Koffie en zwangerschapZwanger en koffie drinken, hoe zit dat precies? Koffie wordt veel gedronken in Nederland, dus ook door zwangere vrouwen. Een beetje koffie geeft vaak net wat meer energie voor de dag. Helaas is het tijdens de zwangerschap niet aan te raden om koffie te drinken, dit kan namelijk diverse ernstige gevolgen hebben. Waar cafeïne de oorzaak van is. In cafeïne zit namelijk een stimulerend effect, dat effect heeft het centrale zenuwstelsel. Diverse onderzoeken en studies hebben aangetoond dat dit diverse gevolgen kan hebben voor het ongeboren kind. En dat wil je natuurlijk vermijden als toekomstige moeder. Wel zijn er uiteenlopende resultaten met diverse studies, dat het soms lastig is een eenduidig antwoord te geven. Het is dan altijd beter om het te vermijden, zolang er nog geen harde conclusies zijn. De gezondheid van je kind moet voorop staan tijdens de zwangerschap.

Wat zijn de gevolgen van cafeïne?

Koffie, en ook andere producten die cafeïne bevatten zijn erg gevaarlijk voor de ongeboren baby. De kans op een miskraam wordt namelijk verhoogd, alsmede de kans op een vroeggeboorte, een te laag geboortegewicht en geboortelengte.

Miskraam

Er zijn diverse onderzoeken geweest die aan hebben getoond dat cafeïne de kans op een miskraam verhoogd. Hoe meer cafeïne, de groter de kans is. Daarnaast neemt ook de kans op een doodgeboren baby toe. Hoe meer cafeïne, hoe groter de kans altijd is.

Vroeggeboorte, lager geboortegewicht en geboortelengte

Ook hebben onderzoeken aangetoond dat zwangere vrouwen die meer cafeïne binnen kregen tijdens de zwangerschap een grotere kans hebben om een kind te krijgen met een laag geboortegewicht, een te kleine baby voor de leeftijd. Met betrekking tot vroeggeboorte zijn er nog geen specifieke aanduidingen, al wordt dit wel gedacht. Meer onderzoek in de toekomst zal dit duidelijk moeten maken. Dit zou vermoedelijk komen doordat cafeïne zorgt voor een vernauwing van de bloedvaten tussen de baarmoeder en placenta, wat betekent dat het bloed minder goed doorstroomt naar de baby. Ook kan het zijn dat cafeïne een werking heeft dat zorgt dat bepaalde stoffen geremd worden die van belang zijn bij de groei van het embryo. Er is nog geen eenduidig antwoord hierop te geven, onderzoeken in de toekomst zullen dit waar moeten maken.

Maar ook slapeloosheid en hoofdpijn behoren tot de gevolgen. Dit komt doordat je vocht verliest bij het krijgen van cafeïne, waardoor je uitgedroogd raakt. Dit terwijl vocht enorm belangrijk is tijdens de zwangerschap.

Ten slotte, nog een reden om een de cafeïne inname flink te beperken is dat het stofje zorgt voor een toename van maagzuur afgifte. Maagzuur tijdens de zwangerschap is vaak brandend en erg vervelend en behoort ook tot een van de zwangerschapskwalen die veel voor komen.

Mag ik dan wel thee drinken?

Ook thee bevat cafeïne. Alleen wordt dit anders genoemd, namelijk theïne. Hier geldt gewoon hetzelfde voor. Alleen goed om te weten is dat er in thee minder cafeïne zit.  Dit verschilt per thee soort, maar in het algemeen zit hier minder in. Ook zijn er theesoorten zonder cafeïne, het beste is om advies te vragen bij een winkel waar je thee koopt. Diverse thee speciaalzaken bieden thee zonder cafeïne aan. Een voorbeeld van een goede thee is groene thee.

Hoeveel cafeïne is toegestaan?

Het beste is om even geen cafeïne te drinken, maar soms ontkom je er bijna niet aan. Aanbevolen wordt het om niet meer dan 200 mg cafeïne per dag te drinken als je zwanger bent. Om een indicatie te krijgen hoeveel dit is hebben wij de volgende tabel opgezet.

Kopje koffie (125 ml) 85 mg
Kopje zwarte thee (125 ml) 45 mg
Glas chocomelk (150 ml) 30 mg
Glas cola (150 ml) 5 tot 35 mg (afhankelijk van soort)
Blikje energiedrank (250 ml) 88 mg
Cafeïnevrije koffie (125 ml) 2 tot 6 mg

Zou je dus koffie drinken, dan is het aan te raden niet meer dan 2 kopjes te drinken. Het beste is om het zoveel mogelijk te vermijden gedurende de hele zwangerschap. Let altijd goed op de hoeveelheden, met name bij koffie kunnen hier vaak ook grote verschillen in zitten per merk en soort. Het komt vaak ook voor dat je tijdens het begin van de zwangerschap ook weinig behoefte aan koffie hebt, wat komt door de zwangerschapshormonen. Dit trekt vanzelf weer aan waarna je weer zin in koffie krijgt, maar probeer in deze situaties aan jezelf en het kind te denken en zo min mogelijk koffie te drinken per dag. Neem bijvoorbeeld één kopje in de ochtend en één kopje in de middag of avond. Ook kun je beter overstappen op bijvoorbeeld filterkoffie en oploskoffie, in vergelijking tot espresso.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *