Als je achttien wordt, mag je voor het eerst je eigen ziektekostenverzekering aanvragen.

Nu lijkt het je misschien verstandig om je meteen aanvullend te laten verzekeren, zodat je zorgkosten kunt terugvragen wanneer je rekeningen straks onverwachts hoog uitvallen. Toch is dit niet altijd de meest gunstige optie. Of je genoeg hebt aan een basispakket, of juist voordeliger uit bent met een aanvullende verzekering, is namelijk volledig afhankelijk van jouw persoonlijke gezondheidssituatie.

Hieronder lees je hoe je uitvindt welk pakket voor jou de beste keuze is, en wat nu eigenlijk precies het verschil is tussen de verschillende zorgpakketten.

In welke situaties kun je beter alleen voor het basispakket kiezen?

De basisverzekering vergoedt alleen de noodzakelijke zorgkosten die je nodig hebt. Denk bijvoorbeeld aan de rekeningen voor medicatie, een huisartsbezoek of voor het ziekenhuis.
Als je de afgelopen jaren maar zelden gezondheidsproblemen had, weinig zorgkosten maakte en nu nog steeds weinig tot geen klachten hebt, ben je waarschijnlijk goedkoper uit met het basispakket.

Ook als je bijvoorbeeld eenmalig een bril moet kopen het komende jaar, kan het nog steeds voordeliger zijn om voor het basispakket te kiezen en de aanschafkosten voor de bril zelf te betalen. Voor een aanvullende verzekering betaal je maandelijks namelijk een hogere premie. Hier heb je alleen profijt van als je op jaarbasis veel hoge zorgkosten maakt die niet worden gedekt door de basisverzekering.

Voor welke zorgkosten moet je je aanvullend verzekeren?
De aanvullende ziektekostenverzekering vergoedt dus de kosten die niet binnen het basispakket vallen. Deze kun je vrijwillig aanvragen naast je basisverzekering als je verwacht dat je veel zorgkosten moet betalen. Hieronder zie je welke aanvullende verzekeringen er zoal zijn:


Wanneer is de aanvullende verzekering voordeliger?

Een aanvullende verzekering is vooral handig voor mensen die zeker weten dat ze veel terugkerende zorgkosten zullen hebben het komende jaar. Bijvoorbeeld omdat je al weet dat je die extra fysiotherapiebehandelingen nodig hebt omdat je gevoelig bent voor sportblessures of last hebt van terugkerende spierpijn. Ook als je vaak problemen hebt met je gebit kun je een hoop tandartskosten besparen met een aanvullende tandartsverzekering.
Een andere reden waarom de aanvullende verzekering een goed idee is wanneer je veel (verschillende) extra zorgkosten hebt, is dat je je eigen risico dan sneller opmaakt. Daardoor kom je sneller in aanmerking voor een vergoeding van je behandelingen.

Twijfel je nog?

Het is best begrijpelijk als je nog steeds twijfelt over wat voor jou nu de beste zorgverzekering is. We zijn immers allemaal anders, en we hebben allemaal andere zorgbehoeftes. Als je het niet zeker weet, kun je online eens de zorgwijzer invullen of bellen met de zorgverzekeringslijn, dan kan er iemand met je meekijken.

Veel succes!