De kraamtijd is een bijzondere periode vol nieuwe ervaringen, maar het kan ook een uitdaging zijn, vooral tijdens de warme zomermaanden. Hoe zorg je ervoor dat jij en je baby comfortabel blijven ondanks de hitte? In dit artikel geven we je tips en adviezen om de kraamtijd in de zomer goed door te komen.

Kies voor luchtige kleding

Tijdens de kraamtijd is het belangrijk dat jij en je baby comfortabel gekleed zijn. Luchtige kleding van ademende stoffen zoals katoen kan veel verschil maken. Voor jezelf zijn lichte jurken, losse blouses en shorts ideaal. Denk bijvoorbeeld aan shorts van het merk Parajumpers, die bekend staan om hun comfortabele en luchtige designs. Voor je baby zijn rompertjes en andere kleertjes van katoen perfect. Deze stoffen laten de huid ademen en helpen oververhitting te voorkomen.

Houd je huis koel

Het huis koel houden is essentieel tijdens warme dagen. Een ventilator kan wonderen doen om de luchtcirculatie te verbeteren en de temperatuur omlaag te brengen. Probeer ook de ramen en gordijnen overdag gesloten te houden om de hitte buiten te houden. ’s Avonds, als het buiten afkoelt, kun je de ramen weer openen om frisse lucht binnen te laten.

Rust en herstel

De kraamtijd is een periode waarin je lichaam moet herstellen van de bevalling. Probeer zoveel mogelijk te rusten, zelfs als het warm is. Creëer een comfortabele rustplek met katoenen beddengoed en zorg dat je overdag dutjes kunt doen. Vermijd zware inspanningen en vraag om hulp van je partner, familie of vrienden. Zij kunnen bijvoorbeeld boodschappen doen, koken of de zorg voor oudere kinderen even overnemen, zodat jij je kunt focussen op herstellen.

Hydratatie

Tijdens de kraamtijd is het extra belangrijk om goed gehydrateerd te blijven. Drink voldoende water om uitdroging te voorkomen, vooral als je borstvoeding geeft. Het is handig om een waterfles binnen handbereik te hebben, zodat je regelmatig kunt drinken zonder steeds op te hoeven staan.

Ook je baby heeft extra vocht nodig bij warm weer. Als je borstvoeding geeft, bied dan vaker de borst aan. Geef je flesvoeding? Overleg dan met je verloskundige of kinderarts of extra vocht nodig is.

Slimme voedingstips

Kies voor gezonde snacks die je energie geven en je lichaam ondersteunen. Vers fruit, zoals watermeloen, druiven en bessen, zijn niet alleen verfrissend maar ook hydraterend. Lichte maaltijden zoals salades met veel groenten en magere eiwitten zijn ideaal. Vermijd zware, vetrijke gerechten die je lichaam meer energie kosten om te verteren, vooral bij warm weer.

Geniet van de kleine momenten

De kraamtijd kan intens zijn, maar probeer ook te genieten van de kleine momenten. Een wandeling in de vroege ochtend of late avond, wanneer de temperaturen aangenamer zijn, kan zowel voor jou als je baby verfrissend zijn. Maak gebruik van een draagdoek of kinderwagen met voldoende ventilatie om je baby comfortabel te houden. Vergeet niet om ook te genieten van de zomer: de zon, het buiten zijn en de extra vrije tijd die je misschien hebt door verlof.