Bloedneuzen zijn ook een van de bekende zwangerschapskwaaltjes en symptomen. Veel vrouwen krijgen spontane bloedneuzen tijdens de zwangerschap, wat heel normaal is. Maar wat is de reden dat je deze krijgt? Wij leggen het je graag uit.

Tijdens de zwangerschap heeft je lichaam meer bloed nodig, en maakt deze ook aan voor zowel jou als je baby. Je bloedvaten worden dunner door de zwangerschapshormonen.  Deze zwangerschapshormonen worden ook wel progesteron genoemd. Naast dat je bloedvaten dunner zijn, zijn je slijmvliezen ook beter doorbloed. Dit komt doordat je tijdens de zwangerschap meer bloed aanmaakt. Wat dus ook de kans vergroot op een spontane bloedneus jammer genoeg.

Een andere oorzaak dat de kans op een bloedneus vergroot is dat je tijdens de zwangerschap in gewicht aankomt, hierdoor maakt het lichaam ook meer bloed aan. Dit zorgt ook voor een grotere druk op de kleine bloedvaatjes.

Je hoeft er dus zeker niet vreemd van op te kijken wanneer je is een bloedneus hebt. Het is namelijk niet schadelijk, maar wel erg irritant.

Wat moet je doen tijdens de bloedneus?

Het is ten eerste belangrijk je geen zorgen te maken, het is een heel normaal zwangerschapskwaaltje. Om de bloedneus het beste te stoppen, moet je je neus dichtknijpen of gebruik maken van een geltube. Snuit je neus eerst leeg en knijp dan de tube uit in je neus. Hierdoor stopt het bloeden vrijwel meteen. Dit is voornamelijk handig op momenten dat het erg slecht uitkomt en je geen tijd hebt om het rustig dicht te knijpen.

De gel die binnenkomt via je neusholte is nergens schadelijk voor, je zult er ook vrij weinig van merken. Wanneer je de neus gewoon gaat dichtknijpen, knijp dan circa tien minuten je neus lang dicht. Doe dit vlak onder het neusbeen (dit is het gedeelte waar het zachte deel van de neus begint). En buig je hoofd licht naar voren. Na circa tien minuten moet het bloeden wel zijn gestopt.

Een andere tip

Extra vitaminen kunnen helpen de bloedneus beter te voorkomen. We praten dan over vitamine C, deze vitamine soort versterkt namelijk de vaatwanden.

Ook is het verstandig niet teveel aan je neus te zitten. Door er aan te zitten, zorg je dat deze sneller weer open gaat.

Wil de bloedneus echt niet stoppen? Ga dan langs de huisarts. Geef ook altijd aan dat je zwanger bent zodat de arts hier rekening mee houden in verband met medicijnen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *