Liever denk je er natuurlijk niet aan, maar het gebeurt altijd nog veel teveel. Een bevalling die te vroeg plaatsvindt. Het gezondst voor de baby is wanneer je de 41 weken volhoudt. Je baby heeft dan voldoende weerstand opgebouwd voor de buitenwereld en is al ver ontwikkeld. Toch gebeurt het nog altijd veel te vaak dat baby’s te vroeg worden geboren. In Nederland is dat ongeveer 8% van de zwangerschappen die te vroeg plaatsvinden. In dit artikel gaat we het hebben over de term vroeggeboorte, de overlevingskansen die daarbij horen en andere risico’s.

Wat is vroeggeboorte?

De naam zegt het al. Een geboorte die te vroeg plaats vindt. Een bevalling die tussen de 37 weken en 42 weken plaatsvindt is een geboorte die op tijd gebeurt. Echter vallen deze nog niet onder de vroeggeboorte. Wanneer de bevalling eerder dan de 37 weken plaatsvind wordt er daadwerkelijk gesproken van een vroeggeboorte of een premature geboorte.

Vanaf week 24 van de zwangerschap worden baby’s beschouwd als levensvatbaar. Als baby’s worden beschouwd als levensvatbaar dan zullen artsen er alles aan doen om de baby in leven te houden. Gelukkig is de zorg in Nederland ver ontwikkeld en hebben veel baby’s een kans om te overleven wanneer ze vroeg worden geboren. Echter bestaan er wel andere risico’s die zich nog voor doen wanneer een baby te vroeg wordt geboren.

Overlevingskansen bij premature geboorte

Indien het gebeurt dat het je overkomt dat je baby te vroeg wordt geboren heeft hij of zij vaak toch nog kansen om te overleven. Hoe dichter het aantal zwangerschapsweken bij het einde komt, hoe groter de overlevingskans zal zijn. Hoe langer de zwangerschap zal duren, des te langer de baby heeft om weerstand op te bouwen en krachten te sparen voor de buitenwereld. De overlevingskans hangt van meerdere zaken af. Onderstaand hebben we een aantal factoren benoemd die bepalend zijn voor de kans dat een baby het overleefd.

Jou arts kan je het beste advies geven over de kansen van jou baby. Echter kan er nooit zekerheid worden gegeven hoe groot de kans precies is. Wel kan er op basis van Amerikaans onderzoek een schatting worden gemaakt naar de kansen van overleving per week. In de onderstaande tabel is dit weergegeven.

 Zwangerschapsweken  Overlevingskansen
 ≤ 21 weken 0%
 22 weken  0-10%
 23 weken 10-35%
 24 weken 40-70%
 25 weken 50-80%
 26 weken 80-90%
 27 weken >90%
 27 – 30 weken >95%
 ≥ 34 weken 98%

Risico’s bij vroeggeboorte

Ondanks dat het een goede kans op overleving is wanneer je bijvoorbeeld bevalt in week 31, bestaan er nog vele andere risico’s. Deze risico’s wil je liever vermijden en je baby zo lang mogelijk in je baarmoeder houden totdat het kerngezond is.

Indien de baby toch te vroeg wordt geboren bestaat het risico op medische problemen of een ontwikkelachterstand. Er kan zowel sprake zijn van misvorming in het uiterlijk, maar ook misvormingen in het in het lichaam van de baby. Misvormingen in het uiterlijk zijn een groot hoofd, rode, glazige of behaarde huid of onvolgroeide schaamstreek. Bij jongens zijn de testikels niet ingedaald en bij meisjes worden de binnenste schaamlippen niet bedekt door de buitenste schaamlippen. Onderstaand hebben we risico’s opgesomd die zich binnen het lichaam voor kunnen doen.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *