Geleide meditatie is zeker een goede optie wanneer je nieuw bent om te gaan mediteren. Voor iedereen is dit een spannende stap, daarom is het goed om te kijken naar de mogelijkheden die je hebt. Helemaal als beginner is namelijk alle hulp welkom die er te bieden is. 

Hieronder leggen we je precies uit wat geleide meditatie is en wat je ermee kunt bereiken. Zo weet je precies waar je aan toe bent en wat je te wachten staat. Uiteindelijk is het namelijk de bedoeling dat je alleen aan de slag kunt gaan met de meditatie, zodat jij straks weer goed in je vel zit en alles weer aan kan. 

Wat is geleide meditatie?

Geleide meditatie is eigenlijk vrij eenvoudig uit te leggen. Het is een vorm van meditatie waarbij je geleid wordt door ankerpunten. Hierbij kun je denken aan een stem, maar ook muziek kan een goede optie zijn. Vele mensen vinden dit een erg fijne manier van mediteren. 

Geleide meditatie is al jaren erg populair en wordt door vele verschillende mensen beoefend. Door op een geleide manier te mediteren zijn gedachten vaak veel meer op de achtergrond. Dit is de hoofdredenen dat heel wat mensen dit een erg fijne manier van mediteren vinden. Je bent dan alleen met de meditatie bezig. 

Waarom geleide meditatie voor beginners? 

Geleide meditatie is echt ideaal voor beginners. Dit komt door een hele hoop verschillende dingen. De hoofdreden is dat het een makkelijke opstap is als je op een andere manier wilt gaan mediteren. Daarnaast heb je veel makkelijker je gedachten op de achtergrond bij dit soort meditatie dan bij andere meditaties. 

De opstap is voor een hele hoop mensen gewoon het moeilijkste wat er is. Daarom is het goed om te beginnen bij iets wat je veilig voelt. Muziek of een warme stem voelt voor een hele hoop mensen erg veilig en makkelijk. Daarom is het zeker een aanrader voor beginners. 

Wat is het doel van deze meditatie?

Er zijn heel wat verschillende soorten meditatie, maar meditatie heeft nooit één doel. Je kunt er een hele hoop verschillende dingen mee bereiken. Zo wil je bijvoorbeeld even een pauze en jezelf kunnen terugtrekken. Dan is meditatie en ook geleide meditatie een erg goede opstap om mee te beginnen. 

Het doel is vooral jezelf leren kennen en jezelf ontwikkelen. Meditatie is hier een zeer belangrijk onderdeel van. Door te weten hoe je in elkaar zit en hoe je lichaam werkt, ga je gewoon een stuk makkelijker door het leven heen. Daarom is het goed om hier eens goed naar te kijken. 

Soorten meditatie

Er zijn heel wat verschillende soorten meditatie. Je kunt het zo gek niet bedenken en het bestaat wel. Je kunt ze indelen binnen drie delen: contemplatie, concentratie-meditatie en vipassana meditatie. Alles wat daarom heen zichtbaar is, kun je binnen één van deze categorieën plaatsen. 

Voor beginners is geleide meditatie vaak de beste optie. Anders kun je altijd nog verder onderzoeken welke mogelijkheden er zijn en wat je liever niet doet. Iedereen heeft zo zijn of haar voorkeuren. Het is zeker goed om ook je eigen voorkeuren te onderzoeken, zodat je een positieve draai aan je meditatie kunt geven. 

Voordelen meditatie 

Er zitten een hele hoop verschillende voordelen aan meditatie. Daarom is het zeker goed om eens te kijken naar geleide meditatie. Hieronder staan goede voorbeelden van voordelen van meditatie. Uiteraard zijn er nog wel meer voordelen, maar deze spannen vaak de kroon. 

Het is goed om deze voordelen mee te nemen in je overweging of meditatie iets voor je is of niet. Veel mensen denken namelijk dat meditatie niet voor hen is, maar dit is vaak grote onzin. Het is even wennen en het goed leren. Daarna gaat het vaak wel vanzelf. Het is dus echt gewoon jezelf leren kennen. 

Stressverminderend 

Geleide meditatie is een ideale manier om stress te verminderen. Je bent even helemaal één met jezelf en je bent bezig met je eigen lichaam. Je bent dus niet bezig met alles in de wereld en hoe slecht het misschien op je werk gaat. Het is de bedoeling om weer een met jezelf te worden. 

Dit kun je ideaal doen met meditatie, waardoor je een hele hoop minder stress gaat ervaren. Niemand vindt het fijn om stress te ervaren, daarom wordt meditatie ook steeds groter. Het is daarom goed om te kijken of het ook jou kan helpen om je stress te verminderen. 

Begrijp je eigen lichaam en geest

Je eigen lichaam en geest begrijpen is niet makkelijk. Een lichaam of geest kan een hele hoop vragen opwekken. Door gebruik te maken van geleide meditatie, wordt het makkelijker om jezelf te leren kennen. Je leert je lichaam en je geest op die manier echt herkennen en je leert ook erkennen. 

Voor veel mensen is het een zeer belangrijke ontwikkeling om je lichaam en geest te leren begrijpen. Door dit te doen met meditatie, zorg je ervoor dat het veel makkelijker wordt om jezelf te ontwikkelen. Het kost je aan het einde van de rit minder energie. 

Bewustwording van je omgeving

Geleide meditatie kan je verder helpen om je meer bewust te worden van je volledige omgeving. Je omgeving begrijpen en aanvoelen is niet makkelijk. Daarom is het zeker een aanrader om eens te kijken hoe je jouw omgeving zo goed mogelijk kan leren kennen. 

Je hoeft natuurlijk niet alles te herkennen en op te lossen, maar meer bewustwording is altijd een aanrader. Zo zorg je er namelijk voor dat je ontwikkeling er echt op vooruit gaat. Dit is voor jezelf en de mensen in je directe omgeving een erg groot voordeel. Het begrijpen van jezelf en anderen is erg belangrijk voor iedereen. 

Inspiratie opdoen

Zonder dat de meeste mensen het weten, zorgt geleide meditatie ook voor inspiratie. Het klinkt voor sommige mensen misschien zelfs gek dat dit kan. Toch is het echt waar, meditatie kan je helpen om jezelf te inspireren. Dit kan door allerlei verschillende dingen komen. 

Inspiratie is iets wat je overal van kunt krijgen. Hierbij kun je denken aan contacten die je in het dagelijks leven legt of de dingen die je leert. Door meditatie leer jij jezelf kennen en leer je eigenlijk een hele nieuwe wereld kennen. Daarom is het zeker een goede inspiratiebron. 

Leren omgaan met heftige emoties 

Leren omgaan met heftige emoties is niet makkelijk. Door gebruik te maken van geleide meditatie kan het wel een stukje makkelijker worden. Hierbij kun je denken aan verdriet, maar ook aan bijvoorbeeld boosheid. Alle twee deze emoties kunnen soms erg heftig en overweldigend zijn. Daarom moet je hier goed mee leren omgaan. 

Omgaan met emoties doe je niet door een boekje te lezen. Dit doe je door jezelf te leren kennen. Dit kun je doen door te gaan mediteren en jezelf te begrijpen. Zo leer jij jezelf kennen en leer je ook anderen een stukje meer over jezelf en wat je wilt bereiken. 

Verschillende oefeningen voor geleide meditatie

Geleide meditatie heeft een hele hoop verschillende oefeningen waar je gebruik van kunt maken. Daarom is het goed om even te kijken welke oefeningen het beste bij je passen. Dit kan per persoon, maar ook per situatie erg verschillen. Daarom is het goed om even op onderzoek uit te gaan. 

Hieronder staan vijf verschillende meditatie oefeningen voor je op een rijtje. Op die manier kun je direct aan de slag met meditatie en kun je gaan kijken of het bij je past. Zo krijg je direct een duidelijk beeld van de opties en mogelijkheden die er zijn. 

  1. Je ademhaling is belangrijk 

Ademhaling is voor ons allemaal erg belangrijk. Als je verkeerd ademhaalt, merk je dit aan je gezondheid. Bij geleide meditatie staat ademhaling ook centraal. Het is de bedoeling dat je een goed tempo weet ademen te halen en soms ook stopt met ademen en het weer opnieuw op gaat pakken. 

Dit kun je het beste de eerste tijd op commando doen van iemand die tegen je praat. Zo kun je het beste je ademhaling leren reguleren. Je ademhaling is namelijk zo belangrijk voor een hele hoop oefeningen en meditatie mogelijkheden. Begin bij de basisoefening van ademen op commando.  

  1. Mindfulness leren bewegen

Daarnaast is het belangrijk om ook je aandacht te vestigen op je bewegingen als je aan de slag gaat met geleide meditatie. Je gaat je op een bewuste manier leren bewegen, zodat je bewust bent van het feit wat je lichaam allemaal voor jou moet doen. Je lichaam moet namelijk meer doen dan dat de meeste mensen weten. 

Je gaat je op een mindfulness manier leren bewegen. Je gaat ergens liggen of zitten waar jij je comfortabel voelt. Dan ga je bewust sommige delen van je lichaam bewegen. Dit kan je vinger zijn, maar ook je hele been. Als je het maar op een bewuste manier beweegt. 

  1. Focus je op geluid

Geluid is een belangrijk onderdeel van de geleide meditatie. Wanneer je niet voldoende focus legt op geluid, is de meditatie vaak niet zo sterk. Daarom is het goed om te kijken hoe jij je precies op het geluid kunt concentreren. Dit is namelijk belangrijk voor alle soorten meditatie. 

Wanneer je gaat liggen, is het goed om je bewust te zijn van de geluiden die om je heen gebeuren. Dit kan een dier zijn wat heen en weer loopt of een auto deur zijn die net dicht slaat. Zo leer je op een goede manier luisteren. 

  1. Visualiseren doe je zo 

Visualiseren is ook een zeer goede oefening voor je mediatie. Geleide meditatie werkt namelijk ook een hoop met visualiseren. Visualisatie is de gedachte eigenlijk om te zetten in iets wat je ziet. Tijdens veel meditaties vragen ze dit van je, maar dit hoeft eigenlijk niet moeilijk te zijn als je het goed doet. 

Het beste is om sterk aan iets te denken, zodat je een duidelijk beeld in je hoofd krijgt. Het is wel altijd goed om dit te doen wanneer je rustig bent en je de ruimte hebt om je goed te concentreren. Denk bijvoorbeeld eens aan een mooie zee met een wit strand. 

  1. Emoties leren herkennen, vertrouw op jezelf

Emoties leren herkennen is ook een belangrijk onderdeel van geleide meditatie. Het klinkt heel simpel, maar het is vaak een stuk lastiger dan dat de meeste mensen denken. Je moet namelijk op jezelf leren vertrouwen en dit vinden vele mensen toch nog wel erg lastig. 

Het is daarom goed om te kijken hoe je emoties leert herkennen. Tijdens de meditatie wordt hier namelijk een hoop aandacht aan besteed. Zo weet je straks precies hoe je moet reageren als je boos, verdrietig of gewoon verveeld bent. Het is voor iedereen goed om hier mee bezig te zijn. 

Oefeningen op het internet

Er zijn heel wat verschillende soorten oefeningen op het internet te vinden voor geleide meditatie. Het is daarom goed om te kijken welke oefeningen bij je passen en welke je liever niet doet. Het beste is om te kijken waar je wilt beginnen en wat de opties zijn. 

Op internet staan een hele hoop opties voor beginners meditatie. Hier kun je altijd het beste mee beginnen. Mediteren is namelijk iets wat je kunt opbouwen en uiteindelijk wel goed kan leren, maar je moet het niet overhaasten. Zorg er daarom voor dat je wel begint bij het begin en geen stappen overslaat. 

Leren mediteren via een app

Tegenwoordig wordt overal wel een app voor gemaakt. Zo ook voor meditatieoefeningen. Als je geleide meditatie wilt uitvoeren, dan kan dit op een erg makkelijke manier. Je kunt namelijk gewoon een app downloaden, zodat je overal kunt mediteren als je dat graag wilt. 

Het is wel goed om even te kijken welke app het beste bij je past en welke je moet betalen. De ene app is namelijk gratis en de andere app moet je er voor betalen. Daarom is het belangrijk om eerst even reviews te lezen, voordat je zomaar een app gaat downloaden. 

Geleide meditatie leren met iemand anders 

Je kunt er ook voor kiezen om geleide meditatie met iemand anders samen te gaan doen. Zo zorg je er namelijk voor dat je een duidelijk beeld krijgt van wat je moet doen en wat fijn is. Het is wel belangrijk om te weten dat niet iedereen het fijn vindt om samen te mediteren. 

Ben je iemand die het juist wel fijn vindt? Dan is het goed om te kijken met wie je dit samen kunt gaan doen. Je kunt het beste samen met iemand doen die je vertrouwt en waar je een goede band mee hebt.