Je bent alweer 8 maanden zwanger er hebt nog maar 1 maand te gaan! Dat moet lukken toch? Vorige week toen je 35 weken zwanger was heb je gelezen over de druk die de baarmoeder uitoefent op je organen. Dit kan zorgen voor een gevoel dat je vaak moet plassen en korter ademhaalt, doordat je minder longinhoud over hebt. Je baby’s ontwikkeling gaat gewoon verder de nieren zijn vorige week zo goed als ontwikkeld. Het is voornamelijk de ontwikkeling van de hersenen en het verkrijgen van vet wat voor de baby nog moet plaatsvinden.
Deze week gaan we het wederom hebben over de ontwikkelingen voor jou en de ontwikkelingen voor de baby tijdens week 36 van de zwangerschap.
Je baby – Zwangerschap week 36
Het wordt voor je baby met de week krapper om te liggen in je baarmoeder. Daarom heeft het waarschijnlijk enkele weken geleden al de houding ingenomen die het heeft tot aan de bevalling. Dit is vaak de achterhoofdsligging. Voor de baby is dit de meest prettige manier om te liggen. Het hoofdje van jou baby past precies in je bekken. Daarnaast is dit de meest ideale ligging voor de baby om de bevalling voorspoedig te laten verlopen. Mocht het zijn dat je baby in een stuitligging ligt, dan kan de verloskundige of de gynaecoloog proberen om de baby te draaien. Dit wordt gedaan door een hand op de billen en een hand op het hoofdje van de baby te leggen en hem vervolgens te draaien. Zo kan jou baby in de juiste ligging terecht komen voor de bevalling.
Heb je het gevoel dat je al weeën krijgt? Dat kunnen ook de indalingsweeën zijn. Als dit je eerste zwangerschap is dan kan het eerder zijn dat je indalingsweeën krijgt. Hierbij gaat je baby indalen. Wanneer hij of zij in de achterhoofdsligging ligt dan kan het met het hoofdje naar beneden gaan zakken. Het hoofdje van de baby komt hiermee verder in je bekken en neemt deze houding aan tot aan de rest van de zwangerschap.
Jijzelf – 36 weken zwanger
Vanaf nu zal je zwangerschapsverlof ingaan. De laatste 4 weken van de zwangerschap zijn namelijk al begonnen en vanaf nu is het wettelijk gezien niet meer toegestaan om nog te werken. Of je nou nog wilt werken of niet, je moet vanaf nu dus stoppen met werken. Misschien was je een aantal weken geleden al wel gestopt. Je zwangerschapsverlof geldt namelijk 4 tot 6 weken voor de bevalling. Toch is het voor de meeste vrouwen geen straf om deze weken even niet meer te werken. Je hebt namelijk al zware maanden achter de rug en de komende weken zullen ook geen makkie zijn. Het lopen gaat niet altijd even makkelijk nu je baarmoeder deze grootte heeft bereikt.
De verloskundige of gynaecoloog zal je vanaf nu niet meer om de week maar iedere week zien. Hierbij wordt er gecontroleerd op je bloeddruk, wordt je buik gecontroleerd en de ligging van de baby in je buik. Mochten er namelijk problemen ontstaan dan kan er snel worden ingegrepen. Je baby is in principe al klaar om geboren te worden. Het kan namelijk dat de geboorte al plaatsvindt, hoewel de meeste baby’s pas tegen week 40 zullen komen. Om deze reden is vliegen tijdens de zwangerschap vanaf nu niet meer toegestaan en laten vliegmaatschappijen je niet meer toe.
Als je baby in deze week in is gedaald of in gaat dalen dan zul jij weer beter adem kunnen halen. Je hebt namelijk meer ruimte over in je longen en bent minder snel buiten adem als voorheen. Dit is toch even een prettig gevoel toch?
Tips als je 36 weken zwanger bent
Heb je het bed waar je in slaapt in je slaapkamer al verhoogt? Misschien is het ook niet nodig en heb je deze al hoog genoeg. De minimale hoogte die je bed moet hebben is 80 centimeter. De kraamverzorgster moet hier straks namelijk kunnen werken. Om je bed te verhogen kun je bedverhogers halen. Hiermee kun je zelfstandig (of door je man) je bed (laten) verhogen.
35 weken zwanger
37 weken zwanger