Een zwangerschapsmasker, wat is het nou eigenlijk? Een zwangerschapsmasker, wat ten eerste ook wel Melasma wordt genoemd, is een pigmentstoornis waarbij donkere vlekken op de huid ontstaan. Meeste voorkomende plekken zijn het voorhoofd, de huid onder de jukbeenderen, de bovenlip en de kin. De oorzaak hiervan is afkomstig van de hormonen oestrogeen en progesteron: deze sporen het gezicht aan om meer pigment aan te maken. Belangrijk om te weten is dat het ‘zwangerschapsmaker’ niet schadelijk is, al is het wel erg vervelend.
Wie krijgt allemaal een zwangerschapsmasker?
De reden dat Melasma ook wel een zwangerschapsmasker wordt genoemd is omdat het voornamelijk bij zwangere vrouwen komt. In het 2e en 3e trimester van de zwangerschapskalender komt het voornamelijk voor. In de meeste gevallen verdwijnt het geleidelijk weer na de bevalling, bij de een sneller dan de ander. Bij een volgende zwangerschap komt het vaak wel weer terug wat goed is om te weten, kijk hier dus niet raar van op. Vaak komt het ook voor dat de tweede keer het intenser is dan de eerste keer, de vlekken kunnen dan ook wat donkerder zijn dan bij de eerste keer. Het is belangrijk om te weten dat het binnen enkele maanden na de bevalling weer langzaam verdwijnt.
Vrouwen die aanleg hebben voor het ‘melasma‘ en de anticonceptiepil gebruiken, kunnen ook typische verkleuringen in het gezicht krijgen. Het kan dus ook zonder zwangerschap.
Hoe is het te voorkomen?
Helemaal voorkomen is lastig en eigenlijk niet te doen. De beste tip die wordt aangeraden door velen is om op te passen met de zon (en eigenlijk helemaal te vermijden tijdens de zwangerschap periode). Wanneer je wel de zon in gaat, is het belangrijk je goed in te smeren met een hoge factor en een hoed of pet te dragen. Sommige mensen zijn ook gevoel voor melasma, dan kun je er niks tegen doen om de ontwikkeling tegen te houden.
Is een behandeling mogelijk?
Wanneer de vlekken lang aanhouden, langer dan een aantal maanden na de bevalling, zijn er diverse behandelingen mogelijk. Belangrijk is om dit altijd met je huisarts of dermatoloog te bespreken voor een gedegen advies. Populaire behandelingen zijn:
- Het gebruiken van bleekcrème
- Het ondergaan van lasertherapie
Praat met je arts over de mogelijkheden hiervan, neem geen behandeling zonder een arts te hebben geraadpleegd.
Ook is er een speciale pigmentcrème die het kan verminderen. Een bekend product is Biodermal pigmentcrème welke je in vele drogisterijen terug vindt.
Let op: Gebruik tijdens de zwangerschap geen algemene producten. Producten kunnen schadelijk zijn voor de baby.