Last van puistjes tijdens de zwangerschap? Dan ben je niet de enige. Veel vrouwen krijgen tijdens de zwangerschap last van puistjes. Wat natuurlijk erg vervelend is. De oorzaak is hiervan de hormonen die actief zijn, tijdens de zwangerschap veranderen je hormonen namelijk enorm. Met name in de eerste periode, wat betekend ook dat de kans groter op puistjes is in de eerste maanden.

In de periode dat je zwanger bent veranderd je hormoonspiegel erg sterk, waardoor je last van puistjes kunt krijgen maar ook vele andere zwangerschapskwaaltjes. Andere bekende klachten in deze periode zijn ook wel het last hebben rugpijn, misselijkheid of bijvoorbeeld het snurken tijdens de zwangerschap. De achterliggende oorzaak dat je puistjes krijgt komt door de toename van de hormonen, wat zorgt dat te talgklieren een hogere talgproductie opzetten. Dit zorgt dat je met name puistjes krijgt op je gezicht, je borst en rug. En niet alleen meer, ook de puistjes kunnen dikker en groter worden dan als je puistjes gewoon zou hebben.

Al het talg is natuurlijk niet fijn voor de puistjes, maar voor je lichaam is het een goede stof die van belang is. Het zorgt er namelijk voor dat je huid niet te veel vocht verliest en heeft daarnaast ook een beschermende functie. Het geeft weerstand tegen schimmels en bacteriën. Ten slotte zal je huid er ook soepeler van zijn.

Last van acne?

Wanneer je ook last hebt van acne, dan betekent dit dat de talg niet meer zijn werk zo goed doet. Dit is te danken omdat het zich vermengt met dode huidcellen. Zo kunnen de bacteriën verstoppen in de poriën en zorgen deze bacteriën dat je huid ontstoken raakt. En ook een puskopje op de talgklier uiteindelijk verschijnt.

Wanneer je last van acne hebt, is het goed om te kiezen voor een behandeling.

Behandeling tegen acne

Verschillende behandelingen zijn niet aan te raden tijdens de zwangerschap. Zo is schrobben niet aan te raden omdat je huid hier te gevoelig voor is in deze periode. Het is daarom goed om te kiezen voor milde verzorgingsproducten en dit ook altijd af te stemmen met je huisarts of eventueel je schoonheidsspecialiste. Want niet elke medicatie is aan te raden omdat je zwanger bent. Ook is het goed regelmatig wat zon te krijgen, al moet je dit niet overdrijven. De zon kan namelijk helpen de puistjes sneller te laten uitdrogen. Te lang in de zon zitten kan betekenen dat je een zwangerschapsmasker krijgt, pas hier dus voor op.

Een veel gemaakte fout is dat mensen denken dat vet voedsel zorgt voor acne. Dit is niet zo. Vet eten zal niet zorgen voor een vette huid (wat blijkbaar veel mensen denken). Je kunt er eigenlijk weinig aandoen, behalve zo gezond mogelijk leven. De puistjes en andere huidproblemen zullen altijd vanzelf weer verdwijnen na de bevalling, zoals veel andere zwangerschapsklachten ook vervallen na je bevalling.

Wat kun je wel doen?

Probeer je huid altijd schoon te houden. Zo is het aan te raden zeepvrije waterreiniging te gebruiken, dit kan bijvoorbeeld twee keer per dag om je huid schoner te houden. Ook lotion kun je gebruiken en een dag- en nachtcrème die geschikt is voor jouw huid. Het is altijd goed je huisarts te vragen voor advies, vaak geven winkels verkeerd advies omdat ze niet rekening houden met jouw situatie. Zorg dat je altijd weet welke huidtype je hebt, dan kan er van beter advies worden voorzien.

Tips

Zorg ook dat je altijd zo min mogelijk aan de puistjes zit. Dit bevordert het namelijk niet en zorgt er alleen voor dat het langer duurt. Wanneer je make-up wilt gebruiken om de puistjes wat te bedekken, gebruik dan vetvrije make-up en was het hierna ook goed schoon.

Wat moet je niet gebruiken

 

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *