Op vakantie gaan tijdens je zwangerschap? Dat is natuurlijk mogelijk. Maar er zitten wel wat belangrijke haken en ogen aan van de diverse vliegmaatschappijen waar je rekening mee moet houden. Bij het grootste deel van de luchtvaartmaatschappijen is namelijk een regel dat je niet meer mag vliegen na circa 36 weken zwangerschap. Gezien het bij elke luchtvaartmaatschappij anders is, is het altijd raadzaam om ze te contacteren voordat je een reis wilt boeken.

In dit artikel gaan wij nog een aantal andere zaken uitlichten die van belang zijn om op de hoogte van te zijn als je wilt vliegen wanneer je zwanger bent.

Wanneer kan ik het beste vliegen als ik zwanger ben?

Vliegen - VliegtuigDe beste tijd om te vliegen is eigenlijk in de fase tussen 18 en 28 weken. Waarom zul je denken?

Dit is de periode dat je vaak minder last hebt van misselijkheid en minder controles hebt. Ten slotte is de kans op een miskraam erg klein en is de risico nihil op een vroegtijdige bevalling.

Een aantal tips om vliegtuigtrombose tegen te gaan

  1. Draag altijd kleding dat zo comfortabel mogelijk zit.
  2. Houdt je lichaam goed vochtig, drink genoeg water.
  3. Drink geen koolzuurhoudende drankjes.
  4. Eet ook niet al te veel tijdens de vlucht.
  5. Loop enkele keren door het vliegtuig om niet de hele reis stil te zitten.
  6. Een laatste tip: draag steunkousen. Dit kan helpen opgezwollen voeten te voorkomen.

Andere tips:

Ook is het handig om te weten dat meerdere vliegmaatschappijen extra voordelen bieden aan vrouwen die zwanger zijn. Hierdoor is het altijd raadzaam om ze van te voren te contacteren. Zo kun je bijvoorbeeld gratis water tijdens de vlucht krijgen, een comfortabelere stoel of voorrang tijdens het boarden.

Bij sommige vliegmaatschappijen is het verplicht om van te voren te vermelden dat je zwanger bent. Het kan namelijk zijn dat je een doktersverklaring moet hebben om te kunnen vliegen.

Lees je van te voren in over de polissen van je verzekering, zodat je weet waar je voor gedekt bent.

Is vliegen veilig tijdens zwangerschap?

Waarschijnlijk heb je wel is gelezen of gehoord dat de (kosmische) straling die je krijgt niet goed zijn voor de ontwikkeling van je kind. Het zou dan zijn dat deze straling cellen van het ongeboren kind kunnen beschadigen. Maar diverse onderzoeken hebben aangetoond dat de stralingsdosis die wordt opgelopen pas van belang wordt als we heel veel vliegen. Dit zal dus voor een enkele vlucht niet uitmaken, maar wel bijvoorbeeld voor het personeel wanneer zij continue vliegen.

Vlieg met KLM of Lufthansa – Beste luchtvaartmaatschappij voor de zwangere vrouw

Uit onderzoek is gebleken dat KLM en Lufthansa de beste mogelijkheden bieden om te vliegen als je zwanger bent. Dit onderzoek is gebaseerd op de voorwaarden die worden gehanteerd en de (gratis) services die worden aangeboden als je zwanger bent.

KLM logoLufthansa logo

Wat is jouw ervaring met vliegen en zwangerschap?

Heb je zelf al is gevlogen tijdens zwangerschap? Dan zijn wij benieuwd naar jouw ervaring.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *