Een burn out is iets wat erg lang moet herstellen. Tijdens het werken krijgen veel mensen te maken met stress. Als deze stress te lang aan blijft houden, is de kans aanwezig dat je hierdoor wat gaat ontwikkelen. Vooral als er langdurig sprake is van werkstress, is het belangrijk om hier wat aan te doen. 

Als dit niet gedaan wordt, kan er sprake zijn van een burn out. Het is erg belangrijk om goed te herstellen hiervan. Dit kan erg lang duren. Als je het idee hebt dat je hiermee te maken kunt krijgen of iemand anders dit probleem kan krijgen, kan het handig zijn om te weten hoe lang dit kan duren. 

Wat is een burn out?

Eerst is het prettig om te weten wat een burn out precies is. Een burn out kan omschreven worden als een syndroom dat veroorzaakt wordt door emotionele vermoeidheid. Vaak is dit in combinatie met afstand nemen van werk en weinig vertrouwen hebben in je eigen functioneren. 

Het lastige aan een burn out is dat het gaat om een chronisch aandoening. De burn out kan niet zomaar ontstaan en kom je ook nooit zomaar vanaf. Het duurt minimaal 6 maanden om te herstellen van een burn out, maar dit kan bij veel mensen ook langer zijn. 

Het resultaat van een burn out bestaat meestal uit drie dingen. Zo heb je constant te maken met extreme vermoeidheid, overspanning en uitputting. Dit is wat je op de voorgrond ziet. Daarnaast zijn er ook nog een aantal mentale factoren die een rol spelen in een burn out. 

Hoe wordt een burn out hersteld?

Bij het herstel van een burn out is het belangrijk om overal wat aan te doen. Zo is het niet voldoende om alleen wat te doen aan de fysieke factoren, zoals de vermoeidheid en overspanning. Ook is het belangrijk om psychologische hulp te krijgen als je een burn out hebt. 

Het herstel van een burn out gaat erg lang duren en wordt daarom opgedeeld in 3 verschillende fases. Deze fases moeten doorlopen worden voordat er aan een oplossing gewerkt kan worden. 

Fase 1: Begrijpen en accepteren

De eerste fase is begrijpen en accepteren. Een burn out wordt door je lichaam ingezet omdat er sprake is van lichamelijke en geestelijke vermoeidheid. De burn out is voor je lichaam de rem om je te laten stoppen. Veel mensen begrijpen niet helemaal wat er aan de hand is of vinden het lastig om het te accepteren. 

Daarom is dit het eerste wat je moet doen als je een burn out hebt. Het is belangrijk om te begrijpen wat je hebt en te accepteren dat je ziek bent. Als je erkend dat je een probleem hebt, kun je verder naar de volgende fase. Hiervoor is het niet mogelijk om dit te doen. Als je dit gedaan hebt, kun je verder kijken naar de volgende fase.

Fase 2: De oorzaken onderzoeken

Dit is het onderzoeken van de oorzaken. Tijdens het herstellen van een burn out is het belangrijk om als eerste rust te pakken, maar daarna is het belangrijk om een actieve aanpak te hebben. Zo is het belangrijk om te kijken wat de oorzaken zijn dat je een burn out hebt gekregen. 

Daarnaast moet er ook gekeken worden welke hulp je nodig hebt om te herstellen van de burn out. Hier is vaak een psycholoog voor nodig. Deze gaat helpen bij het vinden van de oorzaak en is de belangrijkste factor in de hulp bij het herstellen. 

Fase 3: De problemen oplossen

De derde fase voor het herstel is het oplossen van de problemen. Het lastige aan een burn out is dat er geen oplossing is die voor iedereen werkt. Daarom is het belangrijk om samen met de psycholoog te passen en meten wat er wel kan werken. 

Bij het oplossen van de problemen is het vooral belangrijk om te kijken naar het herstellen van je energie en het verminderen van je vermoeidheid. Er zijn hier verschillende therapieën en opties voor. Daarnaast wordt er gekeken hoe je je leven het beste in kan richten zodat het niet nog een keer gebeurt. 

Herstellen van een burn-out met een psycholoog

Bij het herstel zijn er veel verschillende opties die een psycholoog op je toe kan passen. Het is bij iedereen met een burn out kijken wat het beste past. Zo kun je iets proberen, maar dit betekent niet direct dat het werkt. Daarom is het handig om samen met de psycholoog te kijken wat de beste optie voor je is. 

Cognitieve gedragstherapie

De optie die het meeste toegepast wordt bij een burn out, is de cognitieve gedragstherapie. Dit is een therapie waarbij er gekeken wordt naar je gedachten en je gedrag. Het doel hiervan is het bestrijden van de negatieve patronen die je hebt ontwikkeld. 

In deze therapie gaat de psycholoog samen met jou onderzoeken welke denkpatronen je hebt en welk gedrag ervoor gezorgd heeft dat je een burn out ontwikkeld hebt. 

Het belangrijkste onderdeel van deze therapie is het leren hoe je bepaalde situaties anders in je hoofd kunt zien en hier beter op kunt reageren. In de toekomst kan dit voor meer balans zorgen, en het voorkomt een nieuwe burn out. 

Oplossingsgerichte therapie

Oplossingsgerichte therapie is zoals de naam al suggereert therapie waarbij er gekeken wordt naar een oplossing. De therapie richt zich vooral op je goede punten, waar een oplossing vanuit gezocht kan worden. De therapie zoekt vooral de oplossing in je eigen kracht. 

Er wordt gekeken naar je kwaliteit en hoe deze je kunnen helpen om een volgende burn out te voorkomen. Door je eigen kwaliteit kan het gewenste doel bereikt worden. Deze methode is voornamelijk gericht op de toekomst, waardoor het erg effectief is als behandeling. 

Hartcoherentie

Hartcoherentie is een vorm van therapie die toegepast wordt om stress te verminderen. Er is altijd een bepaalde balans in je lichaam met je hartslag en andere ritmes, zoals je ademhaling. Deze ritmes kunnen mooi samenvallen, waarbij er sprake is van een hoge hartcoherentie.

Stress is negatief voor de hartcoherentie. De ritmes gaan hierdoor minder goed samen. Dit heeft negatieve gevolgen voor hoe je je voelt en hoe je functioneert. Het heeft een invloed op zowel je functioneren op emotioneel als cognitief gebied. 

Er zijn verschillende technieken die helpen de hartcoherentie weer te verbeteren. Hierdoor raakt je lichaam weer in balans, leer je stress herkennen en leer je omgaan met stress. Vooral als je je graag meer op je lichaam wilt focussen, kan dit een goede aanpak zijn. 

Een burn out behandeling op maat

Het komt ook regelmatig voor dat geen enkele vorm van therapie je aanspreekt of bij je past. Daarom is het belangrijk om een psycholoog te hebben die verstand heeft van de situatie. Er zijn psychologen te vinden die gespecialiseerd zijn in burn outs. Hierdoor heeft de psycholoog verstand van je problemen. 

Er is voor iedereen wel een aanpak, al lijkt deze lastig te vinden. Daarom kan een psycholoog je ook helpen met een behandeling op maat. Door te kiezen voor een behandeling op maat, kan er precies gekeken worden naar wat je nodig hebt om weer te kunnen functioneren. 

Hoe lang kan een burn out precies duren?

Het is lastig om te weten hoe lang een burn out precies kan duren. Er zijn verschillende factoren die hierbij een rol spelen en het is ook persoonlijk hoe lang dit kan duren. Bij de ene persoon kan dit veel langer duren dan bij de andere. Gemiddeld duurt het een jaar om te herstellen van een burn out. 

Het kan ook veel langer duren dat dit. Zo zijn sommige mensen 2 jaar onderweg om weer normaal te kunnen functioneren. Natuurlijk zijn er ook snellere mensen. De minimale tijd dat je onderweg bent voor een burn out is 6 maanden, een half jaar dus. Als een burn out actief aangepakt wordt, is de kans op herstel een heel stuk groter.