Als je net samen bent met je partner, is het natuurlijk allemaal rozengeur en maneschijn. Geniet zeker van die periode! Maar je wilt ook op de langere termijn je relatie goed houden. Hoe krijg je dit nu eigenlijk voor elkaar? In dit artikel vind je tips en inspiratie.

Blijf je best doen

In het begin van een relatie doe je echt je best voor elkaar. Je bedenkt de leukste dates, je maakt steeds tijd voor elkaar vrij en je staat bij elkaar op nummer één. Het geheim van een lange relatie is om dit ook op de lange termijn te blijven doen! Ga er bijvoorbeeld regelmatig op uit samen, ook als de agenda vol is. Zo verlies je elkaar minder snel uit het oog. Wees er op dat moment echt voor elkaar. Leg dus de telefoons weg en zet je zorgen opzij. Maak er gewoon een leuk moment van. Je kunt spectaculaire dates organiseren, maar net zo goed thuis gezellige momenten beleven samen. Doe vooral wat jij en je partner leuk vinden om te doen: of dat nu samen sporten of juist relaxed een film kijken op de bank is. Je best blijven doen kan ook betekenen dat je je mooi blijft kleden voor je partner. Trek niet standaard maar je trainingspak aan als je samen met je partner bent, maar draag ook vaak iets moois. Ook met een stijlvolle lingerie set kun je je partner zeker verrassen. En andersom trekt je partner ook iets fraais aan voor jou!

Communicatie

Communicatie is de basis van iedere goede relatie. Zorg daarom dat je hieraan werkt met je partner! Spreek het uit als er onenigheid is. Natuurlijk is dat soms best spannend. Maar het is toch belangrijk om te doen. Vergeet daarbij niet dat het geen punt is om af en toe te botsen. Het is nog altijd beter dan onderlinge wrok naar elkaar koesteren, omdat belangrijke dingen niet worden uitgesproken. Communiceer trouwens niet alleen over de dingen die je minder leuk vindt, maar net zo goed over de dingen die wél goed gaan. Dat is natuurlijk ook het benoemen waard! Praat op die manier over de zwaardere, maar ook over de luchtigere thema’s in het leven. Waar een gesprek ook over gaat, het is altijd goed om er tijd en aandacht in te stoppen.

Vertrouwen

Het is mooi om elkaar blindelings te vertrouwen in een relatie. Dat stukje vertrouwen bouw je stukje bij beetje op. Maar je moet er wel zelf hard aan werken! Voel je helemaal thuis met de ander in de buurt. Kun je volledig jezelf zijn bij je partner? Als dat zo is, dan zit het goed. Zorg ook dat je je mooi voelt, of je nu in naadloos ondergoed dames door het huis loopt of al helemaal netjes bent aangekleed om de deur uit te gaan. Jaloezie kan gevaarlijk zijn in een relatie: het zit het vertrouwen in de weg. Een beetje jaloers zijn op je partner is niet direct een probleem, maar pas hier wel mee op. Laat elkaar zo veel mogelijk vrij! Dat geeft waardevolle ruimte in de relatie, die juist zo belangrijk is voor de langere termijn. Je kunt hierin het beste luisteren naar wat je gevoel je ingeeft. Als je partner namelijk te vertrouwen is, voel je dit aan. Is je partner juist niet te vertrouwen? Grote kans dat je dit dan ook aanvoelt – dan is het natuurlijk tijd om aan de bel te trekken.

Waardeer elkaar

Neem je langdurige relatie nooit zomaar voor lief. Het kan zo zijn dat je een beetje in een sleur terechtkomt. Maar doe dan weer een stapje terug en realiseer je dat je elkaar juist moet waarderen. Het liefst zelfs om de kleinste dingen! Spreek dit natuurlijk ook uit: dit is nog een belangrijk voorbeeld van communicatie. Zeg dat je van elkaar houdt, dat je elkaar mooi vindt en dat je zo blij bent om samen te zijn. Dat kun je haast niet vaak genoeg uitspreken!

Het is hard werken om een lange termijn relatie goed en gezond te houden. Maar het kan écht slagen! We hopen dat de bovenstaande tips je helpen. Waar ga jij mee aan de slag, samen met je partner?