zwanger en hoofdpijnHoofdpijn is één van de meest voorkomende zwangerschaps klachten die vrijwel bij iedereen is voorkomt. Het staat bekend dat voornamelijk tijdens het eerste semester en derde trimester de kans groot is dat je last zult hebben van hoofdpijn. Dat je hoofdpijn krijgt heeft verschillende oorzaken waar we zometeen op in zullen gaan. Het is belangrijk om te weten dat je de pijn niet direct kan voorkomen, maar er zijn natuurlijk wel een aantal praktische tips die je kunt toepassen om het beter te voorkomen of te verminderen.

Oorzaken van hoofdpijn

Wanneer de hoofdpijn echt langer dan vier uur aan houdt en je hebt ook last van andere klachten, denk hierbij aan hoge koorts, verminderd zicht of een snelle gewichtstoename. Dan is het raadzaam om je huisarts raad te plegen.

Spanningshoofdpijn

Als vrouw zijnde heb je grote kans dat je in het eerste trimester last hebt van spanningshoofdpijn. Deze hoofdpijn wordt ook wel is hoofdpijn aan beide kanten van het hoofd genoemd. En komt voornamelijk door te weinig slaap, depressie en cafeïne-ontwenning. Ook kunnen de veranderde hormonen in je lichaam een rol spelen. Goed rusten is erg belangrijk, ook kun je een vochtige warme doek op het hoofd leggen wat volgen velen wat helpt.

Mocht je er echt vaak last van hebben, dan kan je ook je huisarts raadplegen voor pijnstillers die geschikt zijn voor zwangere vrouwen.

De hoofdpijn in het derde trimester

De hoofdpijn die je vaker in een later stadium, het derde trimester hebt, komt voornamelijk door de gewichtstoename. Je lichaam neemt vaak een verkeerde houding aan, wat zorgt voor hoofdpijn. In sommige gevallen is het goed om even je huisarts te raadplegen, welke je kan doorverwijzen naar een fysiotherapeut om je houding te verbeteren, wat de pijn uiteindelijk weer verminderd.

Wat kun je doen tegen de hoofdpijn?

Er zijn natuurlijk wel een aantal zaken wat je kan doen om hoofdpijn te voorkomen of het te verminderen. Hieronder een aantal tips:

Daarnaast kun je zelf de onderstaande tips toepassen om je hoofdpijn te verlichten.

Wanneer je echt zorgen maakt over je hoofdpijn, is het belangrijk je arts te raadplegen. Wellicht heb je een andere oorzaak of andere soort hoofdpijn, die ook op een andere wijze behandeld moet worden.

Gebruik van paracetamol tijdens de zwangerschap

Paracetamol kan normaal altijd gebruikt worden, maar bij zwangerschap is het net anders. De bijsluiter van paracetamol vermeldt het volgende voor als je zwanger bent:

U kunt Paracetamol in beperkte mate gebruiken. Dit betekent niet langer dan een week achtereen en niet meer dan vier tabletten (2 gram) per dag. Het wordt in die dosering al jarenlang gebruikt door zwangere vrouwen, zonder nadelige gevolgen voor het kind. Heeft u meer dan vier tabletten per dag nodig, overleg dan eerst met uw arts. Heeft u langdurig Paracetamol nodig, bijvoorbeeld langer dan een week, overleg dan ook eerst met uw arts.

Wanneer je medicijnen wilt gebruiken moet je altijd overleggen met je huisarts. Diverse medicijnen zoals aspirine en ibuprofen zijn erg schadelijk voor het kind.

Zwangerschapsvergifting

Wanneer u in de tweede helft van de zwangerschap last krijgt van zware en echt kloppende hoofdpijn, dan kan dit duiden op zwangerschapsvergiftiging. Een groot percentage zwangere vrouwen heeft hier last van, gemiddeld 5 tot circa 10%. Hierbij kun je last hebben van wazig zicht, vlekken voor je ogen, plotseling gewichtsverlies, pijn in de bovenbuik en opgezette handen en boeten. Wanneer je merkt dat je last hebt van een van deze symptomen is het raadzaam om direct je huisarts raad te plegen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *