Je hoort het steeds vaker dat vrouwen de bevalling in bad laten plaatsvinden. Oftewel: een badbevalling. Een badbevalling in het bevallen in warm water. Bevallen in het ziekenhuis is hierbij dus niet altijd noodzakelijk. Bevallen in bad kan voor jezelf, maar zeker ook voor de baby erg aangenaam zijn. Voor de baby komt dit voornamelijk, doordat hij of zij van het warme vruchtwater wordt overgedragen in het warme water in het bad. Verder heeft het nog erg veel voordelen. Ben jij zwanger en benieuwd naar deze voor van bevallen in bad? Lees dan onderstaand artikel om alles te leren over jou bevalling.
De voordelen van thuis bevallen in bad:
- Ontspannend voor zowel moeder als baby
- Natuurlijke overgang van vruchtwater naar warm water
- Thuis mogelijk
- Makkelijker bewegen
- Minder pijnlijke bevalling
Ontspannende bavalling
Veel vrouwen zien op tegen de pijn die een bevalling met zich mee brengt, maar willen wel in staat zijn om hun kind op een gezonde manier met al hun kracht op de wereld te zetten. Daarvoor willen sommige vrouwen een ruggenprik om de pijn te kunnen verminderen. Toch is de ruggenprik in Nederland niet heel gangbaar, omdat dit niet gezond is voor jezelf en voor de baby. Een bevalling in bad kan de pijn voor een groot gedeelte wegnemen op een geheel natuurlijke manier. Ook door de aanmaak van endorfine wordt je ontspannender en verminderd de pijn. Endorfine wordt aangemaakt doordat je lichaam zich in het warme water beter kan ontspannen en je de weeën tijdens de bevalling beter op kunt vangen.
Minder pijnlijke bevalling
Zoals al aangegeven zorgt een bevalling in water er voor dat de vrouwe zich beter ontspant en daardoor een minder pijnlijke bevalling ondergaat. Daarnaast zorgt een bevalling in water er ook voor dat je perineum (tussen je geslachtsdeel en anus) geleidelijker oprekt. Het warme water resulteert in het soepeler worden van je perineum, waardoor deze dus makkelijker rekt en de kans op inscheuren verminderd.
Succesvolle bevalling
Wanneer je bevalt in een bad die voldoet aan de criteria is de kans groot dat je een soepele bevalling ondergaat. Of in ieder geval soepeler dan niet in bad bevallen. Dit geldt zowel voor thuis bevallen of in het ziekenhuis. Het bad moet namelijk aan diverse criteria voldoen om de bevalling soepel te laten verlopen. Deze criteria zijn verderop terug te lezen. Wanneer je een badbevalling ondergaat kun je je soepeler bewegen in het water, doordat je lichaam soepeler is en drijft. Daarnaast zorgt het water er voor dat je lichaamstemperatuur op peil blijft. Hierdoor houd je meer energie over voor de bevalling zelf. Bovendien kan je partner zich ook nuttig maken tijdens de bevalling. In het ziekenhuis kan de partner weinig toevoegen behalve je hand vast houden bij een normale bevalling. Bij een badbevalling kan hij zorgen dat het bad vol water komt, op temperatuur raakt en daarnaast op temperatuur blijft.
Natuurlijke overgang
Zoals hiervoor aangegeven is het een natuurlijke overgang van de baby om van het warme vruchtwater overgedragen te worden in het warme water in het bad. Voor de baby is dit een aangenaam gevoel. Een ander voordeel is dat de baby zo over het algemeen veel minder huilt en ontspannen blijft. Dit komt mede doordat de baby nog onder water kan blijven. De zuurstof komt namelijk nog via de navelstreng. Voor de baby is de bevalling ook zwaar en hij of zij kan nog even bijkomen in bad na bevalling.
Criteria voor het bad bij bevalling
- Doorsnee van 1.30 meter
- Hoogte van 65 cm
- Loopruimte rondom het bad
- Voldoende licht aanwezig van alle kanten
- Aangename temperatuur voor zowel de baby als jezelf
- Goed geventileerde kamer
- Stopcontact voor verwarming
- Pomp om het bad te legen
- Handdoeken aanwezig voor de baby