De meeste mama’s hebben het wel eens meegemaakt, gebroken nachten. Een paar dagen is het wel vol te houden, maar gebeurt dit een langere tijd dan wordt het afzien. Hoe vervelend ook, het is vrij normaal dat je kindje nog niet direct de hele nacht kan doorslapen. Wanneer ze nog baby zijn komen ze vaak iedere paar uur. Baby’s hebben nog geen besef van een dag en nachtritme en komen wanneer ze honger hebben. Gemiddeld slaapt een kind vanaf zes maanden de nacht door. Doorslapen houdt in van 24.00 tot 06.00 uur. Wanneer je kind ouder is, dan kun je verwachten dat hij of zij kan doorslapen van 19.00 tot 07.00 uur. Dit verschilt echter per kind en per nacht. Soms zijn er situaties dat je kind ineens niet meer doorslaapt.

Wij van Mamazijn hebben in samenspraak met een pedagoog 10 tips voor jou op een rij gezet om jouw kind te leren doorslapen.

Wanneer je kind niet doorslaapt

Kinderen hebben vaak moeite met zelfstandig in slaap komen of worden ‘s nachts wakker en kunnen niet meer in slaap komen. Vervelend voor jouw kind, maar ook voor jou als ouder. Slaap is voor een ieder belangrijk. Zo hebben kleuters elf tot dertien uur slaap per dag nodig, kinderen in de basisschoolleeftijd tien tot elf uur en pubers negen uur. Wanneer wij te weinig slapen dan zorgt dit ervoor dat wij minder geconcentreerd zijn, een korter lontje hebben, minder informatie op kunnen nemen, overgewicht kunnen ontwikkelen en een verminderde weerstand kunnen hebben.

Slaapproblemen kunnen verschillende oorzaken hebben zoals; nog niet moe genoeg zijn of juist oververmoeid, overdag te veel prikkels hebben opgedaan, lichamelijke/medische ongemakken, fasegebonden problemen, nachtelijke angsten of protestgedrag. Wat de oorzaken of consequenties ook zijn, wij weten hoe vervelend het is voor jou als ouder. Daarom hebben wij van Mamazijn 10 gouden tips voor jou, om je kind te leren doorslapen.

10 tips om je kind te leren doorslapen

 

Tip 1: Structuur en regelmaat overdag
Er wordt wel eens gezegd dat de nacht de spiegel van de dag is. Hoe rustiger en voorspelbaarder de dag is, hoe rustiger de nacht zal zijn. Zorg voor een vast dagritme, vaste speel en rustmomentjes. Dit geeft je kind houvast en zekerheid en draagt bij aan het doorslapen in de nacht. Ga bij jezelf maar na. Wanneer wij een dag hebben met veel nieuwe indrukken, dan is onze nacht vaak ook anders. Het in slaap vallen gaat moeilijker en we slapen onrustig.

Tip 2: Een slaapritueel.
Voor jonge kinderen is een vast naar bed gaan ritueel van belang. De dagelijkse herhaling maar het herkenbaar en veilig voor je kind. Heeft je kind moeite om de dag af te sluiten? Neem dan de tijd voor het bedritueel. Benoem dat de dag ten einde is en waarom je kind moet gaan slapen.

Tip 3: Knuffels om gerust te stellen.
Een knuffel in bed kan je kind troost bieden wanneer hij ‘s nachts wakker wordt. Je kan in plaats van een knuffel ook een speentje of muziekje gebruiken. Wanneer je kind oud genoeg is, kun je met hem overleggen over wat hij graag bij zich wil hebben als hij wakker wordt in de nacht. Dit voorwerp kan hem troost bieden wanneer hij daar behoefte aan heeft. Doorslapen of weer in slaap komen is voor je kleintje met een knuffel in de buurt een stuk gemakkelijker.

Een echte aanrader zijn de Vtech bedtijd beertjes. Ze zijn verkrijgbaar in het roze en het blauw. De beertjes zijn zacht, knuffelerig en spelen liedjes af waarvan je kindje makkelijk in slaap valt. De ster op de buik van het beertje geeft een zacht lichtje.

Vtech bedtijd beertje

Tip 4: Welterusten zeggen.
Leer je kind in zijn eigen bed slapen, door hem moe maar wakker in bed te leggen. Zeg hem welterusten. Maak eventueel in de gang nog wat geluid, zing zachtjes of wens je kind nogmaals welterusten. Jouw stem bevestigd je kind dat je nog in de buurt bent. Dit geeft vaak voldoende steun om in slaap te vallen. Mocht dit nog niet voldoende veiligheid bieden voor je kindje, dan kun je hem ook beloven dat je over vijftien minuten nog eens bij hem komt kijken.

Tip 5: Maak het niet te gezellig.
Wanneer je kind wakker wordt, houdt het dan sober en saai. Praat zo min mogelijk en probeer je kind in bed te laten liggen. Wordt vooral niet boos op je kind, dit werkt juist averechts. Om je kind gerust te stellen kun je een vast troost zinnetje gebruiken. Houdt het zinnetje kort en herhaal het telkens. ‘Mama is hier, ga maar lekker slapen’. Wijk niet af van dit zinnetje, want hoe meer woorden je gebruikt hoe meer jij je kind beloont voor het wakker worden. In het begin voelt dit onnatuurlijk en voel jij je verschrikkelijk, maar het werkt echt!

Tip 6: Duidelijkheid en voorspelbaarheid.
Zoals in eerdere tips al bleek, zorgt voorspelbaarheid en duidelijkheid voor rust bij je kind. Reageer dan ook iedere keer wanneer je kindje wakker wordt, op dezelfde manier. Na zeven keer wakker gemaakt te zijn in de nacht, is dit moeilijk maar houdt vol. Je kind weet zo waar hij aan toe is en zal sneller weer in slaap vallen. Zorg ervoor dat beide ouders op dezelfde voorspelbare en duidelijke manier reageren. Zo voorkom je dat je kind om een van de ouders gaat zeuren.

Tip 7: Sluit oorzaken uit.
Vaak worden kinderen ‘s nachts wakker en beginnen ze te huilen omdat ze jou als ouder nabij willen. Ze zoeken troost. Dit is vaak te verhelpen met de andere tips, maar soms is er iets aan de hand en moet dit uitgezocht worden. Het kan zijn dat je kind wakker wordt door lichamelijke ongemakken of medische klachten. Zo worden kinderen die allergieën hebben, darmklachten, chronische ontstekingen of psychische klachten vaker wakker. Heb je twijfels over de reden waarom je kind vaak wakker wordt, neem dan contact op met je huisarts.

Wat ook een reden kan zijn is dat je kind toe is aan een ander bed. Hierbij gaat het voornamelijk om peuters die nog in een babybed / ledikant slapen. Soms merk je dat slapen in het babybed voor veel drama zorgt, maar dat dit verdwijnt zodra je kleintje in een groter bed ligt. Mama Miriam schreef hier een blog over. Je leest de blog hier

Tip 8: Leer je kind wanneer het uit bed mag.
De meeste kinderen kunnen pas klokkijken vanaf dat ze een jaar of zeven zijn, maar je kan ze al wel eerder leren wanneer ze uit bed mogen komen. Hiervoor kun je een lamp en tijdschakelaar gebruiken. Leg je kindje uit hoe het werkt en oefen hier overdag mee. Wanneer het lampje brandt, dan mag je naar papa en mama toe. Overlaad je kindje met complimentjes wanneer het hem lukt om pas uit bed te komen, zodra het lampje brand.

Slaaptrainers die veel gebruikt worden door mama’s zijn;

De Nijntje slaaptrainer

Nijntje slaaptrainer

ZAZU slaaptrainer Sam

Zazu slaaptrainer Sam

Tip 9: Verplaats je in je kind.
Verplaats je eens letterlijk in je kind. Kruip is in het bed van je kleintje. Wat zie je? Hoe voelt het? Zijn er schaduwen die je eerder niet zag, maar die je kind misschien kunnen beangstigend? Misschien is het wel zo donker op zijn kamertje, dat hij niets ziet wanneer hij wakker schrikt. Soms kunnen het kleine dingen zijn die een oplossing bieden, zoals een nachtlampje of een andere temperatuur in het kamertje.

Tip 10: Vraag hulp.
Ieder mens heeft voldoende slaap nodig. Zonder slaap functioneren we niet goed. Meerdere keren in de nacht wakker worden omdat je kind jou nodig heeft is zwaar. Heel zwaar! Deel je gevoelens, frustratie, vermoeidheid met je partner en anderen uit je omgeving. Vraag om hulp! Misschien kan je partner beter tegen minder slaap dan jij. Laat hem/haar er dan uit gaan. Is het mogelijk dat je kind ergens gaat logeren, zodat jij kan bijtanken? Al is het maar een paar uur in de week dat je even een moment voor jezelf hebt, maar pak het. Je verdiend het!

Welk van deze tips heeft gewerkt om jouw kind(eren) door te laten slapen? Heb je nog een tip die wij gemist hebben, laat het dan weten in de reacties hieronder

Mamazijn logo

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *