, maar zit vol dreiging. Het geluid van vliegtuigen boezemt angst in. Voor een moeder in Gaza betekent deze dagelijkse realiteit dat er geen moment van echte rust is. Slapen is moeilijk als je elk moment wakker kunt worden van een explosie. De onzekerheid en stress knaagt voortdurend aan je. Je kinderen in je armen houden, voelt soms als de enige manier om ze te beschermen, ook al weet je diep van binnen dat zelfs jouw moederliefde niet opgewassen is tegen de vernietigende kracht van bommen. De meest alledaagse taken, zoals het bereiden van een maaltijd, is beladen met angst. Het begeleiden van je kind naar school is geen opgave meer en dat is geen goede zaak, want geen enkele school is nog open in Gaza. 

Kinderen met vragen

Dan is er nog de emotionele last van het moederschap in een conflictgebied. Hoe leg je je kinderen uit waarom hun leven nu zo anders is? Hoe vertel je je zoon of dochter dat het niet hun schuld is, dat zij niets hebben gedaan om deze nachtmerrie te verdienen? De onschuldige vragen die kinderen overal ter wereld stellen, zijn in Gaza pijnlijk om te beantwoorden. Het is hartverscheurend om te zien hoe kinderen, die het recht hebben om zich veilig en geliefd te voelen, vroeg volwassen worden, daartoe gedwongen door de harde realiteit van hun omgeving.

Daarom is het werk van organisaties als UNICEF zo belangrijk. UNICEF is in Gaza aanwezig en zet alles op alles om kinderen en gezinnen de hulp te bieden die ze nodig hebben, bijvoorbeeld door schoon water, medicijnen en psycho-sociale hulp aan te bieden. Help Gaza met een eenmalige of maandelijkse gift en red levens.

Moederschap is altijd een zegen

Maar ondanks al dit verdriet en deze onzekerheid, blijft er een vonk van liefde en hoop branden in het hart van elke moeder. Ook in Gaza. Het is die onwankelbare liefde die mama’s de kracht geven      om door te gaan, om hun kinderen vast te houden en ze te troosten, zelfs als ze zelf compleet gebroken zijn. Het moederschap in Gaza is een symbool van veerkracht, een stille maar krachtige bevestiging van het leven te midden van de dood. Elke glimlach die een moeder er op het gezicht van haar kind tovert, elke warme maaltijd die ze kan bereiden, voelt als een overwinning. Voor      moeders, die hun kinderen veilig naar school sturen en samen ontbijten zonder de dreiging van geweld, is het misschien moeilijk om voor te stellen hoe het is om moeder te zijn in Gaza. Maar de kern van het moederschap – de liefde, de angst en het verlangen naar een veilige toekomst voor je kinderen – is universeel. Ieder kind verdient de liefde van hun moeder of vader. Ook dat recht is universeel.