Snurken tijdens de zwangerschap komt erg veel voor. Het is een vervelende irritatie voor je partner, zelf zul je er natuurlijk niet veel van mee krijgen als je slaapt. Snurken is één van de zaken zaken die zo kan beginnen als je zwanger bent, dit komt omdat je lichaam tijdens de zwangerschap meer vocht vasthoud. Dit leidt er toe dat de slijmvliezen in de neus opzwellen waardoor de luchtdoorgang kleiner wordt.

Maar snurken kan gevaarlijker zijn dan je denkt. Als een zwangere vrouw plotseling start met snurken tijdens de zwangerschap kan dat ook op wat anders duiden. Dit kunnen namelijk gezondheidsproblemen zijn. Waar we later in dit artikel op in zullen gaan.

De reden achter snurken tijdens de zwangerschap

Snurken komt erg veel voor, onderzoeken geven aan dat zelfs 25% tot 40% hiervan zelfs last hebben. In de meeste gevallen is het ook niet iets om zorgen over te maken. De reden klinkt vrij simpel, een vrouw heeft is tijdens de zwangerschap onderhevig aan een toename in gewicht en de uitzetting van de buikholte. Dit leidt dat de bovenste luchtwegen krimpen welke nodig zijn voor het ademen. Hierdoor ontstaat ook het fenomeen slaapapneu, wat een slaapstoornis is. Hierbij is sprake van een ademstilstand van een paar seconden. Meer over slaapapneu lezen? Lees het artikel van Gezondheidsplein.nl

Tijdens de zwangerschap heeft elke vrouw vrijwel last van gewichtstoename, dit is vrijwel niet te vermijden. Wel schijnt slaapapneu ernstiger te zijn bij vrouwen die voor de zwangerschap al last hadden van overgewicht en een te hoog BMI hadden.

Snurken en het krijgen van slaapapneu komt dus erg veel voor bij zwangere vrouwen, toch zijn er een aantal gevallen waar het risico hoger is dat het voor zal komen. Er zijn diverse factoren die het risico kunnen verhogen, welke hieronder worden uitgelicht:

Gevolgen van snurken en slaapapneu

Het lijkt vaak onschuldig, maar dat is het helaas niet altijd. Snurken tijdens zwangerschap en slaapapneu kunnen zowel gevolgen hebben voor het kind als de moeder zelf. Het is vaak zo, hoe erger het is hoe hoger de bloeddruk van de zwangere vrouw wordt. Dit is zeer gevaarlijk. Dit kan in een uiterste geval zelf leiden tot een epileptische aanval. Wanneer dat zou gebeuren, dan moet er of medicatie genomen worden of is er zelfs de mogelijkheid het kind vroegtijd geboren te laten worden. Wat ook weer risico’s met zich mee brengt. De kans op complicaties en ernstige afwijkingen is dan groter en ook de kans op een miskraam wordt hoger.

Wat valt er te doen tegen het snurken?

Gelukkig zijn er wel zaken die toegepast kunnen worden om het te verminderen. Het is belangrijk om gezond te eten tijdens de zwangerschap en ook alcohol zoveel mogelijk te vermijden in deze periode. Dit vermindert de kans al enorm hierop en andere klachten die verkregen zouden kunnen worden. Heb je toch last van het snurken? Ga dan is op de zij slapen in plaats van de rug of buik. Dit wil vaak ook helpen. Daarnaast is het belangrijk om stress en spanning zoveel mogelijk te vermijden, in een ander artikel op onze website hebben wij ook al geschreven over stress en zwangerschap, dit is geen goede combinatie wat ook hier geldt. Ten slotte is het goed om een frisse lucht te hebben in de slaapkamer. Zorg voor een goede lucht ventilatie in de slaapkamer, verstandig is om een raampje open te zetten tijdens het slapen. Dit zorgt ervoor dat er continue frisse lucht binnen komt.

Wanneer het wel te erg wordt is het belangrijk een arts te raadplegen welke je kan voorzien van advies.

Onderzoek heeft ook aangetoond dat het aanpakken van slaapproblemen tijdens de zwangerschap tijdens zwangerschap circa 19% van de problemen met de bloeddruk oplost.

Wanneer verdwijnt het snurken weer?

Het is een echte zwangerschapsklacht, het zal dus ook snel weer verdwijnen na de bevalling. Vaak na enkele dagen al. Vaak heeft het lichaamsgewicht hier mee te maken. Wanneer je als vrouw teveel extra lichaamsgewicht hebt aangemaakt, kan het snurken soms nog wel even aanhouden. Het is dan belangrijk om hier van af te komen, door bijvoorbeeld gezond te eten en te sporten.

Voornamelijk opgeslagen vet rondom de nek kan zorgen voor het snurken. Dit zorgt namelijk dat de luchttoevoer vernauwd is. Ook in een volgende zwangerschap kan het snurken weer terugkomen. Kijk hier dus niet raar van op. Het kan ook zijn dat het bijvoorbeeld niet tijdens de eerste zwangerschap gebeurd, maar wel tijdens de tweede zwangerschap.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *