Ga je een barbecue of een borrel in je achtertuin organiseren voor je vrienden, maar ben je helemaal geen wijnkenner? Dan is het handig om in elk geval een aantal allemansvrienden in te slaan. Typische borrelwijnen voor een avondje in de tuin zijn de toegankelijke wijnen waarmee je sowieso goed zit. Voor bij een barbecue kun je best een wat stoerdere wijn inslaan. Toch is er veel verschil in de verschillende soorten wijn, en is het goed om een beetje op de hoogte te zijn van wat je in huis haalt. Je wil immers niet té complexe wijnen serveren. Deze drinken niet zo makkelijk en vallen vaak wat zwaar.
Hoe voorkom je nu dat je de plank misslaat qua wijnkeuze? We helpen je graag op weg!

Kies voor allemansvrienden bij de hapjes

Zeker als je een borrel organiseert met eenvoudige hapjes, zijn allemansvrienden zoals Chardonnay of Pinot Noir de soorten die bijna altijd wel gewaardeerd worden. Bovendien passen deze goed bij veel verschillende borrelhapjes zoals bij een kaasplankje of een charcuterieplank. Ga je uitpakken met luxe tapashapjes? Kies dan een lekkere Spaanse rode wijn met een toegankelijk karakter, zoals een smaakvolle wat jongere Rioja.

Bij een barbecue mag je best een wat robuustere wijn serveren. Kies een niet al te zware maar ook niet al te lichte wijn, zoals bijvoorbeeld Shiraz of Tempranillo. Deze wijnen hebben net wat meer tannines dan bijvoorbeeld een Merlot, en sluiten daarom goed aan bij het stevige, kruidige van het geroosterde vlees, maar zijn niet té complex en dominant.

Borrelwijnen

Organiseer je juist een borrel zonder hapjes, en ben je op zoek naar een geschikte borrelwijn die jullie deze avond kan vergezellen? Voor een avondje in de tuin met je vrienden, goede gesprekken en fijne zachte lentetemperaturen, zijn vooral de lichte en toegankelijke wijnen ideaal. Schenk bijvoorbeeld een lekkere gekoelde rosé uit de Provence, en je maakt je vrienden vast blij. Deze fruitige Franse wijnen zijn zo fruitig, frivool en fris van karakter dat iedereen ze vaak wel waardeert. Ook witte wijnen zoals Riesling, Grüner Veltliner of Verdejo lenen zich uitstekend als borrelwijn. Liever rood? Dan kun je bijvoorbeeld een Beaujolais of een lekkere Merlot in huis halen. Dit zijn niet al te complexe rode wijnsoorten met een heerlijk soepel, zacht karakter.

Variatie

Als je twijfelt, is het altijd handig om een aantal soorten in te slaan voor je borrel zodat er genoeg keuze is. Ga voor de niet al te dure, maar ook niet de spotgoedkope exemplaren en koop je wijn via internet, zodat je bijvoorbeeld zes flessen krijgt voor een voordelige prijs.

Tot slot: sla liever te veel wijnflessen in dan te weinig! Je wilt immers niet aan het einde van de avond zonder wijn komen te zitten. 😉


Veel plezier!