Prenatale depressie, een depressie die onder veel vrouwen voorkomt tijdens de zwangerschap periode. Veel vaker dan verwacht helaas. Het is bekend dat circa 1 op de 20 zwangere vrouw last heeft van deze depressie van deze eigenlijk prachtige periode. Prenatale depressie is eigenlijk de depressie tijdens zwangerschap en na de zwangerschap. De depressie komt voornamelijk door de hormonen in je lichaam, waardoor je continue anders voelt als ware. Op het ene moment ben je blij, op het andere moment barst je in tranen uit en het andere moment voel je weer compleet anders.

De prenatale depressie, of ook wel is pre partum genoemd is de depressie die echt de overhand aanneemt en langer ook aanhoud. Dat je zelf anders voelt de eerste drie maanden van je zwangerschap dankzij je hormonen, betekent niet dat je last van hebt prenatale depressie. Wanneer je last hier blijft van houden en in een negatieve spiraal komt, dan kan het prenatale depressie worden genoemd.

Goed om te weten is dat de meeste klachten die je de eerste 3 maanden hebt, in de meeste gevallen vanzelf weer over gaan.

De hormonen in het lichaam veranderen voornamelijk de eerste 2 tot 12 weken, het wordt namelijk gereguleerd door de eierstokken. Na deze tijd, neemt de placenta (de moederkoek) de hormoonproductie over. Dit is ook de reden dat je de eerste 12 weken (3 maanden) emotioneel veel instabieler bent als vrouw. De hormoonproductie heeft invloed op je lichamelijke conditie en ook op je geestelijke gezondheid.  Enkele punten waar je al snel last van kunt hebben zijn:

Na circa drie maanden gaan deze klachten ook weer vanzelf over. Door je er van bewust te zijn, kun je hier goed rekening mee houden. De meeste klachten starten ook wanneer de conceptie heeft plaats gevonden.

Maar een prenatale depressie kan lang aanhouden, van enkele weken tot meerdere maanden. Vaak wordt het ook voorgezet na de bevalling en kan het erg heftig worden.

Symptomen van de prenatale depressie

Een prenatale depressie kan tot veel verschillende klachten leiden, het ene punt veel erger dan het andere. Hier vindt je een lijst van voorkomende klachten tijdens de depressie.

Welke symptomen je last van komt hebben verschilt per persoon, het kan dus erg verschillend zijn.

Wat is de oorzaak van prenatale depressie?

Jammer genoeg is er nog geen duidelijkheid en bewijs wat de exacte oorzaak is van deze type van depressie. Wel is bekend dat de hormonen in je lichaam een grote rol hierin spelen, maar waar het exact vandaan komt is helaas nog niet uitgevonden. Andere zaken die een rol spelen volgens onderzoekers zijn een verstoorde vitamine- en mineralenhuishouding. Zorg dus dat je alle vitaminen binnen krijgt tijdens je zwangerschap. Het eetpatroon is dus erg belangrijk, zorg voor gezond eten waarin de juiste voedingstoffen zitten. Wil je meer weten over eten tijdens de zwangerschap, lees dan eens ons artikel over eten en voeding tijdens de zwangerschap.

Is er een behandeling?

Wanneer je last hebt van een prenatale depressie, is de beste oplossing om contact op te nemen met je arts. De arts biedt vaak diverse mogelijkheden als een hormoon- of lichttherapie. Of de arts kan je behandelen met een antidepressiva, al wordt dit niet veelvuldig toegepast. Het is nog onbekend wat antidepressiva kan doen tijdens de zwangerschap, waardoor medicijnen wellicht schadelijk zijn voor het kind. Een veel gemaakte fout door vrouwen is om geen hulp te zoeken en denken het alleen op te lossen, dit is niet raadzaam en vergroot de kans alleen dat je hier langer last van zult hebben. Zoek daarom zo snel mogelijk hulp, zodat je eerder er aan kan werken. Het is namelijk niet alleen voor jezelf erg belangrijk, uit onderzoek is gebleken dat de depressie ook een verhoogde kans biedt op complicaties voor het kind.

Zo worden kinderen van ouders die last van hebben van prenatale depressie vaak te vroeg geboren en is de kans groter dat ze een te laag gewicht hebben bij de geboorte. Dit wil je natuurlijk zo goed mogelijk voorkomen. Wanneer je te lang last hebt van de depressie na de bevalling, kan het zich ontwikkelen tot een post partum depressie. (Hier is een behandeling noodzakelijk voor). Belangrijk om te weten is dat de depressie ook kan leiden tot diverse ontwikkelingen voor het kind, zoals:

Wederom is het daarom erg belangrijk zo snel mogelijk een professionele hulpverlener op te zoeken wanneer je last hebt van deze type van depressie. Het is niet iets voor om te schamen, jaarlijks hebben duizenden vrouwen hier last van en je kunt er niks aan doen. Het is in het belang van jezelf en je kind om de juiste hulp te krijgen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *