Zonnen tijdens zwangerschapTijdens de zwangerschap wil je natuurlijk ook zonnen. Er gaan veel geruchten rond dat zonnen niet aan te raden is tijdens de zwangerschap, in dit artikel zullen wij helder maken hoe het precies zit.

In de periode dat je zwanger bent kun je gewoon rustig zonnen, het nadeel dat je tijdens de zwangerschap kunt krijgen door de zon is een zwangerschapsmasker. Een zwangerschapsmasker, wat ten eerste ook wel Melasma wordt genoemd, is een pigmentstoornis waarbij donkere vlekken op de huid ontstaan. Meer hierover kun je ook lezen in het artikel wat is een zwangerschapsmasker?

Waar je op moet letten tijdens de zwangerschap is dat je niet te lang aan zon blootgesteld bent. Zo verbrandt een dikke buik namelijk sneller, waardoor het verstandig is een handdoek of ander kledingstuk wat je bij je hebt over de buik neer te leggen. Over zonnen tijdens de zwangerschap gaan veel geruchten rond wat erg jammer is. Bekend staat dat je sneller last kunt krijgen van donkere vlekken wanneer je veel in de zon zit. Dit verschilt wel persoon, de ene is hier gevoeliger voor dan de andere. Dit zou je goed kunnen testen door te starten door slechts even in de zon te zitten eerst en te kijken of je hiervoor gevoelig bent.

Let op dat je geen zonnesteek krijgt

Het krijgen van een zonnesteek is gevaarlijk, met name als je zwanger bent. De steek wordt veroorzaakt door in feite twee zaken: hitte en veel inspanning. Dit betekent dat er vervolgens veel vocht- en zoutverlies optreed en leidt dat je lichaam niet meer kan transpireren. Wat nodig is om af te koelen. Waardoor je een te hoge lichaamstemperatuur krijgt.

De ’te’ hoge lichaamstemperatuur kan leiden tot hoofdpijn, duizeligheid en spierverzwakking. Maar wat erg gevaarlijk is, is dat de placenta minder goed gaat functioneren en je ongeboren kind in gevaar wordt gebracht hierdoor. Er zijn aanwijzingen dat een te hoge lichaamstemperatuur in een vroege fase van de zwangerschap kan leiden tot afwijkingen aan het kind of zelfs een miskraam kan veroorzaken.

Denk je een zonnesteek te hebben? Zorg zo snel mogelijk voor verkoeling met lauw water en drink zo snel mogelijk wat. Het vocht- en zoutgehalte moet op peil worden gebracht. Het is daarom goed om tijdens de zwangerschap niet te lang achter elkaar in de zon te liggen. Ga steeds even in de zon liggen om vervolgens weer een beetje uit de zon te liggen.

Tips om rekening mee te houden

hoed op tijdens zonnen tijdens zwangerschap

Het is belangrijk dat je tijdens de zwangerschap net wat anders met de zon omgaat. Een beetje zon is namelijk zelfs positief, het geeft je wat extra vitamine D. Maar een te lang blootstelling aan de zon kan gevaarlijk zijn, doe het daarom allemaal verantwoord en denk aan bovenstaande tips.

Smeer ook altijd zonnebrand op tijdens het zonnen in zwangerschap. Dit geeft je huid wat meer bescherming en kan ook niet kwaad voor het kind.

Heb je last van een striae?

Pas dan ook op. Een huid met striae zal ook eerder verbranden doordat het dankzij de uitrekking dunner is. Let hier dus altijd even goed op.

Wil je weten hoe het zit met het zonnen onder een zonnebank tijdens de zwangerschap? Ook hierover hebben wij een artikel geschreven op Mamazijn

Dit artikel kun je hier lezen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *