Is er een kleintje op komst? Gefeliciteerd! Het is leuk om zelf het geboortekaartje te maken. Zo is het kaartje straks helemaal naar wens. Kies bijvoorbeeld een mooi thema of voeg een foto toe. In dit artikel lees je inspirerende tips.

Thema

We beginnen met het kiezen van een thema voor het geboortekaartje. Dit is zo’n goed idee, omdat het meteen meer richting geeft aan de stijl van het kaartje. Krijg je een jongetje of een meisje? Hier kun je het thema al op afstemmen, bijvoorbeeld met mooie geboortekaartjes meisje. Op basis van het thema kies je bijvoorbeeld de kleuren en het bijpassende font voor de kaart uit. Of misschien is er wel een thema dat aansluit op de naam van het kind. Een goed voorbeeld: ga voor een kaartje met vogels als je voor een naam zoals Merel kiest. Of denk aan een kaartje met bloemen als je je kindje Roos noemt. Maar je kunt een thema ook gewoon uitkiezen omdat je het er mooi of gezellig uit vindt zien. Van het dierenrijk tot een botanische tuin, van de onderwaterwereld tot sprookjesfiguren: zoek naar een thema dat je aanspreekt.

Stijl

Kijk niet alleen naar het thema, maar ook naar de stijl van het kaartje. Wil je bijvoorbeeld een modern kaartje versturen? Of houd je meer van een retro of vintage look? Jij hebt het voor het zeggen! Ook dit kan weer aansluiten op de naam van het kindje. Of gewoon op je persoonlijke voorkeur. Bij het kiezen van geboortekaartjes jongen heb je veel opties. Houd daar bij het selecteren van het kaartje rekening mee, maar ook als je het kaartje zelf ontwerpt in een online-editor.

Tekst en informatie

Denk goed na over de tekst en informatie die je op het kaartje kwijt wilt. Een paar dingen staan standaard op het kaartje. Denk aan de naam van het kindje en de geboortedatum! Dan zijn er nog de extra’s, waaronder het gewicht en de lengte van het kindje. Ook het tijdstip van de geboorte kun je vermelden. Schrijf ook jouw naam en de naam van je partner op, samen met je telefoonnummer en adres als je kraamvisite wilt ontvangen. Je kunt voor de kraamvisite ook meteen de cadeauwensen of -tips opschrijven. Verder is het mooi om een gedichtje, wens of andere boodschap op de kaart te schrijven.

Extra’s bij het kaartje

Een mooi kaartje vormt de basis. Maar je kunt ook aan extra’s denken. Kies bijvoorbeeld voor bijzonder papier of een unieke drukmethode, zoals foliedruk. Ga voor een luxe afwerking met fluweel of een andere materiaalsoort. Je kunt er ook iets bij stoppen, zoals een kleine droogbloem of iets soortgelijks ter decoratie. De envelop kun je op een luxe wijze afsluiten met een sluitzegel. Zo is het kaartje net wat specialer, mocht dit je wens zijn.

Praktische gedeelte

Zorg tot slot dat je alles alvast hebt geregeld wat betreft het praktische gedeelte. Zo kun je een kaartje laten proefdrukken om te zien of het zo helemaal naar wens is. En het is ook hartstikke leuk om het kaartje alvast in het echt te bewonderen! Naar wie ga je het kaartje sturen? Verzamel de adressen en maak misschien zelfs al de enveloppen klaar. Zo kun je de kaartjes snel versturen als de kleine er eenmaal is. De norm is zelfs om het kaartje op de tweede dag na de bevalling te versturen. Als het iets later is, is dat natuurlijk helemaal niet erg. Maar een ding is zeker: je hebt in de eerste dagen na de bevalling wel iets anders aan je hoofd dan nog veel tijd in het geboortekaartje te stoppen. Daarom is het zo fijn als dit grotendeels al klaar is.

Als je deze tips volgt, ben je straks helemaal trots op het mooie geboortekaartje dat je hebt ontworpen. Het is een feest om het kaartje te gaan versturen – en de komst van jouw kleine ermee aan te kondigen. Wat een heuglijk nieuws!