Een veel gestelde vraag door zwangere vrouwen: mag ik drop eten tijdens de zwangerschap? In dit artikel lees je alles wat je moet weten omtrent dit onderwerp.
Drop is natuurlijk erg lekker en wordt enorm veel gegeten door Nederlanders. Een dropje af en toe kan natuurlijk niet kwaad, maar tijdens de zwangerschap moet je hiermee oppassen. Want drop zorgt namelijk voor een hoge bloeddruk en kan voor gedragsproblemen bij kinderen veroorzaken wanneer je als vrouw teveel drop eet.
Korte uitleg van drop
Drop wordt gemaakt van zoethout. Dit is de wortel van de zoethoutstruik, die de Latijnse naam glycyrrhiza glabra heeft, ofwel suikerplant. Dit is een toepasselijke naam omdat zoethout het stofje glycyrrhizine bevat, wat vijftig keer zoeter is dan suiker. Hoewel zoethout vroeger vooral als medicijn werd gebruikt, wordt het tegenwoordig vooral gebruikt voor de lekkernij drop. Het geeft de typische dropsmaak aan drop. Naast zoethout bevat drop ook suiker, salmiakzout, gelatine en eventueel andere ingrediënten die afhankelijk zijn van de dropsmaak.
Hoge bloeddruk door drop
De stof die in drop zit, namelijk glycyrrhizine werkt bloeddruk verhogend (wat dus erg slecht is). Deze zuur wordt in het maag-darmkanaal omgezet in glycyrretinezuur, wat een speciale werking heeft. Dit zorgt namelijk voor een remmend effect op bepaalde enzymen in de nieren, waardoor de hoeveelheid cortisol toeneemt. Hierdoor houdt de nier zout vast, waardoor de bloeddruk uiteindelijk gaat stijgen. Ook het kaliumgehalte in het bloed zal verlaagd worden hierdoor. Normaliter gebeurd dit pas bij een dagelijkse consumptie van 95 mg glycyrrhizinezuur, maar let op: bij zwangere vrouwen kan dit al eerder optreden. Aan te raden is dus eigenlijk geen drop te eten en wanneer je het eet bij een enkele dropje te houden.
Gedragsproblemen kind door drop
Dat kinderen gedragsproblemen kunnen krijgen komt vaker voor bij vrouwen die tijdens de zwangerschap drop eten. Dit heeft een Fins onderzoek in 2010 geconstateerd. Hieruit is gebleken dat wanneer meer dan 250 gram drop per week wordt gegeten dit de kans verhoogd dat kinderen gedragsproblemen vertoond en gemiddeld ook een lager IQ heeft. Dit oorzaak is zoals hierboven ook te danken aan de stof glycyrrhizinezuur. Deze stof zorgt dat de placenta vermindert wordt, hierdoor kunnen stresshormonen van moeder op baby worden doorgegeven. Wat ten slotte een negatieve invloed heeft op de hersenontwikkeling van het kind.
Eet dus geen drop als moeder
Het beste is om tijdens de zwangerschap om even helemaal geen drop te eten. Door het voedingscentrum wordt ook aangeraden niet meer dan 5 dropjes per dag te eten, waar hier meer over te lezen is op de website van het Voedingscentrum. Goed om te weten is dat niet alleen drop deze zuur bevat, maar ook een aantal andere producten. Namelijk zouthoutthee, likeuren met een dropsmaak, keelpastilles, hoestdrank en kauwgom met dropsmaak. (Denk aan elk product dat met drop te maken heeft).