Bij een vroeggeboorte wordt de baby na minder dan 37 weken geboren. Het gebruikelijke aantal weken is 37 tot 40 weken. Een vroeggeboorte komt vaak voor in Nederland, jaarlijks zijn er ongeveer 14.000 baby’s welke te vroeg worden geboren. Een vroeggeboorte wordt ook wel partus prematurus genoemd. wat betekent dat een bevalling die te vroeg begint. Een vroeggeboorte komt dus vaker voor dan je denkt, zo circa 8% van alle geboorten.

Je kunt spreken van een vroeggeboorte als een zwangerschap vroegtijd, spontaan of kunstmatig wordt afgebroken. Ook is het mogelijk dat je zelfs binnen 32 weken bevalt, wat in erg weinig gevallen voorkomt. Dit wordt ook wel extreme prematuriteit genoemd.

Zo zit het eigenlijk

Bij een geboorte tot 16 weken in de zwangerschap spreek je van een miskraam. Bij de geboorte tussen de 24 tot 26 weken is het twijfelen of de baby levensvatbaar is.

Bij een geboorte van 32 weken (of minder) zwangerschap spreek je over extreme prematuriteit. Bij een geboorte van 37 tot 42 weken, dan is de hele periode volbracht.

De kans op overleving

Tot een periode van 24 weken is een kind nog niet levensvatbaar, na 25 weken overleeft 56% van de kinderen het. Elke week die hierna bij komt, zorgt voor een verhoogde overlevingskans. Cijfers geven het volgende aan:

Dat de baby het overleeft, betekent niet dat er geen complicaties zijn bij de baby. De volgende problemen komen het vaakst voor bij vroeggeboorte:

Onderzoeken geven aan dat bij een geboorte vanaf 34 weken, de baby vrijwel even goede kansen maakt als een op tijd geboren baby.

Oorzaken vroeggeboorte

In veel gevallen is er geen duidelijke aanduiding voor een vroeggeboorte, wel hebben onderzoeken aangetoond dat er een aantal factoren zijn die invloed hebben:

Zijn vroeggeboortes te voorkomen?

Dit is een veelgestelde vraag, helaas zijn vroeggeboortes moeilijk te voorkomen. Er is al veel onderzoek naar dit onderwerp gegaan, maar er is nog geen eenduidig antwoord hierop. De huidige weeën remmers die bestaan leveren hooguit twee of drie dagen op. Deze remmers worden via een injectie, zetpil of infuus ingediend en zorgen voor een beetje uitstel.

Een behandeling is afhankelijk van verschillende factoren. Dit heeft namelijk te maken met de ontsluiting, de conditie van de moeder en het kind en ten slotte de duur van de zwangerschap. Wanneer de vliezen gebroken zijn, of er een ontsluiting is, dan zal je echt in bed moeten blijven. Wanneer de ontsluiting meer dan vijf centimeter is, dan kan een geboorte bijna niet meer uitgesteld worden.

Zorg dat je de gehele zwangerschap in gezonde staat bent, denk hierbij aan genoeg beweging, een gezond leefpatroon zoals niet te roken en goed te eten en zorg voor zo min mogelijk stress.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *