5 goede en makkelijke mindfulness oefeningen voor thuis vinden is niet makkelijk. Er zijn namelijk zoveel verschillende opties en mogelijkheden die je tegenwoordig kunt vinden. Daarnaast is het wel handig om te weten wat je precies aan het doen bent. 

We leggen je precies uit wat mindfulness is, wat mythes zijn en wat 5 erg goede oefeningen zijn om mee aan de slag te gaan. Op die manier weet je precies waar je aan toe bent en welke oefeningen je kunt gaan doen voor je eigen mindfulness. 

Wat zijn mindfulness oefeningen?

Als eerste is het handig om te weten wat mindfulness oefeningen precies zijn. Mindfulness oefeningen voor thuis ga je namelijk niet doen wanneer je niet weet waarom je de oefeningen aan het doen bent. Kort uitgelegd is mindfulness dat je jouw aandacht kunt vestigen in het moment, dit doe je allemaal zonder oordeel. 

Het is de bedoeling dat je oefeningen gaat doen zonder jezelf te laten afleiden. Je bent echt in het moment en je weet wat je voelt en denkt. Mindfulness kan helpen bij een opgeruimder hoofd en het begrijpen van je eigen lichaam. 

Mythes over mindfulness 

Er zijn heel wat mythes op het internet te vinden over mindfulness. Mindfulness oefeningen voor thuis moeten wel daadwerkelijk werken, daarom is het goed om te kijken welke mythes er zijn. 

Voordat je ergens aan begint, is het altijd handig om te kijken wat mythes zijn en wat niet. Zo voorkom je dat je mindfulness oefeningen voor thuis aan het doen bent en je helemaal niet weet waarvoor je het doet. 

Waarom beginnen met mindfulness oefeningen voor thuis?

Er zijn verschillende redenen waarom je kunt beginnen met mindfulness oefeningen voor thuis. De hoofdreden dat mensen eraan beginnen is het feit dat het voor jezelf gewoon erg gezond is. Hieronder hebben we enkele redenen op een rijtje gezet, zodat je precies weet waar je aan gaat beginnen. 

Stressverminderend

Als eerste is mindfulness stressverminderend. Dit komt niet zozeer doordat jij je leert ontspannen, maar vooral doordat jij jezelf leert reguleren. Wanneer je jouw eigen lichaam begrijpt en je snapt wat er allemaal gebeurt, is het een stuk makkelijker om minder stress te ervaren. 

De stress kan al verminderd worden nadat je één van de oefeningen hebt gedaan. Bij sommige mensen wordt de stress pas minder nadat ze het een stuk vaker hebben gedaan. Dit kan per persoon en situatie erg verschillen. Het is zeker goed om daar rekening mee te houden. 

Helpt bij angst

Mindfulness oefeningen voor thuis kunnen je ook helpen om je angsten te verdrijven. Wanneer je de mindfulness oefeningen uitvoert, moet jij jezelf helemaal leren begrijpen. Je leert heel je lichaam te voelen en er naar te luisteren. Dit kan aanzienlijk wat angst wegnemen wanneer je veel last hebt van angst. 

Doordat jij jezelf meer gaat begrijpen, kun je vaak ook een stuk beter slapen. Veel mensen zijn met hun angst bezig wanneer ze gaan slapen. Het is dan zeker verstandig om te kijken naar oefeningen voor het slapen gaan. Zo voorkom je dat een angst toch weer terug kan komen. 

Mindfulness oefeningen voor thuis kunnen helpen bij een verslaving

Niemand wil een verslaving hebben. Helaas zijn er wel een hoop mensen die ermee kampen. Het hoeft niet eens te gaan om een drugs- of alcoholverslaving. Je kunt ook verslaafd zijn aan je telefoon of aan gokken. Er zijn heel wat verschillende mogelijkheden, waardoor het goed is om er wat aan te gaan doen. 

Mindfulness oefeningen kunnen je helpen om je verslaving tegen te gaan. Omdat jij erg bewust wordt van je lichaam, zal je ook sneller verslaving gevoelens tegen kunnen gaan. Je beseft je dan meer waar je mee bezig bent en dat je ermee moet stoppen. Het is wel moeilijk, maar het kan je zeker helpen. 

Mindfulness oefeningen voor thuis 

Er zitten zoveel voordelen aan mindfulness oefeningen voor thuis, dat je eigenlijk geen reden hebt om er eens naar te kijken. We hebben dan ook de 5 beste oefeningen voor je op een rijtje gezet, zodat je precies weet hoe je het aan moet gaan pakken en wat de beste opties voor jou zijn. 

Oefening 1: Leer bewust ademen 

De eerste oefening is direct een zware opdracht. Je moet bewust leren ademen. Wanneer je bewust ademt, wordt je veel meer bewust van je eigen lichaam en alles wat eromheen gebeurt. Daarom is het zeker goed om te kijken hoe je op een bewuste manier kan ademen.

Het beste is om bewust te worden van je ademhaling en te kijken hoe snel en langzaam je eigen ademhaling hoort gaan. Je kunt je adem een paar seconden vasthouden en daarna weer los laten. Op die manier voel je je echt wanneer je ademt en weet je precies wanneer je lichaam wat doet. 

Oefening 2: Leer bewust bewegen

Naast het ademhalen, kun je ook op een bewuste manier leren bewegen. Mindfulness oefeningen voor thuis kun je doen door je bewegingen te maken en er heel bewust mee bezig te zijn dat je dat je de bewegingen maakt. Dit kan soms best lastig zijn. 

Wanneer je gaat liggen of zitten kun je jouw ogen dicht doen. Daarna ga je bewust een vinger of voet bewegen. Hoe langer je bezig bent, hoe bewuster je wordt van je ledematen, je buik of je ogen. Je bent dan op een bewuste manier bezig met je lichaam en wat het lichaam voor je aan het doen is. Dit is fijn, omdat je dan bewust kunt zijn van hoe hard je lichaam eigenlijk voor je werkt. 

Oefening 3: Echt leren luisteren

Mensen denken al snel dat ze precies weten wat luisteren is, maar niets is minder waar. Veel mensen weten niet wat echt luisteren is. Daarom is een luisteroefening tijdens de mindfulness oefeningen voor thuis zeker een erg goede aanrader. Zo word jij je veel meer bewust van je omgeving en wat er in je omgeving precies gaande is. 

Wanneer je op bed of de bank gaat liggen, moet je je echt gaan concentreren. Gebruik alleen je oren en luister eens hoeveel geluid er is. Soms hoor je maar kleine geluidjes, maar je hoort altijd iets. Dit kan de koelkast zijn of een auto die net voorbij rijdt. Alle opties zijn er, maar het is zeker een erg goede oefening om je hier bewust van te zijn. 

Oefening 4: Een bodyscan leren uitvoeren

Een andere erg goede oefening is een bodyscan leren uitvoeren. Dit is een oefening die je eigenlijk altijd voorbij ziet komen wanneer je mindfulness oefeningen voor thuis opzoekt. Dit is ook terecht, want het is een erg goede oefening voor echte bewustwording van je eigen lichaam. 

Bij een bodyscan is het de bedoeling dat je volledige lichaam langs gaat lopen. Je begint bijvoorbeeld bij je voeten en je gaat steeds een stukje bewuster en hoger voelen. Zo voel je bijvoorbeeld je maag werken of je voelt dat je voet toch niet helemaal lekker ligt. Dit zijn erg fijne manieren om je eigen lichaam echt te leren kennen. 

Oefening 5: Bewust leren omgaan met eten 

Bewust leren omgaan met eten is een andere belangrijke mindfulness oefeningen voor thuis. Het is ook een erg zware oefeningen, omdat veel mensen een hoop waarde hechten aan hun eten. Het is dus zeker goed om eens te kijken naar deze oefening en wat je ermee kunt bereiken. 

Het is de bedoeling dat je langzaam en heel bewust bezig bent met wat je eet en hoe het smaakt. Al je zintuigen kunnen hierbij aan te pas komen. Je ogen om te zien wat je precies eet, je oren om te horen wat je eet en je smaak om te proeven wat voor een lekkers je aan het eten bent. Dit is een erg bewuste en zeer goede oefening. 

Leer mindfulness oefeningen voor thuis van iemand anders

Hierboven hebben we mindfulness oefeningen voor thuis op een rijtje gezet, maar het kan wel lastig zijn om ze allemaal echt zelf te leren. Gelukkig zijn er tegenwoordig ontzettend veel verschillende mensen die mindfulness oefeningen uitvoeren. Je kunt daarom ook met andere mensen de oefeningen leren uitvoeren. 

Dit kun je met de mensen doen die in je directe omgeving staan, maar dit kan ook met mensen die bijvoorbeeld een cursus geven. Het is goed om te kijken wat goed voelt en wat jezelf fijn vindt. Dit kan per persoon erg verschillen, maar iedereen kan mindfulness oefeningen voor thuis leren en uitoefenen.