Voor sommige mensen is het begin van de lente een verademing, voor anderen is het juist de naarste tijd van het jaar. Heb je namelijk last van hooikoorts, dan zul je herkennen dat je rond deze tijd van het jaar de hele dag met rode ogen rondloopt of dat je eindeloos loopt te snotteren. Sommige mensen gaan daarom ook liever niet het huis uit als de lucht vol pollen zit. Dit is echter een drastische maatregel. Je kunt namelijk ook kijken of je baat hebt bij bijvoorbeeld antihistamine. Hoe dit middel werkt en wat je ervan mag verwachten, leggen we je in dit artikel graag uit. Zo kun jij onbezorgd van de lente genieten, wie wil dat nou niet? 

Waardoor ontstaan de klachten die je in de lente ervaart? 

Wanneer je allergisch bent voor pollen, dan kan dat een reactie oproepen van je slijmvliezen. Je begint te snotteren, je ogen worden rood en kunnen gaan jeuken. Je zult merken dat het niet werkt om in je ogen te gaan wrijven, omdat het dan van kwaad tot erger gaat. Deze allergische reactie is het gevolg van pollen in de lucht. Dit kan stuifmeel van grassen, bomen en planten zijn waar je lichaam niet goed op reageert. Het vervelende is dat de lucht vol kan zitten met dit stuifmeel. Dit kan per dag verschillen, vandaar dat je ook niet altijd last hebt van hooikoorts terwijl je op andere dagen gek wordt van je klachten. Een goede manier om de klachten te lijf te gaan is door middel van hooikoorts-tabletten. Deze tabletten hebben zich ruimschoots bewezen en worden door veel mensen gebruikt. 

Wat doen tabletten tegen hooikoorts precies? 

Een van de beste manieren om je hooikoortsklachten te verminderen, is door antihistamine te gaan slikken. Deze zogenoemde hooikoorts-tabletten zorgen ervoor dat de reactie die door het stuifmeel wordt opgeroepen, vermindert. Je kunt het tablet iedere dag nemen, zodat je preventief te werk kunt gaan. Je kunt deze tabletten bij je drogist halen, want je hebt geen recept nodig om dit middel te kunnen gebruiken. Vaak hoef je deze tabletten enkel te nemen tijdens het seizoen waarin er veel pollen in de lucht hangen. Je hoeft dus niet bang te zijn dat je nu altijd deze pillen moet slikken. Sterker nog; je mag de pillen hooguit twee weken achtereen gebruiken. Je zult zien dat je klachten dan sterk verminderen, of zelfs helemaal weg zijn. Zo kun je optimaal genieten van het mooie weer zonder dat je klachten ervaart. Je wilt namelijk niet dat de lente een lijdensweg wordt. 

Ga bij twijfels of bijwerkingen altijd even bij je huisarts langs

Mocht je hooikoortstabletten slikken, maar geen enkele verbetering merken, dan doe je er verstandig aan om langs je huisarts te gaan. Deze kan een aantal tests doen om te kijken wat de oorzaak van je aanhoudende klachten is. Ook wanneer je bijwerkingen ervaart zoals bijvoorbeeld benauwdheid of kortademigheid, is het verstandig om je huisarts te raadplegen. Gebruik je naast je hooikoortstabletten nog andere medicatie? Dan doe je er verstandig aan om bij je huisarts te informeren of je deze kunt combineren met je antihistamine. Het is beter om twee keer te checken dan om een keer het verkeerde te doen. Ben je zwanger of wil je dit graag worden? Dan is het ook verstandig om met je huisarts te overleggen welk middel je het beste kunt gebruiken. Zo voorkom je dat je ongeboren baby en jij onnodige risico’s lopen.