Mediteren is iets wat steeds populairder wordt. Daarom is het zeker goed om te kijken naar wat is mediteren en hoe doe je dit precies? Op die manier zorg je ervoor dat je er zelf straks mee aan de slag kan en je niet alles steeds hoeft op te zoeken. 

Het is wel belangrijk dat je zeker weet dat de informatie die er beschikbaar is juist is. Helaas staat het internet vol met informatie wat niet juist is. Daarom is het goed om te kijken wat wel juist is. Hieronder leggen we je alles uit over mediteren en welke opties er allemaal zijn. 

Wat is mediteren?

Wat is mediteren eigenlijk precies? Zonder precies te weten wat je moet gaan doen, is het lastig om te bepalen welke mogelijkheden er zijn en wat je eigenlijk aan het doen bent. Mediteren is vrij eenvoudig uit te leggen, meditatie draait er namelijk om dat je in het hier-en-nu bent.

Je bent dus met alles bezig, maar wel in het hier-en-nu. Je gaat eigenlijk je aandacht dus bewust op één ding richten. Zo ben jij je heel erg bewust van wat er gebeurt en zo zorg je ervoor dat je veel bewuster in het leven komt te staan. Je brengt de rust tot jezelf en je hebt eigenlijk even een soort pauzeknop. 

Voordelen van meditatie 

Er zitten heel wat verschillende voordelen aan mediteren. Hieronder hebben we ze voor je op een rijtje gezet. Zo weet je precies waarom het goed is om te gaan mediteren en wat is mediteren is dan geen vraag meer die je hoeft te stellen:

Al deze voordelen kunnen per persoon verschillen, maar het is zeker het proberen waard. Op die manier voel jij je straks veel beter en je staat een stuk bewuster in het leven. 

Mythes over meditatie 

Online zijn er ook heel wat verschillende mythes te vinden over meditatie. Het is zeker goed om deze mythes te ontkrachten. Anders zorgt dit er misschien voor dat je niet in meditatie wilt geloven. Hieronder hebben we enkele mythes op een rijtje gezet: 

Dit zijn nog maar enkele voorbeelden van mythes. Zoek daarom altijd zelf uit wat je gaat doen en ga niet zomaar uit van iemand anders zijn of haar mening. 

Leren mediteren 

Leren mediteren hoeft niet per se moeilijk te zijn. Als de vraag wat is mediteren beantwoord is, willen vaak een hele hoop mensen er wel mee beginnen. Het is goed om te kijken hoe je in jouw geval het beste kunt mediteren. Dit kan per persoon verschillen. 

Meditatie is iets wat een echte aanrader is. Er zijn verschillende goede manieren om te leren mediteren. Zo zijn er heel wat meditatieoefeningen, maar je kunt ook mediteren met een app. Het ligt er maar net aan wat bij je past en wat je liever achterwege laat in dit geval. 

Meditatie oefeningen

Als eerste is het goed om te kijken naar de soorten meditatie oefeningen er zijn. Wat is mediteren wordt ook vaak in deze oefeningen weer naar voren gebracht. Het beste is om te kijken naar de oefeningen die je het meeste aanspreken. Dat kan per persoon erg verschillen. 

Je hebt namelijk oefeningen om je hele lichaam te voelen, maar ook oefeningen om op een andere manier te leren ademen. Het is dus goed om te kijken welke het beste bij je past en welke je liever achterwege laat. 

Waar vind je goede meditatie oefeningen?

Het kan verder lastig zijn om goede meditatieoefeningen te vinden. Er zijn namelijk zoveel verschillende soorten oefeningen, dat je misschien niet meer weet waar je ze moet zoeken. Gelukkig staan er een hele hoop verschillende soorten op het internet. 

Anders kun je altijd een coach in de arm nemen om je te helpen om de beste oefeningen te vinden. Zo zorg je ervoor dat je de beste oefeningen vindt voor je situatie. Dit is voor de meeste mensen erg motiverend om verder te gaan mediteren. 

Wat is mediteren met een app?

Wat is mediteren met een app? Nou dit is eigenlijk vrij eenvoudig uit te leggen. Tegenwoordig zijn namelijk overal wel apps voor te vinden. Zo ook voor meditatie. Daarom is het goed om te kijken of een app misschien een goede uitkomst is voor jou. 

Er zijn heel wat soorten apps. De een is gratis en de ander moet je betalen. Daarnaast is de ene een mannenstem en de ander een vrouwenstem. Het is dus even kijken welke je wel en niet fijn vindt. Niet iedereen houdt van een bepaalde stem. 

Is meditatie voor iedereen?

Wat is mediteren precies? Dit hebben we je helemaal uitgelegd, maar toch zijn er nog heel wat mensen die niet geloven dat mediteren voor iedereen is. Toch is het echt zo, iedereen kan leren mediteren. 

Voor de ene persoon kan mediteren wel een stuk makkelijker zijn dan de andere persoon. Daarom is het goed om te kijken welke opties je hebt en wat je fijn vindt om mee te werken. Dit kan per persoon erg verschillen, maar iedereen kan mediteren of het daadwerkelijk leren. 

Hoe leer je goed mediteren?

Goed leren mediteren is niet altijd makkelijk. Veel mensen zijn al snel geneigd om op te geven. Dit is nergens voor nodig. Leren mediteren is niet altijd makkelijk, maar het is vooral doorzetten. Op een gegeven moment merk je dat het echt gaat werken en je de draai echt te pakken hebt. 

Het is goed om het te leren via een app of gewoon door te oefenen en te oefenen. Hoe meer je het doet, hoe sneller je het onder de knie krijgt. Het is dus echt kijken wat voor jou werkt en wat je beter kunt ontwijken als je goed wilt leren mediteren 

Wat is mediteren met iemand anders? 

Wat is mediteren met iemand anders? Dan ga je samen met een ander proberen te mediteren. Voor de ene persoon werkt dit erg goed, terwijl de ander veel liever alleen mediteert. Dit kan ook erg verschillen en daarom is het goed om even uit te proberen wat jezelf fijn vindt. 

Je kunt dit het beste altijd met iemand doen die je echt vertrouwt en waarvan je weet dat hij of zij je niet beoordeeld. Zo zorg je ervoor dat jij je er fijn bij voelt om te mediteren en dat je geen angst voelt om echt samen wat te gaan leren.