Tijdens je zwangerschap heeft je lichaam al veel te verduren en je zou denken dat je wel genoeg lasten en zorgen hebt om mee om te gaan tijdens een zwangerschap. Daarom zit je natuurlijk niet te wachten op een blaasontsteking tijdens de periode dat je zwanger bent. Helaas is een blaasontsteking een veel voorkomend iets bij vrouwen tijdens de zwangerschap. In dit artikel lees je wat een blaasontsteking is, waar je een blaasontsteking het beste aan herkend en wat je er tegen kunt doen. Heb je namelijk een blaasontsteking dan is dit goed te verhelpen binnen enkele dagen.
Wat is een blaasontsteking?
Een blaasontsteking is een ontsteking aan de binnenkant van de blaas. Deze ontstaat door bacteriën die via de plasbuis de blaas in komen. Daarbij raakt het slijmvlies van de blaas ontstoken. Dit is niet besmettelijk en kan zelfs vaker voorkomen. Het is dus niet zo dat wanneer je al eens een blaasontsteking hebt gehad je dit niet weer kunt krijgen. Een blaasontsteking komt het meeste voor bij vrouwen tussen de 15 en 24 jaar en bij vrouwen die ouder zijn van 60.
Een blaasontsteking komt vaak door het E.coli bacterie welke bij iedereen in de darmen leeft. Deze komen dus via de plasbuis in de blaas terecht. In de blaas kleeft deze bacterie zich vervolgens tegen de blaaswand waar een ontsteking wordt veroorzaakt. Bij vrouwen is de plasbuis korter dan bij mannen, waardoor een blaasontsteking bij vrouwen vaker voorkomt dan bij mannen.
Verschijnselen blaasontsteking
Waar herken je het aan of jij last hebt van een blaasontsteking? Over het algemeen bestaat een blaasontsteking uit verschillende verschijnselen waar je aan kunt herkennen of je last hebt van een blaasontsteking of niet. Onderstaand staan alle punten opgesomd welke zich vaak voor zullen doen wanneer je een blaasontsteking hebt. Zijn deze klachten dus bij jou van toepassing dan is het zaak om de huisarts raad te plegen. Deze kan vaststellen of je daadwerkelijk een blaasontsteking hebt en deze verhelpen door een antibiotica mee te geven.
- Pijn bij het plassen
- Vaak kleine beetjes plassen
- Pijn in de onderrug of onderbuik
- Urine kan troebel zijn of bloed bevatten
Blaasontsteking tijdens je zwangerschap
Wanneer je denkt dat je een blaasontsteking hebt kun je naar de huisarts gaan. Via een urine onderzoek kan de huisarts aantonen of je een blaasontsteking hebt of niet. Heb je wel een blaasontsteking dan kan de huisarts je hier een antibioticum voor meegeven. Let er op dat je wel aan de huisarts verteld dat je zwanger bent. De huisarts kan je dan namelijk amoxicilline meegeven. Dit is namelijk het enige antibioticum dan zwangere vrouwen mogen. Verder zijn er nog een aantal tips om de blaasontsteking tegen te gaan tijdens de zwangerschap. Onderstaand hebben we deze voor je verzameld:
- Geef aan bij de huisarts dat je zwanger bent (amoxicilline)
- Drink veel water (het liefst meer dan 2 liter)
- Veel vitamine C
- Plassen wanneer je moet
- Plas je blaas leeg
- Plas direct na het vrijen
Blaasontsteking en je baby
De blaasontsteking kan op zich geen kwaad bij je baby. Toch is het zaak om je blaasontsteking zo snel mogelijk te behandelen en wanneer je nog niet zeker bent of je een blaasontsteking hebt is het verstandig om dit nauwlettend in de gaten te houden. Wanneer je blaasontsteking van je blaas overgaat op je nierbekken dan kan dit vervelende gevolgen hebben. Je kunt dan namelijk koorts krijgen en ziek worden. Dit is voor jou en je baby niet prettig. Zorg dus dat je dit voor bent dus de verschijnselen nauwlettend in de gaten te houden en de tips op te volgen die bovenstaand zijn genoemd.