Moe, maar niet kunnen slapen is een probleem waar veel mensen mee te maken hebben. Tussen de 30% en de 60% van de volwassenen in deze landen hebben te maken met slaapproblemen. De oorzaken van de problemen zijn erg veelzijdig. Door de slaapproblemen zijn de meeste mensen ook overdag moe. 

Als je gezond bent, is een goede nachtrust meestal het resultaat van moe zijn. Moe, maar niet kunnen slapen komt helaas ook veel te vaak voor. Er zijn verschillende redenen waarom je moe bent maar niet kan slapen. Om te weten wat je hiertegen kunt doen, is het handig om te weten wat dit veroorzaakt. 

Om gezond te zijn, is het erg belangrijk om goed te slapen. Als je niet goed slaapt, kan je lichaam niet op een gezonde manier functioneren. Moe, maar niet kunnen slapen kan ook veroorzaakt worden door oververmoeidheid. Vaak zijn er meer oorzaken dat je misschien zou denken. 

Op welke manieren kun je moe zijn?

Als eerste is het handig om te weten op welke manieren je moe kunt zijn. Er zijn eigenlijk 3 verschillende manieren waarop dit kan. Vooral als je chronisch vermoeid bent, is het normaal om te moe te zijn voor het slapen. Er is echter altijd een oorzaak voor de vermoeidheid. Deze vallen in 3 categorieën. 

Fysieke vermoeidheid

Als eerste heb je de fysieke vermoeidheid. Als je je lichaam te veel gebruikt, heb je te maken met fysieke vermoeidheid. De uitputting die je van activiteit krijgt, is natuurlijk afhankelijk van je conditie. Als je iets doet wat meer kost dan je conditie voor hebt, krijg je te maken met fysieke vermoeidheid. 

Bij fysieke vermoeidheid is het belangrijk dat je lichaam rust krijgt. Hierbij kan slaap erg belangrijk zijn. Als je hier te maken hebt met moe, maar niet kunnen slapen, is het handig om gewoon te ontspannen en niks te doen. Voor je lichaam is slaap erg belangrijk, vooral als je moet herstellen van fysieke activiteit. 

Mentale vermoeidheid

Daarnaast kun je ook te maken hebben met mentale vermoeidheid. In sommige gevallen zitten er gewoon zoveel gedachten in je hoofd dat het je niet meer lukt om productief te zijn. Je hersenen kunnen in dat geval geen onderscheid meer maken tussen impulsen en doelgerichte gedachtes. 

Mentale vermoeidheid kan voorkomen als je uren bezig bent met het oplossen van hetzelfde probleem. Echter komt het ook regelmatig voor als je gewoon bezig bent met het organiseren van je eigen leven. 

Emotionele vermoeidheid

Als laatste heb je nog emotionele vermoeidheid. Dit komt vooral als er veel is dat je moet verwerken in je leven. Dingen die je emotioneel moet verwerken, kosten ook veel energie. Als je je bijvoorbeeld zorgen maakt over een bepaalde situatie in je leven, kun je hier emotioneel vermoeid van raken. 

Vooral als je aan het piekeren bent over een situatie of een situatie niet los kan laten, krijg je te maken met emotionele vermoeidheid. Als je in dit geval niet kunt slapen, komt dit eigenlijk altijd doordat je lichaam zoveel heftige emoties moet verwerken. 

Moe, maar niet kunnen slapen oorzaken

Moe, maar niet kunnen slapen kan verschillende oorzaken hebben. Als je in de avond niet kunt slapen, ben je vaak overdag moe. Het overdag moe zijn, helpt in de meeste gevallen niet bij het krijgen van een goede nachtrust. 

Dit ligt niet aan je lichaam, want je lichaam heeft gewoontes die voor controle zorgen. Zo is het een gewoonte dat je honger krijgt als je maag leeg is. De gewoontes worden gevormd door een soort feedbackpatronen van je zenuwstelsel. Als je normaal meer eet, krijg je meer honger. 

Dit is ook zo bij slaap. Als je lichaam gewend is om laat te gaan slapen, ga je overdag moe zijn als je net wakker bent en wordt het slapen in de avond een stuk lastiger. Het komt er op neer dat je leefgewoontes een groot effect hebben op de gewoontes van je lichaam. 

Onregelmatige gewoontes

Als je te maken hebt met onregelmatige gewoontes, is de kans groot dat je niet goed slaapt. Je lichaam werkt het beste op regelmaat. Door niet rond dezelfde tijd te gaan slapen, wordt je lichaam op een heel ander moment moe dan je moe hoort te worden. Moe, maar niet kunnen slapen is een situatie die hieruit ontstaat. 

Door veel onregelmatige gewoontes te hebben of veel stress te ervaren, is de kans groot dat je lichaam haar gewoontes ook onregelmatig maakt. Je lichaam weet op een gegeven moment gewoon niet meer wat logisch is om te doen. Hierdoor gaat je lichaam zelf ook onregelmatige gewoontes ontwikkelen. 

Daarnaast is stress ook een enorme factor voor je lichaam. Bij het waarnemen van stress gaat je lichaam in de vecht- of vluchtmodus. Het slapen is een proces dat voor je lichaam hierin minder belangrijk wordt. Je spieren en zintuigen staan dan op scherp. Voor veel mensen is dit ook een oorzaak van moe, maar niet kunnen slapen. 

Fysieke oorzaken

Voor je lichaam is het erg belangrijk om voldoende te bewegen, maar er bestaat ook zoiets als een te veel aan beweging. Als je te veel beweegt, is de kans groot dat je lichaam oververmoeid raakt. Wanneer je fysieke inspanning verricht waar je lichaam nog niet aan gewend is, krijg je spierpijn. Dit is niet per se een slecht teken, maar om de afvalstoffen af te voeren, is er wel veel energie nodig. 

Als je regelmatig gaat bewegen en sporten, is de kans groot dat je beter slaapt. Als je te veel bewogen hebt, kan dit ook andersom werken. Om echt te kunnen slapen, moet je lichaam dan nog veel doen. Moe, maar niet kunnen slapen is hier vaak het resultaat van. 

Mentale oorzaken

Het kan ook voorkomen dat mentale oorzaken de reden zijn waarom je niet kunt slapen. Als je mentaal oververmoeid bent, kun je soms ook niet slapen. Zo kun je na een dag nog de hele tijd in bed liggen na te denken over wat er op die dag gebeurd is. 

Bij veel mensen komt het vaak ook voor dat ze na gaan denken over wat er morgen gaat komen. Als je te ver in de toekomst gaat denken of er te veel te doen is, kun je gaan verdrinken in je gedachtes. In dat geval kun je mentaal te moe zijn om te slapen. 

Emotionele oorzaken

Als je te maken krijgt met sterke emoties, heeft dit een effect op je hormonen. Dit heeft vervolgens weer een effect op wat je denkt en voelt. Door steeds dingen te denken en voelen, raak je moe. Zo kun je aan het einde van de dag helemaal uitgeput zijn. 

Door hier vermoeid door te zijn, kunnen er ook weer andere gedachtes en emoties opspelen. Moe, maar niet kunnen slapen komt dan ook regelmatig voor als je te maken hebt met heftige emoties. 

Tips om wel in slaap te komen

Natuurlijk zijn er ook manieren waarop je wel in slaap kunt komen. Moe, maar niet kunnen slapen is namelijk niet iets wat voor altijd aan hoeft te houden. Vaak zijn er simpele oplossingen voor de problemen die je hebt. Op andere momenten is het gewoon afwachten tot het verbeterd. De tips kunnen altijd helpen als je niet kunt slapen.

Een vast ritme

Als eerste is een vast ritme belangrijk om te hebben. Als je elke dag rond dezelfde tijd gaat slapen, is het mogelijk om ook rond dezelfde tijd moe te worden. Door hier een regelmatig ritme van te maken, ziet je lichaam dit ook. Hierbij is de kans groot dat je ook rond deze tijd moe gaat worden. 

Een gezonde levensstijl

Je levensstijl heeft ook een enorm effect op je mogelijkheid om te slapen. Als je een gezonde levensstijl hebt, heb je minder snel te maken met moe, maar niet kunnen slapen. Dit heeft er vooral mee te maken dat ook de levensstijl een groot effect kan hebben op je lichaam. 

Hierbij is het belangrijk om gezond te eten en voldoende te bewegen. Bij het eten is het bijvoorbeeld belangrijk om voldoende vitaminen en mineralen binnen te krijgen. Voor je slaap kan dit ook erg goed zijn. Bij een gezonde levensstijl is het ook erg belangrijk om stress zoveel mogelijk te beperken. 

Voorbereid gaan slapen

Als je gaat slapen, is het belangrijk om ook daadwerkelijk te gaan slapen. Daarom is het belangrijk om je hier ook goed op voor te bereiden. De beste manier om dit te gaan doen, is door alles van tevoren al klaar te hebben. Als je gaat slapen, moet je de dag afronden. Door dit te doen, blijft dit niet in je hoofd spoken. 

Daarnaast is het belangrijk om je zenuwstelsel rust te geven voordat je gaat slapen. Zo is het niet handig om voor het slapen intens te sporten, spannende films of series te kijken en hevige discussies voeren. 

Ontspan voordat je gaat slapen

Het beste wat je kunt doen, is ontspannen voordat je gaat slapen. Dit kan op verschillende manieren gedaan worden die je zelf fijn vindt. Zo kun je er bijvoorbeeld voor kiezen om te mediteren of een boek te lezen met wat muziek op. 

Hierdoor bereid je je lichaam erop voor dat je lichaam bewust ontspant. Door dit te doen, is het mogelijk om alvast ontspannen te gaan slapen. Dit zorgt ervoor dat je lichaam niet nog hoeft te ontspannen als je nog maar net in bed ligt. 

Zorg voor een prettige slaapomgeving

Als laatste kun je nog kijken naar je slaapomgeving. Moe, maar niet kunnen slapen kan ook veroorzaakt worden door een te drukke slaapomgeving. Als je een rustige slaapomgeving hebt, komt moe, maar niet kunnen slapen eigenlijk nauwelijks voor. 

Daarom is het belangrijk om ervoor te zorgen dat je een rustige, comfortabele en veilige omgeving hebt om te kunnen slapen. Hierdoor kun je ongestoord slapen zonder hard geluid of licht. Een goed bed om in te liggen met een fijne deken kan hier ook bij helpen. Als je nog steeds moeite hebt met ontspannen, kan ook een verzwaringsdeken van pas komen.