Je bent al een tijdje zwanger, je bent net bevallen of je hebt het met je partner over jullie toekomstige zoon/dochter terwijl je nog niet eens zwanger bent. Vast en zeker hebben jij en je partner je wel eens afgevraagd welke kleur ogen jullie kind zal krijgen. Veel mensen denken namelijk dat de kleur van de ogen van je kind afhankelijk is van de kleur van jou en je partner. Voor een groot deel is deze theorie waar. Echter is dit wel voor een groot deel bepalend, maar hoeft het niet doorslaggevend te zijn. Het kan namelijk ook gebeuren dat jij en je partner bruine ogen hebben en jullie kind blauwe of groene ogen krijgt. Of jij hebt bruine ogen, je partner blauwe ogen en jullie baby krijgt juist weer groene ogen. Deze kans bestaat namelijk ook! In dit artikel lees je meer over de toekomstige oogkleur van jullie baby. Verder zul je je afvragen waarom alle pasgeboren baby’s blauwe ogen hebben. Ook hier zul je meer over lezen op deze pagina!

Erfelijkheid oogkleur

Erfelijkheid bepaald welke oogkleur iemand zal krijgen. Dit hangt af van de genen die een kind meekrijgt van zijn of haar ouders, maar ook de grootouders, voorouders etc. Dat verklaard meteen waarom het kan gebeuren dat een kind een hele andere oogkleur krijgt dan de ouders. Wanneer dit gebeurt, dan betekend het dat de oogkleur ooit eerder in de familie is voorgekomen. Dit verklaard de voorbeelden uit de eerste alinea. Krijgt jullie kind blauwe ogen, terwijl geen van jullie beide blauwe ogen heeft? Wees dan niet bang dat je partner je heeft bedrogen, want het is namelijk goed mogelijk dat het kind dit erft van een familielid eerder uit jou stamboom of die van je partner.

Bruin, blauw of groen??

Wil je de oogkleur al kunnen berekenen van jullie baby. We hebben het onderstaande schema voor je om de oogkleur al te kunnen inschatten. Hierin zie je alle percentages waarop de baby kans heeft om een bepaalde kleur ogen te krijgen. Heb jij bijvoorbeeld groene ogen en je partner heeft bruine ogen? Dan is het hoogstwaarschijnlijk dat jullie baby bruine ogen (50%) zal krijgen. Wanneer geen van jullie bruine ogen heeft dan is de kans ook erg klein dat jullie baby bruine ogen zal krijgen. Alleen wanneer jullie allebei groene ogen hebben dan is er nog een kleine kans (< 1%) dat jullie baby bruine ogen zal krijgen.

oogkleur berekenen

Dominante kleuren

Wellicht heb je het al vaker gehoord. De bruine kleur is dominant aan blauwe en groene ogen en groen is dominant aan blauw. Echter betekend dit niet dat wanneer jij bruine ogen hebt en je partner groen, dat jullie baby groene ogen zal hebben. Dit komt doordat de man en de vrouw allebei een gen doorgeven aan de baby. In die gen worden twee kleuren doorgegeven. Zo kan jij een blauwe kleur en een bruine kleur (van je ouders) doorgeven, terwijl jij zelf bruine ogen hebt. Wanneer de blauwe kleur bij je baby aankomt dan zal deze worden meegenomen en krijgt je baby dus geen bruine ogen, terwijl jij die zelf wel hebt en dominant zijn aan de blauwe ogen van je partner.

Blauwe ogen na de geboorte

Bij de geboorte van je baby is er nog niet direct te zeggen wat de oogkleur van je baby zal worden. Wellicht is het je namelijk al opgevallen, maar alle pasgeboren baby’s hebben eerst nog blauwe ogen. Waarom dit zo is? De kleur van ogen van mensen loopt van (licht)blauw naar groen en dan (donker)bruin. Dit hangt af van de hoeveelheid pigment, oftewel kleurstof. Een pasgeboren baby heeft nog geen of weinig pigment en zal dus automatisch blauwe ogen hebben. Dit wordt pas later tijdens het eerste levensjaar aangemaakt.

Wanneer ik zeker weet welke oogkleur mijn baby heeft? De pigment kan nog worden aangemaakt tot het zesde levensjaar van je baby. Na het zesde levensjaar kun je met zekerheid zeggen dat dat de oogkleur van je baby zal zijn.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *