In Nederland is het voor iedereen verplicht om een zorgverzekering te hebben. Deze verplichte zorgverzekering garandeert dat je goede zorg kunt krijgen zonder dat je jezelf in de schulden hoeft te steken. Als je ziek bent, heb je namelijk wel andere dingen aan je hoofd en bovendien zou zorg voor iedereen toegankelijk moeten zijn, ongeacht hoeveel geld je op de bank hebt staan. Het zorgverzekeringsstelsel zorgt er dan ook voor dat het peil van de zorg hoog gehouden kan worden en dat we samen de kosten dekken. Dit betekent echter niet dat je veel meer voor je verzekering hoeft uit te geven dan nodig is. Vandaar dat het goed is om stil te staan bij hoe je de beste zorgverzekering voor jou afsluit die precies bij jouw zorgvraag aansluit.
Wat heb jij nodig?
Een zorgverzekering bestaat uit twee delen: een verplichte basis en daarnaast aanvullende verzekeringen. Binnen het verplichte deel kun je ook weer variaties vinden. Het is daarom altijd goed dat je de ene ziektekostenverzekering vergelijken gaat met de andere. Iedere zorgverzekeraar richt zich namelijk weer op andere doelgroepen waardoor je altijd een partij kunt vinden die goed bij jouw wensen aansluit. Wil jij bijvoorbeeld altijd lokale zorg kunnen gebruiken, dan moet je even controleren of jouw verzekeraar contracten heeft gesloten met de ziekenhuizen in jouw omgeving. Doorgaans is het zo dat hoe lager je zorgpremie is, hoe groter de kans is dat je iets verder moet rijden om zorg te kunnen gebruiken.
De aanvullende pakketten
Wanneer je eenmaal de verplichte basisverzekering gevonden hebt, is het tijd om te kijken naar de aanvullende pakketten. Hiermee maak je jouw verzekering compleet. Let wel, je hoeft geen aanvullende pakketten te kiezen. Heb jij echter vaak behoefte aan bijvoorbeeld fysiotherapie, of wil je alternatieve geneeswijzen laten vergoeden, dan kun je hiervoor speciale pakketten aan je verzekering toevoegen. Een heel gangbare aanvulling is de tandartsverzekering. Weet jij nu al dat je vaak iets hebt bij de tandarts, dan is het goed om je te laten verzekeren zodat je de kosten in de hand kunt houden. Heb jij zelden iets bij de tandarts, dan is een extra verzekering waarschijnlijk niet nodig.
Verlaag je maandpremie
Heb je je verzekering eenmaal afgesloten, dan moet je een maandpremie gaan betalen. Je kunt deze premie verlagen door een groter eigen risico te nemen. Dit betekent dat je de eerste zorgkosten zelf betaalt. Hoe groter je eigen risico, hoe lager je maandpremie. Zorg er echter wel voor dat je dit geld ook beschikbaar hebt zodat je niet alsnog in de financiële problemen komt. Bovendien kun je ook kijken of je zorgtoeslag kunt krijgen. Dit is een maandelijkse toeslag die je van de Nederlandse overheid kunt krijgen om te zorgen dat je jouw zorgverzekering kunt betalen. Op deze manier kan iedereen goed verzekerd zijn.