De bodyscan meditatie is een vorm van meditatie die veel toegepast wordt. Veel mensen zijn niet goed verbonden met hun eigen lichaam. Zo voel je niet goed aan wat je lichaam zegt of ben je vooral met andere dingen bezig. Een bodyscan meditatie kan helpen bij het herstellen van deze connectie met je eigen lichaam. 

Het opnieuw in contact komen met je lichaam kan erg voordelig zijn. Zo kan het ervoor zorgen dat je minder stress, angst en/of pijn ervaart. Eigenlijk voor iedereen is het wel belangrijk om hiervoor te zorgen. Ook om goed in slaap te komen, kan deze meditatie goed van pas komen. 

Wat is bodyscan meditatie?

Natuurlijk wil je als eerste weten wat een bodyscan meditatie precies is. Eigenlijk is het vooral een mindfulness oefening die je kunt doen om je lichaam te scannen. Dit kan zijn het scannen op pijn, spanning of ongebruikelijke dingen. De bodyscan meditatie is een Boeddhistische traditie. 

Het is één van de oudste Boeddhistische tradities en meditatietechnieken die er te vinden is. Tijdens de bodyscan is het de bedoeling om alles in je lichaam waar te nemen. Zo voel je alles sensaties die in je lichaam bezig zijn. Zo kun je makkelijker aangeven waar je fysieke of emotionele pijn hebt. Kortom, het verbetert het welzijn van je lichaam en geest. 

De verbinding tussen lichaam en geest herstellen

Als je te maken hebt met negatieve gedachtes of veel stresssituaties, gaat dit niet alleen een invloed hebben op je gedachtes, maar ook op je lichaam. Stress uit zich meestal ook lichamelijk. Zo heeft het een invloed op je houding, je ademhaling, je nachtrust en zelfs je spijsvertering. 

Om gezond te zijn, is het daarom niet alleen belangrijk om te kijken naar je fysieke welzijn, maar ook je mentale welzijn moet goed zijn. De bodyscan meditatie kan een nuttige manier zijn om dit aan te pakken. Door te voelen hoe je je nou echt voelt, kun je meer over jezelf te weten komen. 

Door je compleet te focussen op je lichaam, kun je voelen wat er mis met je is. Veel lichamelijke klachten komen bij een emotionele bron weg. Deze vorm van meditatie is hier ook op gericht. Door je fysieke klachten te vinden, kun je een emotionele oorzaak vinden van deze klachten. 

Wat zijn de voordelen van bodyscan meditatie?

Een bodyscan meditatie kan veel voordelen met zich meebrengen. Als je stress, angst en pijn wilt verminderen, kan deze techniek goed van pas komen. Je concentreert je constant op de sensaties die je in je lichaam voelt. Met de meditatie leer je ook hoe je deze sensaties kunt accepteren en observeren. 

Het prettige hieraan is dat het voor veel rust in je hoofd kan zorgen. Des te minder problemen je hebt, des te meer rust je in je hoofd hebt. Daarom brengt een bodyscan meditatie de volgende voordelen met zich mee:

Hoe werkt een bodyscan meditatie?

Een bodyscan meditatie is eigenlijk een soort mentale scan van je lichaam. Je scant je lichaam van top tot teen met je eigen gedachten. Deze vorm van meditatie kun je zelf uitvoeren, maar het is ook mogelijk om dit te doen in de vorm van een geleide meditatie. Als je zelf moeite hebt met mediteren, kan iemand anders je hier goed bij helpen. 

Er zijn een aantal stappen waar je rekening mee moet houden bij een bodyscan meditatie:

Regelmatig oefenen

In het begin gaat het bodyscan mediteren waarschijnlijk erg lastig zijn. Zo raak je snel afgeleid of vind je het lastig om je op je lichaam te concentreren. De beste manier om hier beter in te worden, is door gewoon regelmatig te oefenen. Door te oefenen, is het mogelijk om beter te gaan mediteren. Des te meer je oefent, des te makkelijker het wordt om je op je lichaam te concentreren. 

Eigenlijk is het met alle mentale oefeningen zo dat het belangrijk is om regelmatig te oefenen. Door meer te oefenen, kun je meer en voel je ook je lichaam een stuk beter aan. Daarom kan het een goede optie zijn om gewoon één of twee keer per week te oefenen op de bodyscan meditatie. 

De perfecte meditatie is er niet

Het bestaat niet om perfect te mediteren. Het is belangrijk om dit in je hoofd te zetten. Daarom is het ook niet erg als er af en toe tijdens het mediteren een gedachte voorbij komt. Door deze als een soort wolk weer over te laten vliegen, is het mogelijk om weer verder te gaan met mediteren. De bodyscan meditatie en je concentratie hiervoor gaat nooit perfect zijn.