IJzertekort tijdens de zwangerschap is een probleem. Tijdens de zwangerschap maakt je lichaam namelijk meer bloed aan, zo circa een liter. Dit betekend dat er ook meer ijzer nodig is dan normaal als je niet zwanger zou zijn. Je lichaam is hier eigenlijk niet klaar voor. Het tekort hebben aan ijzer kan tot verschillende klachten leiden, met name kun je er in de laatste periode van je zwangerschap erg moe van zijn. Maar ook andere symptomen als duizeligheid en hartkloppingen komen voor.
Om te constateren dat er een tekort aan ijzer is, wordt het hemogoblinegehalte gemeten in het bloed.
Hoe is het ijzertekort het beste op te lossen?
Erg belangrijk is om gezond te eten tijdens de zwangerschap, met een gevarieerd eetpatroon zou je in de meeste gevallen wel genoeg ijzer binnenkrijgen. Wanneer dit niet lukt, kun je letten op dat je extra voedsel eet waar ijzer in verwerkt zit of kun je kiezen voor ijzertabletten. Wat wel belangrijk is als je kiest voor ijzertabletten, is dat je ook extra vocht en vezelrijke producten binnenkrijgt. Tevens kun je de tabletten het beste innemen met een glas jus d’orange, dit vezelrijk drankje bevordert de inname. Ook kun je kiezen voor een stuk fruit als een sinaasappel of kiwi. Let er ook op dat je niet teveel ijzer binnen krijgt, hier gaan veel zwangere vrouwen de fout in. Ook is het af te raden om ijzertabletten te nemen in combinatie met melkproducten, dit heeft namelijk een werking dat de opname verminderd.
De gevolgen van ijzertekort
Het is natuurlijk goed om bewust te zijn wat de gevolgen kunnen zijn. Gelukkig hoef je hier niet te druk om te maken, lichte bloedarmoede wat komt door een tekort aan ijzer zal geen schadelijk effect hebben op jezelf of het ongeboren kind. Het is meer vervelend, dan schadelijk. Klachten die je kunt krijgen zijn:
- moeheid;
- slapheid;
- duizeligheid;
- kortademigheid;
- hartkloppingen;
- transpireren;
- oorsuizingen;
- hoofdpijn;
- het gevoel dat je flauw gaat vallen.
Je lichaam zit ook uniek in elkaar, je baby zal eerder het ijzer binnen krijgen dan jezelf bij de inname van een product met ijzer. Heb je echt lastig van een ernstig ijzertekort? Dan moet je wel wat meer oppassen. Dit betekend dat de baby namelijk minder zuurstof krijgt, wat slecht is voor de ontwikkeling. Dit gebeurd amper (gelukkig).
Het is goed om proberen een ijzertekort te voorkomen, dit kan door een goed gevarieerd eetpatroon in te houden en af en toe te letten dat je voedsel eet of wat drinkt waar ijzer in verwerkt zit. Let op, rauw vlees bevat ook veel ijzer, maar dit wordt afgeraden te eten tijdens de zwangerschap.