Als moeder weet je als geen ander hoe druk het soms kan zijn. Eén of meerdere kinderen waar je de zorg voor draagt, het huishouden en dan ook nog een vaak parttime baan en partner die de nodige aandacht van je vragen. Een hele uitdaging dus om dat allemaal in goede banen te kunnen leiden. Maar hoe doe je dat wanneer de druk nog hoger wordt en je bijvoorbeeld ook ieder jaar het volledig kerstdiner verzorgd voor vrienden en familie? Dat is nu juist waar we het in dit artikel met je over willen hebben, aangezien de kans vrij groot is dat er meer moeders zijn die nu meelezen en met dit probleem zitten, is het goed hier eens wat extra aandacht aan te geven, om ervoor te zorgen dat ook jij optimaal kunt genieten en dus niet uren achter elkaar in de keuken hoeft te staan, terwijl de rest gezellig aan het borrelen is.

Maak een planning

Stel een duidelijke planning op voor de kerstvoorbereidingen. Verdeel de taken over meerdere dagen of weken, zodat je niet alles op het laatste moment hoeft te doen. Vooral het doen van boodschappen is iets waar veel tijd in gaat zitten. Voorkom daarom dus ook om de dag voor kerst naar de supermarkt, slagen en/of bakker te gaan, want de kans dat je onnodig lang in de rij moet staan, is vrij groot. Daarbij loop je ook het risico dat niet alles wat je nodig hebt voor je favoriete gerecht er niet meer is. Heb je nu de luxe dat je op je werk voor een alternatief kerstpakket kunt kiezen, dan is het raadzaam om ook alvast na te denken over wat je met de feestdagen wilt eten, zodat je bijvoorbeeld kunt kiezen voor een vlees- of vispakket.

Doe het samen met je gezin

Het is natuurlijk onzin dat je als vrouw en dus moeder van het gezin de hele tijd alleen in de keuken moet staan. Zorg er daarom dus voor dat je ook de rest van het gezin betrekt bij de voorbereiding. Zo kunnen de kids prima met een lijstje naar de supermarkt en kan je partner vast beginnen met het schillen van de aardappelen. Belangrijk is wel dat je zorgt dat iedereen iets doet wat ze ook kunnen. Anders loop je straks het risico dat alles in het honderd loopt en je alsnog alles zelf moet doen omdat het anders niet zo gaat zoals je voor ogen had.

Ga voor gemak

Hoe fijn is het dat je tijdens kerst zelf niet mee zo heel veel hoeft te doen.  Wist je namelijk dat je ook kerstpakketten online bestellen die je voor jezelf kunt gebruiken, dus bijvoorbeeld een volledig Italiaanse box met allemaal lekkernijen, zodat je dus niet meer hoeft na te denken wat je gaat eten, maar het alleen nog maar volgens recept klaar hoeft te maken? Een andere optie is, maar dan wel direct een stuk duurder, is met z’n allen uit eten, maar of dit is wat je wil, dat is natuurlijk ook in iedere situatie anders.