Niet kunnen slapen is natuurlijk erg vervelend om mee te maken te hebben. Ondanks dat het één van de belangrijkste dingen is dat je lichaam moet doen, komt het regelmatig voor dat mensen hier problemen mee hebben. Daarom kan het een goed idee zijn om te kijken naar wat tips om goed in slaap te kunnen komen. 

Aangezien slapen zo belangrijk is voor je lichaam, is het belangrijk om voldoende en goede slaap te kunnen krijgen. Dit is natuurlijk niet mogelijk als het je niet lukt om in slaap te vallen. Doordat slaap zo’n prioriteit is voor je lichaam, is het belangrijk om dit direct goed aan te pakken. 

Hoeveel slaap heb je precies nodig?

Eerst is het handig om te weten hoeveel slaap je nodig hebt. Dit is verschillend per persoon, maar er zijn wel een aantal richtlijnen die je het beste aan kunt houden als je aan het slapen bent. Voor de meeste mensen is het belangrijk om minimaal 8 uur slaap per nacht te pakken. 

Als je hier een verandering in wilt brengen, kun je het beste kiezen voor stappen van 30 minuten. Minder dan 7 uur is niet aan te raden. Ook meer dan 10 uur slaap is niet nodig. Het is handig om voor jezelf de perfecte middenweg te vinden. 

Zorg voor een vast slaapritme

De beste manier om niet kunnen slapen tegen te houden, is door een vast slaapritme te hebben en deze aan te houden. Als je een vast ritme hebt om aan te houden, is het ook mogelijk om een vaste hoeveelheid slaap te hebben. Eigenlijk voor iedereen is een vast slaapritme aan te raden. 

Het enige wat je moet doen om dit voor elkaar te krijgen, is elke dag rond dezelfde tijd naar bed te gaan en op te staan. Door dit een tijdje te doen, kan je lichaam zich aanpassen op de tijden en gaat het ritme uiteindelijk zo goed als automatisch. 

Als je een vast slaapritme aan gaat houden, is de kans groot dat je direct al voordelen merkt. Zo is de kans groot dat je niet alleen sneller in slaap valt en op tijd wakker wordt, maar je gaat ook meer dromen. Dit is een teken dat je een gezonde hoeveelheid slaap krijgt. 

Hoe kun je een verstoord slaapritme herstellen?

Veel mensen hebben een verstoord slaapritme. Dit komt vaak voor als je niet regelmatig naar bed gaat. Als je steeds andere tijden hebt waarop je gaat slapen, is je slaapritme verstoord. Voor je lichaam is dit ritme enorm belangrijk om goed te kunnen functioneren. 

Het herstellen van een verstoord slaapritme hoeft niet lastig te zijn, maar heb je wel wat discipline voor nodig. Zo is het belangrijk om vaste tijden in te stellen. Deze tijden zijn niet alleen voor doordeweeks, maar ook voor in het weekend. Je biologische klok stopt in het weekend namelijk niet. 

Daarnaast is het belangrijk om maar één wekker te zetten. Als je meerdere wekkers zet, heb je sneller de neiging om de wekker te snoozen en verder te slapen. Door maar één wekker te zetten, ga je het geluid van de wekker associëren met direct wakker moeten worden. 

Wat kun je doen als je je slaapritme gemist hebt?

Het is niet altijd mogelijk om op dezelfde tijd naar bed te gaan. Als je een keer een avond hebt gemist om op deze tijd naar bed te gaan, is dit niet direct het einde van de wereld. Wel is het belangrijk om dit verstandig aan te pakken. Er zijn twee manieren waarop dit gedaan kan worden. 

Als eerste kun je gewoon in bed gaan liggen om nog zoveel mogelijk te slapen. Hierdoor krijg je iets minder slaap, maar is je ritme nog wel goed. Als je het nodig hebt, kun je hiervoor een half uur eerder naar bed gaan de volgende dag. Dit kun je toepassen als je niet meer dan 2 uur slaap gemist hebt. 

Als je meer dan de helft van je slaap mist, is het een iets groter probleem. In dat geval is het handig om een nachtje door te halen. Voor je ritme is het handig om dan niet te gaan slapen. Dit zorgt ervoor dat je het slapen de volgende dag weer goed op kunt pakken. 

Wat veroorzaakt niet kunnen slapen?

Niet kunnen slapen kan door verschillende dingen veroorzaakt worden. Daarom is het soms lastig om je vinger te leggen op wat dit precies kan zijn. Het niet kunnen slapen heeft overdag verschillende oorzaken, zoals weinig energie, prikkelbaar of slaperigheid. Als niet kunnen slapen regelmatig voorkomt, wordt dit ook wel slapeloosheid genoemd. 

De oorzaak van het niet kunnen slapen kan bij een aantal dingen liggen. In de meeste gevallen heeft het te maken met spanning en stress. Daarnaast kan het ook te maken hebben met fysieke of psychische klachten. 

Tips bij niet kunnen slapen

Als je niet kunt slapen, kan het handig zijn om hier een aantal tips voor te hebben. Niet kunnen slapen is namelijk relatief makkelijk op te lossen. Wel is het handig om te weten hoe je dit het beste kunt doen. Hieronder hebben we een aantal tips geplaatst. 

Een uur voordat je gaat slapen geen beeldschermen meer

Eén van de beste regels die je toe kunt passen als het gaat om niet kunnen slapen aanpakken, is een uur voordat je gaat slapen geen beeldschermen mee. Tegenwoordig kiezen veel mensen ervoor om hun telefoon ook mee te nemen in de slaapkamer. Dit kan je nachtrust verstoren. 

Het licht van de beeldschermen van een telefoon of een tv zorgt ervoor dat je lichaam melatonine aan gaat maken. Dit komt voornamelijk door het blauwe licht van een beeldscherm. Daarnaast heeft je lichaam veel ritmes. Dit kan er ook voor zorgen dat sommige mensen alleen kan slapen met de tv aan. 

In plaats van een serie kijken op tv of nog even op TikTok scrollen, zijn er een aantal andere opties die je beter kunt kiezen voor het slapen. Zo kun je bijvoorbeeld lezen, schrijven, mediteren, muziek luisteren enz. Hierdoor kan je lichaam tot rust komen, waardoor je sneller in slaap valt. 

Praat over je zorgen

Spanning en stress zijn één van de grootste redenen waarom mensen problemen hebben met slapen. De beste manier om hier vanaf te komen, is door over je zorgen te praten. Praten over je zorgen zorgt er namelijk voor dat je jezelf hierover kunt uiten. Hierdoor blijf je niet alles in je hoofd houden. 

Als je niemand hebt waar je je zorgen mee wilt of kan delen, kun je het ook opschrijven. Al klinkt dit misschien een beetje raar, is het voor veel mensen een goede optie om voor te kiezen. Na dit gedaan te hebben, voel je je vaak beter. 

Sport wel, maar niet te laat

Sporten is ideaal om je lichamelijke beweging te krijgen. Daarom is het ook goed om dit te blijven doen. Als je wilt sporten, is het alleen wel belangrijk om dit niet te laat gaan doen. Ook dit kan een groot effect hebben op je slaap. Niet kunnen slapen kan ook hierdoor veroorzaakt worden. 

Sporten zorgt ervoor dat je lichaam actief is. In een actieve staat gaat je lichaam natuurlijk niet ontspannen om te slapen. Het sporten kun je daarom het beste overdag of in het begin van de avond plannen, zodat dit geen effect heeft op je slaap. 

Verminder alcohol en cafeïne

Alcohol en cafeïne hebben beide een negatief effect op de slaap. Beide verlagen de kwaliteit van de slaap en niet kunnen slapen kan hier ook weg komen. Als je in de avond nog een kop koffie of sterke thee drinkt, kan dit een grote invloed hebben op je slaap. Dit geldt ook voor een biertje en wijn. 

Cafeïne zorgt ervoor dat het lastig is om in slaap te vallen. Daarnaast is het ook niet zo positief voor de kwaliteit van je slaap, aangezien je lichaam niet kan ontspannen. Alcohol is hier anders in. Hier kun je vaak juist sneller van slapen, maar het zorgt er wel voor dat je slechter slaapt en vaker wakker wordt. 

Ontspan voordat je gaat slapen

Een uur voordat je gaat slapen, is het belangrijk om je dag af te gaan sluiten. Dit kun je het beste doen door te ontspannen. In deze tijd kun je verschillende dingen doen die je helpen met ontspannen. Zo kun je bijvoorbeeld een lekker warm bad voor jezelf maken of gaan mediteren voordat je gaat slapen. 

Niet kunnen slapen wordt vaak veroorzaakt door spanning. Voor de spanning van de dag van je af te zetten, kun je altijd beter gaan slapen. Dingen zoals een zware sportsessie of een beeldscherm zorgen weer voor extra spanning in je lichaam. Dit heeft een negatief effect op je slaap. 

Zorg voor een goede omgeving om te slapen

Als je wilt slapen, is je omgeving ook een belangrijke factor om naar te kijken. Als je geen omgeving hebt waar je je in kunt ontspannen, is het ook niet mogelijk om lekker te slapen. Niet kunnen slapen kan daarom ook bij omgeving weg komen. Hierbij is het wel handig om te kijken hoe je dit het beste aan kunt pakken. 

Zo is het belangrijk om ervoor te zorgen dat je een lekker bed hebt om in te liggen met een fijne warme deken. Hierbij is het ook belangrijk om ervoor te zorgen dat je kamer lekker donker is. In het donker kun je namelijk het beste slapen. Als het niet helemaal donker is, slaap je ook minder goed. 

Zorg voor een goed geventileerde en koele ruimte

Je slaapkamer moet niet alleen goed donker zijn, maar ook de ventilatie is belangrijk om rekening mee te houden. Zo is het handig om ervoor te zorgen dat je een goed geventileerde ruimte hebt die niet al te warm is. Verse lucht is belangrijk om lekker te kunnen slapen. 

Daarnaast slaap je veel beter in een koele omgeving dan een warm. Het is beter om je slaapkamer te koud te hebben dan te warm. Als het te warm is, kan je niet goed slapen. Je verwarming aanzetten voordat je gaat slapen is daarom ook niet zo verstandig. 

Hulp bij niet kunnen slapen

Bij het niet kunnen slapen kan het soms handig zijn om wat hulp te krijgen. Gelukkig zijn er verschillende hulpmiddelen voor het niet kunnen slapen. Hieronder staan een aantal hulpmiddelen die je kunt gebruiken. 

Hulpmiddelen voor omgevingsfactoren

Als eerste kun je kiezen voor hulpmiddelen voor omgevingsfactoren. Soms is het niet mogelijk om de omgeving helemaal in te richten om lekker te slapen. Als dit het geval is, is het belangrijk om hier zelf wat mee te doen. Hier zijn ook speciale hulpmiddelen voor te vinden. 

In een omgeving waar je veel te maken hebt met geluiden om je heen, kan het handig zijn om speciale oordopjes te kopen. De oordopjes dempen de omgevingsgeluiden. Wel is het belangrijk dat je je wekker kunt horen. Dit kan niet altijd even makkelijk. 

Als je in een omgeving wilt slapen waarbij het niet mogelijk is om het helemaal donker te maken, is het een goede optie om voor een slaapmasker te kiezen. Hierdoor kan je niet gewekt worden door licht. 

Slaapmiddelen

Een andere manier om in slaap te komen bij het echt niet kunnen slapen, is het gebruik van slaapmiddelen. Het is niet aan te raden om hier gebruik van te maken als je het niet nodig hebt. Niet kunnen slapen wordt hierdoor wel snel opgelost. 

In de meeste gevallen moet je naar de huisarts voordat je slaapmiddelen kunt krijgen. Als het niet kunnen slapen na al deze tips aan blijft houden, is het dan ook handig om naar de huisarts toe te gaan met je klachten. Hier is vaak wel een goede oplossing te vinden.