Proberen jij en je partner al langere tijd een baby te krijgen en wil het jullie maar niet lukken om zwanger te worden? Dit kan vele verschillende redenen en oorzaken hebben. Ongeveer 25% van alle vrouwen hebben namelijk een vruchtbaarheidsstoornis. Dit betekend niet dat 25% van de vrouwen geen baby kunnen krijgen, maar dat het moeilijk is om zwanger te worden voor sommige vrouwen. Ook is het zo dat bij de paren die een vruchtbaarheidsstoornis aanwezig is, ligt de oorzaak in 30% van de gevallen bij de man, in 20% van de gevallen bij beide en in de helft van alle gevallen ligt de oorzaak bij de vrouw.

Vruchtbaarheid vrouweileider vrouw

Het is algemeen bekend onder de mensen dat de vruchtbaarheid van de vrouw afneemt naarmate ze ouder wordt. De vrouwelijke vruchtbaarheid is afhankelijk van de kwaliteit van de eicel. Tijdens de eisprong (het moment waarop de eicel van de eierstok de eileider bereikt) dient er een zaadcel op het juiste moment de eicel te bereiken voor een succesvolle zwangerschap. De eisprong vindt meestal plaats binnen 12 tot 16 dagen voor de menstruatie. Dit is de periode waarin je de grootte kans hebt om zwanger te worden. Indien er geen zaadcel de eicel bereikt dan lost de eicel weer op. Er zijn een aantal punten waarop je kunt letten om te zien of jij een grote kans hebt om zwanger te raken of dat bij jou de kans groter is dat je een vruchtbaarheidsstoornis hebt. Er dient wel op gelet te worden dat dit indicaties zijn en deze punten niet lijdend zijn voor de bepaling of je wel of geen last van een vruchtbaarheidsstoornis hebt.

Voor iedere vrouw verschilt de frequentie van de eisprong. Daarom dien je eerst je huisarts of gynaecoloog te raadplegen. Zij kunnen jou meer vertellen over jou situatie. Niet zwanger kunnen worden kan veel oorzaken hebben. Simpelweg moeilijk zwanger kunnen worden kan ook het geval zijn wanneer bovenstaande zaken op jou van toepassing zijn. Dus niet gelijk aanleiding voor paniek. De oorzaak kan ook bij je partner liggen. Onderstaand is meer te lezen over de vruchtbaarheid van de man.

Vruchtbaarheid vrouw verhogenzwanger

Er zijn een aantal manieren om de kan op de vruchtbaarheid van de vrouw te verhogen. Dit zijn enkel een aantal tips om de kans iets te verhogen, maar niet om te garanderen dat je volkomen vruchtbaar blijft. Zo zijn er een aantal manieren om de eisprong te bevorderen en kunnen roken en drinken een negatieve invloed hebben op het zwanger worden. Niet alleen heeft dit een slechte invloed op je baby of embryo wanneer je zwanger bent, maar verkleind het ook de kans om überhaupt zwanger te worden. Onderstaand hebben we een opsomming voor je gemaakt met alle tips om jou zwangerschap te bevorderen.  Ook hebben we nog meer tips voor je voor snel zwanger worden.

Vruchtbaarheid man

Het kan ook voorkomen dat de man niet vruchtbaar is of de vruchtbaarheid van het sperma niet optimaal is. In dat geval kan de oorzaak van het niet zwanger worden ook bij de man liggen i.p.v. de vrouw. Bij de stellen die problemen hebben met zwanger worden ligt de oorzaak in 1 op de 3 gevallen bij de man. Onderstaand hebben we een opsomming voor je gemaakt om de vruchtbaarheid van het sperma van de man zo optimaal mogelijk te kunnen beïnvloeden.

Vruchtbaarheid man verhogen

De vruchtbaarheid van de man kan op verschillend manieren worden bevorderd, oftewel er voor zorgen dat de vruchtbaarheid niet verminderd. Een veel onderschat probleem is het overmatig drinken van alcohol, roken of het gebruiken van drugs. Wanneer je gemiddeld namelijk meer dan 2 glazen alcohol drinkt per dag verminder je namelijk bij jezelf al de kans op zwanger worden. Overmatig roken of gebruik van drugs verminder ook de kwaliteit van je sperma. Iets anders wat je niet overmatig dient te doen is sporten. Hierdoor maakt je zaadbal namelijk minder testosteron aan en wordt er minder zaadcellen geproduceerd. Daarnaast is overgewicht ook een veel voorkomend probleem waarbij de kwaliteit van de zaadcellen verminderd. Bij overgewicht wordt de aanmaak van testosteron ook verminderd.

Wat veel mannen niet weten is dat er ook een advies wordt gegeven voor het gemiddeld aantal ejaculaties in de week. De beste frequentie is om gemiddeld 3 tot 5 keer in de week klaar te komen. Wanneer je minder zaadlozingen hebt komen er meer dode zaadcellen tussen het sperma te zitten. Indien je binnen 36 uur meerdere malen vaak klaar komt heb je juist weer het probleem dat er nog niet voldoende zaadcellen zijn aangemaakt en je sperma dus een kleinere hoeveelheid zaadcellen heeft.

Niet zwanger kunnen worden

Wanneer je niet zwanger kunt worden na lange tijd dien je professionele hulp te vragen. Ga hier voor naar je huisarts of gynaecoloog. Zij kunnen het sperma van de man gaan testen op de vruchtbaarheid van de zaadcellen en de vrouw onderzoeken. Zo is te bepalen waar het probleem ligt of misschien hebben jullie simpelweg nog niet het geluk gehad en moet het nog komen. Wanneer je circa 1 of 2 jaar probeert om zwanger te raken en je hebt alle tips al opgevolgd dan is het raadzaam om de hulp aan te vragen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *