Eindelijk is het weer lekker weer! Hopelijk blijft het even zo en hebben wij toch nog het gevoel dat het zomer is. Lekker met de kinderen naar buiten in het zonnetje. Samen naar het zwembad, de speeltuin of lekker in eigen tuin. Warme en zonnige dagen waarop veel mama’s de hele dag met zonnebrand in de weer zijn. Of misschien wel dagen waarop jij je schuldig voelt, omdat je weer eens de zonnebrand bent vergeten. Met dit weer moet er natuurlijk weer goed gesmeerd worden.Tegenwoordig gaan er verschillende meningen rond over het met zonnebrand insmeren van je kind. Moet je nu wel of niet zonnebrand gebruiken? En waarom wel of niet. Mamazijn ging op onderzoek uit en raadpleegde een aantal professionals.

UV stralen hoe zit dat?

De zon zendt drie verschillende soorten ultraviolette straling (UV) uit. Zo heb je uv-A, uv-B en uv-C. Uv-C is de krachtigste vorm, maar deze bereikt de aarde niet. Deze straling wordt namelijk tegengehouden door de ozonlaag. Uv-A en uv-B bereiken ons wel. Uv-A is het hele jaar door aanwezig. Deze vorm van uv is het minst schadelijk, maar zorgt voornamelijk voor huidveroudering. Dit omdat uv-A diep in onze huid doordringt. Uv-B is met name in de lente en zomer aanwezig en zorgt ervoor dat wij bruin worden, maar ook dat wij zonder goede bescherming verbranden.

uv-a en uv-b

Zonnebrand, belangrijk of niet?

Op het Mamazijn kantoor was er een discussie over of zonnebrand belangrijk is of niet. De meningen waren nogal verdeeld. Wel bleek al snel, dat de frequentie waarop iedereen zichzelf en/of de kinderen insmeert nogal verschillend is. We vroegen het aan onze huidtherapeut en zij gaf het verlossende antwoord. Ja, het gebruik van zonnebrand is belangrijk! Vooral bij kleine kinderen is dit belangrijk. Dit omdat de huid van jonge kinderen erg kwetsbaar is. Tot het vierde levensjaar ontbreekt de natuurlijke bescherming compleet. Smeer jij je kind niet goed in, dan heeft je kind de kans om op latere leeftijd sneller te verbranden. Ook neemt de kans op huidkanker ernstig toe. Dit komt omdat een kind nog vol in de groei is. Hierdoor gaat bij kinderen de celdeling erg snel. De zon beschadigt deze cellen. Door de snelle celdeling krijgen de cellen niet de kans om te helen. Wanneer je kind goed ingesmeerd is, dan zal de zon minder beschadiging toe dienen aan de cellen.

Zonnebrand ook belangrijk voor mama’s en papa’s

Wist jij het belang van zonnebrand voor je kind al goed in te schatten? Top!! Maar wist je dat het voor jou ook erg belangrijk is om je goed in te smeren? Zoals we eerder al beschreven zorgt uv-A voor huidveroudering. Om dit tegen te gaan is zonnebrand belangrijk. Onze huidtherapeut gaf ons de volgende tip mee; “Wanneer je de dertig gepasseerd bent, is het raadzaam om je gezicht iedere dag in te smeren met factor 50. Dit zal je huid voedden en huidveroudering tegengaan.” Let ook goed op wanneer je gaat zonnen, tijdens je zwangerschap. Wil je hier meer over weten? Kijk dan eens hier.

Mama in de zon

Vitamine D en zonnebrand

Er zijn veel mensen van mening dat wanneer je zonnebrand gebruikt, dat je dan de opname van vitamine D tegengaat. Om die reden kiezen sommige mensen ervoor om zichzelf en hun kinderen eerst 15 minuten zonder zonnebrand, bloot te stellen aan de zon. En weetje? Dit klopt ook, najah deels dan. Zonnebrand kan de opname van vitamine D tegengaan, maar alleen wanneer er een heel hoge dosering zonnebrand wordt gebruikt. Uit onderzoek bleek dat de meeste mensen die zich insmeren, niet zoveel zonnebrand gebruiken dat de opname van vitamine D wordt geblokkeerd. Dus wanneer jouw kind, ingesmeerd en al voor minimaal tien minuutjes buiten speelt in de zon. En zo uv-B stalen oppikt, dan heeft je kind voldoende vitamine D opgenomen.

Getinte huid en zonnebrand

Voor mensen met een getinte of donkere huid is het een ander verhaal. Het is namelijk zo dat mensen met een donker huidtype al zijn voorzien van natuurlijke zonnebescherming en zij hebben daardoor veel minder kans op huidschade. Dit komt door een grote aanwezigheid van melanine in de huid, dit is een donker pigment dat wordt geproduceerd door cellen in de opperhuid waardoor de huid minder snel veroudert en verbrandt. Wel neemt een donkere huid 30% tot 40% meer warmte op. Het lichaam verwerkt dit door meer te zweten. Heb je een getinte of donkere huid, dan wordt er wel aangeraden om in te smeren met zonnebrand. Een zonnebrandcrème met SPF 15 is goed genoeg en dit kan langzaam worden afgebouwd. Zo voed je de huid van jou en/of je kindje en voorkom je uitdroging en veroudering.

Zonnebrand

Goed smeren kun je leren

Natuurlijk heeft iedereen het recht om zelf te weten wat te doen als het gaat om het gebruik van zonnebrand. Toch zijn er een aantal feiten en tips waarvan het KWF aanraadt je er aan te houden

Bedekken zonnebrand

Bedekken

Niet alleen is het belangrijk om je kind goed in te smeren. Het bedekken van de huid is ook belangrijk. Vooral in de heetste uren van de dag (12:00 uur t/m 15:00 uur) als je niet uit de zon kan. Bijvoorbeeld als kinderen buiten gaan spelen, trek een t-shirtje aan en doe ze een petje op. Ook kan het gebruik van uv kleding een uitkomst bieden voor je kind. Zo voorkom je dat een kind verbrand of bijvoorbeeld een zonnesteek oploopt.

Door goed te combineren van het insmeren, uit de zon houden en bedekken kan een kind precies genoeg zonlicht en vitamine D binnen krijgen en voorkom je dat ze verbranden en de gevolgen hier van. Er is geen specifiek advies voor welke zonnebrandcrème het beste is. Dit ligt per persoon aan de huidtype. Dus dat is zelf uittesten wat het beste werkt. Om je een beetje op weg te helpen kwam de Consumentenbond eerder dit jaar met de zonnebrand test factor SPF 30.

Test Zonnebrand SPF 30
Bron: Consumentenbond
Best geteste zonnebrand factor 30 volgens de Consumentenbond
  1. Garnier Ambre Solaire beschermende zonnemelk met karitéboter, kwam als beste uit de test. (Deze is nieuw en nog niet overal verkrijgbaar)
  2. Nivea SUN Protect &hydrate, kwam als beste koop uit de test.
  3. EUCERIN Sun Lotion-Extra lichte textuur

 

Mamazijn logo big

 

Dit artikel is uit eigen beweging tot stand gekomen. Dit artikel is niet gesponsord, maar bevat affiliate links.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *