Wij ontvingen een bericht van Nadja. Volgens ons zit zij met een dilemma dat herkenbaar is voor veel mama’s, want hoe ga je een kind leren opruimen? Wij schakelde onze pedagoog Miriam in, om antwoord te krijgen op de vraag van Nadja. Hopelijk heb jij er ook wat aan!

 

Wij wonen in een klein huisje. Opzich groot genoeg voor mij en mijn kleine prinses. Ons huis heeft een woonkamer, keuken, twee slaapkamers, een badkamer en een tuin. Ideaal zou je denken. Dacht ik ook! Tot het speelgoed van de kleine prinses intrek nam in mijn huis… Alsof we een totaal nieuw interieur hebben, alleen niet bepaald mijn smaak: op elke cm van de vloer, kasten en tafels ligt iets. Nu lijkt mijn huisje een onopgeruimd, uitpuilende speelgoedkamer waar mijn dochter en haar speelgoed de baas zijn. Sovea maakt rommel, maar ruimt zelf nog niets op. Kan ik mijn kind leren opruimen? Hoe pak ik dat aan? Ik zie door het speelgoed de oplossing niet meer. Nadja, moeder van Sovea (3 jaar)

 

Kinderen kunnen opruimen

Waarschijnlijk kan iedere ouder zich herkennen in bovenstaande situatie. Een huis vol speelgoed en een kind dat niets opruimt. Van de blokken, gaan ze verder met klei en van de klei naar de duplo. Het eindresultaat is een ontploft huis en jij die aan het einde van de dag alles weer opruimt. Ouders denken regelmatig dat kinderen niet kunnen opruimen, maar niets is minder waar. Al van jongs af aan kun je kinderen, spelenderwijs, leren opruimen. Weten hoe? Lees dan snel verder.

speelgoed opruimen

Opruimen kun je leren

Kinderen die vanaf jonge leeftijd hebben geleerd om op te ruimen, profiteren daarvan wanneer ze volwassen zijn. Ze hebben vaker orde in hun leven en voelen zich zelfverzekerder. Al vanaf dat je kind twee jaar is kan hij leren opruimen. Maak er een gewoonte van om elke keer na het spelen op te ruimen. Het moment waarop je gaat opruimen is van belang. Is je kind nog niet uitgespeeld, dan zal hij waarschijnlijk in een dramatische huilbui belanden. Wacht je te lang met opruimen, als je kind is uitgespeeld, dan zal hij het opruimen niet begrijpen. Ook dan volgt waarschijnlijk een oorverdovend huilconcert.

Jouw verwachting vs. de realiteit

Merk je dat je vaak gefrustreerd bent als het gaat om het wel of niet opruimen van je kind, sta dan eens stil bij jouw verwachtingen. Wanneer je als ouder teveel van jezelf of je kind verwacht, dan kan dat frustraties opleveren. Verwacht je van jezelf dat je huis er altijd opgeruimd en netjes uitziet, maar je kind maakt er een rommel van? Dan is de kans groot dat je bozer reageert op je kind wanneer hij niet opruimt. Is dat erg? Nee niet direct, maar het kan helpen om te kijken na je eigen verwachtingen. Wie weet kom je er wel achter dat je verwachtingen bijgesteld kunnen worden en dat het dan ook goed is. Leren opruimen gaat in kleine stapjes. Verwacht niet dat je kind direct het hele huis opruimt, maar een paar blokken in de doos doen kan ook al een hele overwinning zijn.

kinderen leren opruimen

Vijf tips om je kind te leren opruimen

 

1. Maak er een spelletje van
Kinderen, van welke leeftijd dan ook, houden van spelen. Wanneer je een spelletje maakt van het opruimen, kunnen ze ineens staan te popelen om je te helpen. Je kunt allerlei variaties bedenken; wie heeft als eerst alle auto’s in de bak gelegd, wie kan alle rode/blauw/gele/ spullen vinden, wie kan als eerst vijf blokken in de doos gooien. Op deze manier oefent je kind ook nog met kleuren, getallen en zijn motoriek.

2. Maak het opruimen niet te moeilijk
Zoals eerder in dit artikel genoemd is, leren opruimen zit hem in de kleine dingen. Maak het dus niet te moeilijk. Wanneer je na het eten de tafel afruimt, laat je kind dan ook iets naar de keuken dragen. En de kleren die aan het einde van de dag uitgetrokken worden, door je kind zelf in de wasmand laten leggen. Zo went je kind zich aan om zelf telkens kleine dingen op te ruimen.

3. Geef complimenten
Heeft je kind iets goeds gedaan, geef hem daar dan een compliment voor. Zo leert hij dat goed gedrag positief bekrachtigd wordt. Dit geeft hem een goed gevoel en je zult zien dat je kind sneller geneigd is om weer iets te doen waarvoor hij beloond wordt. De nadruk leggen op gedrag wat je niet wilt zien, heeft een averechts effect. De situatie wordt negatief en probeer dat te voorkomen.

4. Maak je huis opruimvriendelijk
Wanneer jij je kind wil leren om zelf alles op te ruimen, geef hem dan ook die mogelijkheid. Zorg ervoor dat er dozen, kapstokken, wasmanden zijn waar je kind bij kan. Of zorg dat een een leuke speelgoedkist is, waar je kind zijn eigen speelgoed in kan bewaren. Op die manier wordt het voor hem ook toegankelijker om te gaan opruimen. Zorg er ook voor dat alles een vaste plek heeft. Op die manier kan je kind beter onthouden waar hij wat moet neerleggen. De jas aan de kapstok en niet op de stoel. De auto’s in de gele kist onderin de kast.

5. Geef het goede voorbeeld
Kinderen leren door te imiteren. Zien ze jou opruimen, dan zullen ze je waarschijnlijk na willen doen. Wacht dus niet met opruimen, poetsen, wassen etc. tot je kind op bed ligt, maar betrek hem bij je werkzaamheden. Jij een poetsdoek in de hand, je kind ook een poetsdoek in de hand. Je kunt veel leuke spullen kopen om de poetservaring van je kind nog leuker te maken, zoals deze kinderstofzuiger van Miele. Of deze zeer uitgebreide schoonmaaktrolley. Ben jijzelf ook niet zo’n opruimer? Maryke deelt op haar blog tips hoe je de rommel in je huis kunt aanpakken!

speelgoed schoonmaaktrolley

 

 

Volg de tips van onze pedagoog, heb geduld en blijf standvastig. Dan zul je zien dat ook jouw kind kan opruimen. Dat scheelt jou aardig wat stress in de avond, wanneer de kinderen op bed liggen. Vergeet ook niet de humor in te zien van samen schoonmaken en opruimen. Kijk maar eens naar het plezier dat mama Nadine met haar dochter heeft, tijdens het opruimen!

 

 

[aesop_video width=”50%” align=”center” src=”self” caption=”Handig zo’n klein hulpje” hosted=”https://mamazijn.nl/wp-content/uploads/2017/06/Klein-hulpje-in-huis.mp4″ disable_for_mobile=”off” loop=”on” autoplay=”on” controls=”on” viewstart=”on” viewend=”on” revealfx=”off”]

 

Heb jij ook een vraag voor onze professionals? Laat het ons weten en wie weet wordt jouw vraag behandeld in een kennisartikel op Mamazijn.

Mamazijn - logo

 

 

Dit artikel bevat affiliate links. Klikken en kopen a.d.h.v. deze links kost jouw niets extra’s. 

[button link=”https://www.facebook.com/mamazijn/”] Facebook[/button] [button link=”https://www.instagram.com/mamazijn/”] Instagram[/button]   

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *