Vanaf het moment dat je zwanger wordt zul je nieuwsgierig zijn naar je baby. Je wilt alles weten over de gezondheid van je baby, wat je moet doen om deze gezondheid zo positief mogelijk te beïnvloeden, of het een jongen of een meisje wordt etc. Net als dat je erg benieuwd bent naar de oogkleur van je baby op latere leeftijd, zul je vast ook erg benieuwd zijn naar de haarkleur van jou baby. Kun je van tevoren al weten welke haarkleur mijn baby krijgt? Tot op zekere hoogte is dit voor de geboorte al in te schatten, maar dit is nooit helemaal zeker te zeggen. Net als bij de oogkleur kan het altijd nog een andere kant op dan vooraf wordt verwacht. In dit artikel lees je meer over de haarkleur van je baby.

Haarkleur na de geboorte

In de baarmoeder ontwikkelen sommige baby’s al een hele haardos. Best indrukwekkend toch als je bedenkt dat in 9 maanden tijd jij al een baby in de buik hebt laten groeien die eruit ziet als een echt mens en ook al haar heeft ontwikkeld op het hoofd. Bij de geboorte liggen alle haren vastgeplakt op het hoofd van de baby. Bij de ene baby kan dit een hele dos haren zijn en de andere baby kan dit een stuk minder zijn. Het haar dat op dit moment nog bedekt is met vruchtwater moet je eerst even goed laten drogen, voordat de echte kleur goed zichtbaar is. Nu weet je of je baby blond, zwart, rood of bruin haar heeft!

Echter betekend dit niet dat dit de definitieve klaarkleur van jou kind is. Het haar dat je kind momenteel heeft noemt men ook wel het nesthaar. Dit haar zal je kind de komende maanden verliezen en hier komt ander haar voor terug, wat een andere kleur kan hebben. Schrik dus niet als je het idee hebt dat je baby haar aan het verliezen is en al op hele jongen leeftijd kaal wordt! Hier komt namelijk ander haar voor in de plaats. Terwijl je kind het zachte en pluizige nesthaar verliest komt er al ander haar voor in de plaats. Op latere leeftijd kan de haarkleur ook nog veranderen wanneer je kind in de puberteit belandt.

Haarkleur erven van je ouders

Net als bij de oogkleur van je baby wordt de haarkleur sterk bepaald door de eigenschappen welke jij en je partner meegeven aan de baby. Beide ouders geven ieder evenveel chromosomen af aan de baby. Bij de conceptie geven namelijk beide ouders 23 chromosomen mee aan de baby. In totaal krijgt de baby dus 46 chromosomen mee welke bepalend zijn voor de haarkleur. Uit deze chromosomen kun je wellicht al bedenken dat hier vele verschillende kleuren uit voor kunnen vloeien. Welke kleur het uiteindelijk krijgt is afhankelijk van de hoeveelheid pigment (melanine) de baby me krijgt van de ouders. Dit is dan weer onder te verdelen in het blond/zwarte-gen (eumelanine) en het niet-rood/rood-gen (phomelanin). Onderstaand zullen we ze beide behandelen.

Blond/zwart (eumelanine)baby met zwart haar

Eumelanine is het pigment dat de haarkleur van je baby donkerder of lichter maakt. Hoe meer eumelanine de baby krijgt, hoe donkerder het haar. Krijgt de baby dus veel van deze pigment mee van de ouders, dan krijgt je baby wellicht een donkere haarkleur. Krijgt je baby hier weinig van mee, dan blijft de haarkleur licht/blond. De kleur gaat van licht-blond naar donker-blond en van bruin naar zwart. Prima te volgen toch? Een ouder met veel zwarte genen geeft dus hoogstwaarschijnlijk veel zwarte genen door en weinig blonde genen. Echter kan het natuurlijk dat deze ouders relatief gezien veel blonde genen doorgeeft, terwijl hij of zijn van zichzelf zwart of donker haar heeft. Zo kan het dus dat je gezinnen tegenkomt waarvan de ouders beide donker haar hebben en een kind hebben met erg licht haar.

Niet-rood/rood (phomelanin)kind met rood haar

Werkt het met het niet-rood en rode haar hetzelfde? Is dat ook afhankelijk van de genen die mijn kind van mij en mijn partner mee krijgt? Dit werkt niet helemaal hetzelfde. Bij de blonde en zwarte genen is het sterk afhankelijk van de de genen welke het kind meekrijgt en hier wordt vervolgens een tussenweg in gevonden om het heel simpel te zeggen.

De baby krijgt van de ouders ook rode en niet-rode geven mee, maar de uiteindelijke werking hiervan is anders. Bij het rode en niet-rode gen is het niet-rode gen namelijk altijd domineren. Wanneer een kind rood haar heeft dan is er altijd een rood gen van de moeder en van de vader nodig. Indien jij dus een rood gen afgeeft aan je baby en je partner geeft een niet-rood gen af, dan is deze dominerend tegenover het gen dat jij afgeeft. Dit verklaard waarom er zo weinig mensen met rood haar zijn.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *