Waterpokken is een bekende kinderziekte wat vlekjes, blaasjes en korstjes geeft over het hele lichaam. Het is een ziekte waar vrijwel elk kind een keer last van krijgt. In de meeste gevallen is dit in de winter of lente.

Statistieken in Nederland geven aan dat 93% in Nederland het krijgt voor zijn zesde jaar, waarbij 80% er extreem last van heeft gehad. Het is erg besmettelijk waardoor het snel over wordt gebracht op andere kinderen. Gezonde kinderen zullen minder last krijgen van de waterpokken, maar baby’s kunnen erg soms flink ziek van worden. Het grootste probleem is dat waterpokken niet te voorkomen zijn.

Hoe merk je de waterpokken op?

Vaak wordt het kind eerst verkouden, waarna vervolgens vlekjes en blaasjes ontstaan op het hele lichaam. Zelf in de mond, in het haar en bij de oogleden ontstaat het. In veel gevallen is het kind ook wat hangerig, maar dit is niet altijd het geval. Vaak voelt hij zich ook niet erg ziek. De blaasjes op het lichaam veranderen tot korstjes welke circa na 10 dagen verdwijnen.

Symptomen waterpokken

In de meeste gevallen zijn de waterpokken niet zo ernstig wanneer we het hebben over gezonde kinderen. Maar kinderen met minder weerstand kunnen er meer last van hebben. De meest voorkomende symptomen zijn een lichte koorts, wat keelpijn en een klein griepje. Vaak is de eerste dag de huid wat rood, waarna het zich snel verspreid op het hele lichaam waardoor het een huiduitslag lijkt. Vaak gaat het zich nestelen bij de plekjes met wat meer vocht op het lichaam.

Onderzoek geeft aan dat een kind gemiddeld 250 tot 500 jeukende plekjes ontwikkelt op het lichaam. Gelukkig verdwijnen deze korstjes weer, na circa 10 dagen worden het korstjes en verdwijnt het langzaam. Soms kunnen er kleine littekens ontstaan, belangrijk is om er niet aan te zitten gezien dit zorgt voor meer littekens. Kinderen die al huidproblemen hebben, hebben een grotere kans om nog meer waterpokken te ontwikkelen.

De ziekte blijft gemiddeld 10 dagen, je zult dit merken aan de korstjes die er dan allemaal afvallen. Het virus blijft altijd aanwezig, maar komt niet weer naar voren.

Wat kun je als ouder doen en rekening mee houden?

Is waterpokken te behandelen?

Helaas, waterpokken zijn niet te behandelen en gaan dus vanzelf over. Er bestaan geen medicijnen die het snel kunnen verdwijnen. Wel kan een vloeistof, genaamd lotio alba worden aangebracht op de vlekjes. Dit zorgt alleen voor minder jeuk en dat de blaasjes sneller drogen. Dit recept kunt u kopen bij uw drogist of apotheek in de buurt, zonder voorgeschreven recept.

Voor waterpokken hoeft u de huisarts niet te bellen. Tenzij uw baby jonger is dan drie maanden, u zelf geen vertrouwen heeft dat het goed gaat of dat u merkt dat u kind steeds zieker wordt.

Dit kan zijn als de koorts na drie dagen niet weggaat, uw kind weinig drinkt, hij vaak moet braken, heel erg suf is, erg benauwd is, heel snel gaat ademen, het kind blijft huilen of kreunen of dat de huidskleur grauw wordt. Let als ouder goed op de situatie van uw kind als deze waterpokken.

Ook moet je de huisarts raadplegen als je zwanger bent en vroeger geen waterpokken hebt gehad en tevens ook niet gevaccineerd bent.

Meer informatie hierover kun je ook vinden op: https://www.thuisarts.nl/waterpokken/mijn-kind-heeft-waterpokken 

Zwanger en waterpokken

Wanneer u als moeder al waterpokken heeft gehad en gevaccineerd bent, dan zullen de waterpokken van uw kind geen effecten hebben voor u of uw ongeboren kind. Zoals hierboven al genoemd is het belangrijk contact op te nemen met de huisarts wanneer u vroeger geen waterpokken heeft gehad en ook niet gevaccineerd bent, dit kan namelijk wel gevolgen hebben. Zo wordt de kans op een ernstige longontsteking vergroot.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *