Visualiseren is een techniek die veel mensen toepassen om hun doelen te bereiken of hun leven leuker te maken. Niet iedereen wat visualiseren is en hoe je het toe kunt passen. Visualisatie wordt vaak omschreven als dromen terwijl je wakker bent. Je zet namelijk een soort droom in je hoofd. 

Visualisatie is een techniek die op verschillende manieren toegepast kan worden. Bij visualisatie maak je eigenlijk beelden in je hoofd die je vervolgens helpen om een soort verlangen te krijgen. Visualisatie is daarin ook een soort training voor je hersenen. 

Wat is visualiseren precies?

Als je iets visualiseert, denk je in een bepaald beeld. Beelden zijn de oertaal van onze hersenen. Vroeger konden we denken in taal, want de taal was nog helemaal niet ontwikkeld. Om dingen te denken, moest het eerste gevisualiseerd worden. Bij alle ontwikkelingen is dit gedaan. 

Als je denkt aan een bepaalde uitvinding, is dit eerste gevisualiseerd voordat het gemaakt kan worden. Alles ontstaat eerst in je verbeelding. Je hersenen maken namelijk geen onderscheid tussen de dingen die je ogen en je gedachten zien. Daarnaast maken je hersenen ook helemaal geen onderscheid tussen dingen die je zelf doet en de dingen in je hoofd. 

Door iets te visualiseren, is het mogelijk om aanpassingen sneller te realiseren. Dit komt vooral omdat je al in je hoofd gezet hebt hoe het gaat worden. Vooral door een reëel beeld in je hoofd te maken, kun je iets duidelijk visualiseren. Door hier een verlangen achter te zetten, kun je de visualisatie voeden tot het daadwerkelijk lukt. 

Wat kun je allemaal met visualisatie?

Er zijn verschillende dingen die je met visualisatie kunt doen. Het klinkt misschien als een heel simpel concept, maar er is meer mee te doen dan je misschien denkt. Eigenlijk overal waar je een doel voor wilt bereiken, kan visualisatie goed van pas komen. 

Visualiseren in de sport

In de sport is visualisatie iets wat regelmatig gedaan wordt. Vooral topsporters zijn constant bezig met visualisatie. Zo visualiseren ze bijvoorbeeld alle bewegingen die ze achter elkaar moeten maken. Door dit te visualiseren, blijf je geconcentreerd op wat je moet doen om je doel te behalen. 

Eigenlijk alle topsporters maken gebruik van dit concept. Topsport gaat niet alleen om fysieke training, maar ook mentaal moet je erop voorbereid zijn om je doelen te bereiken. De mentaliteit trainen is een belangrijk onderdeel van topsporters. Het is meestal zo dat de meest gemotiveerde persoon wint. 

Om de beste prestaties te leveren, is het belangrijk om een combinatie van een aantal factoren te maken. Zo is het belangrijk om spanning te combineren met vertrouwen, optimisme en gerichtheid. Hierdoor ben je volledig in controle over je lichaam en je gedachtes. Ook ben je je bewust van je omgeving, zit je vol met energie en heb je een goed beeld van je vaardigheden. 

Visualiseren in het dagelijks leven

Niet alleen in de wereld van de topsporters wordt het visualiseren toegepast. Ook in de zakenwereld wordt dit steeds vaker gebruikt. Door jezelf mentaal te trainen, presteer je niet alleen beter tijdens het sporten, maar ook tijdens het werken. Vooral in het bedrijfsleven wordt hier regelmatig gebruik van gemaakt. 

In het dagelijks leven kun je ook gebruik maken van visualisatie. Dit kun je doen door een doel voor jezelf te zetten en deze te visualiseren. Door je te visualiseren hoe je leven dan kan zijn, is het mogelijk om je doel makkelijker te bereiken. 

De beste manier om in het dagelijks leven te visualiseren, is door niet alleen beeld, maar alle zintuigen te gebruiken. Zo maak je niet alleen een beeld van hoe je denkt, je voelt en je uit, maar ook van dingen die je hoort, proeft of ruikt. Het klinkt misschien raar, maar hierdoor kun je het verlangen naar dit leven groter maken. 

Creatief visualiseren

Creatief visualiseren wordt ook toegepast. Niet om je sportprestaties of je dagelijks leven te verbeteren, maar juist om je handelen in stresssituaties aan te pakken. Vaak kom je regelmatig in dezelfde stresssituatie terecht. Er zit vaak een reden achter waarom dit het geval is. 

De manier om dit aan te pakken, is door te visualiseren. Zo kun je visualiseren wat er met je gebeurt als de situatie voorkomt. Dit kan zijn wat je zelf doet, maar ook hoe je je dan voelt. Door je bewust te worden van de beelden, de gevoelens en de gedachtes die dan ontstaan, is het vaak mogelijk om een oplossing te vinden. 

Vooral in zo’n situatie kan het erg lastig zijn om te visualiseren, al kan het wel erg goed helpen om dit te doen. Bij deze visualisatie is het vaak erg wennen, maar het is meestal een kwestie van doorgaan. Hierdoor is het mogelijk om je leven op een positieve manier te veranderen. 

Geleide visualisatie

Naast visualisatie dat je zelf aan kunt pakken, kun je ook kiezen voor geleide visualisatie. Hierbij gaat iemand je helpen om dingen te visualiseren. Als je zelf moeite hebt om een beeld in je hoofd te krijgen, kan iemand anders je hierbij helpen. 

Dit kan bijvoorbeeld gedaan worden door constant over iets te praten. Vooral als je hierbij zelf bezig bent met het visualiseren van waar je over aan het praten bent, kan het goed werken. Vooral als je zelf niet zo sterk bent in visualisatie, is het handig om dit samen te doen. 

Hoe werkt visualisatie?

Visualisatie kan voor veel mensen lastig zijn om onder de knie te krijgen. Dit komt omdat je hierdoor dingen echt in je hoofd moet kunnen zien. Daarom is het voor veel mensen handig om klein te beginnen. Door steeds verder uit te breiden op je visualisatie, krijg je uiteindelijk alles in je hoofd. Natuurlijk is dit meestal makkelijker gezegd dan gedaan. 

Bij visualisatie is het vooral oefening baart kunst. Des te meer je dit doet, des te makkelijker het wordt. Dit is ook het geval als je het hebt over meditatie. Om te visualiseren, kan meditatie ook een krachtig hulpmiddel zijn om dit aan te pakken. Hierdoor is het mogelijk om bezig te zijn met visualisatie tijdens het mediteren. 

Verlangen

De werking van visualisatie is eigenlijk vooral afhankelijk van één ding, namelijk verlangen. Als je ergens verlangen voor hebt, kun je het voor elkaar krijgen. Vooral als je een beeld hebt van waar je naar verlangt, kan je verlangen nog sterker worden en wil je het heel graag. Ook bij visualisatie werkt dit zo. 

Door te visualiseren, krijg je een beeld in je hoofd waar je naar kunt verlangen. Door dit vaker te doen, is het mogelijk om zelf dit verlangen te creëren. Des te meer je ergens naar verlangd, des te makkelijker het is om dit voor elkaar te krijgen. De visualisatie is dé manier om je verlangen ergens voor te versterken.