Waarschijnlijk heb je er al vaker van gehoord bij je huisarts, gynaecoloog of verpleegkundige. De achterhoofdsligging van je baby. Maar wat is dit nou precies, waarom is het goed en kun je er iets aan doen om het te beïnvloeden? In dit artikel gaan we het hebben over de achterhoofdsligging van je baby.
Wat is de achterhoofdsligging
In de tijd van je zwangerschap heeft je baby alle ruimte om te bewegen in het vruchtwater in de baarmoeder. Dit doet de baby om op krachten te komen voor de latere buitenwereld. Ongeveer totdat je 30 weken zwanger bent heeft je baby alle ruimte om te bewegen in je baarmoeder. Je baby kan nu alle kanten op liggen en weer draaien. In week 31 en week 32 wordt de ruimte steeds minder en zal je baby een houding aan gaan nemen die het houdt tot aan de bevalling. Na week 32 is je baby dermate gegroeid in je baarmoeder dat het niet meer de ruimte heeft om nog te draaien in de meeste gevallen. Ligt je baby op dit moment in een andere houding of heeft het een stuitligging dan zal dit worden besproken met je huisarts, gynaecoloog of verloskundige.
De meeste baby’s ligging na week 32 in de achterhoofdsligging. Dit is de houding waarbij de baby met het hoofd naar beneden ligt en het achterhoofd naar de buik. De afbeelding hiernaast geeft de juiste houding van de baby aan. Hierbij zie je dat de baby met het gezicht naar de ruggengraat kijkt. Gelukkig komen de meeste baby’s in de achterhoofdsligging terecht. Hoe zij in de positie terecht komen lees je hieronder.
Hoe komt je baby in deze houding en waarom is dit goed?
Tegen het einde van de zwangerschap houdt de baby erg weinig ruimte over en gaat hij of zij op zoek naar de meest prettige houding om te ligging. Het hoofdje past op dit moment vaak beter in de bekken van de moeder dan dat de billen van de baby passen. Daarom draaien de meeste baby’s met het hoofd naar beneden de bekken in. Ook ligt je baarmoeder in de lengte van je buik. Baby’s gaan over het algemeen ook automatisch in deze lengte over je buik liggen.
Deze houding is goed om aan te houden voor de baby, omdat dit de meest ideale houding is tijdens de bevalling. Het hoofdje kan zich namelijk tijdens de bevalling aanpassen aan de vorm van de bekken. Indien je van plan bent om thuis te bevallen dan is dit ook de juiste houding voor de baby.
Mocht het wel gebeuren dat je baby in een andere houding komt te liggen dan kan dat verschillende oorzaken hebben. Er is over het algemeen vaak echter geen duidelijke aanwijzing hoe het komt dat je baby niet in de achterhoofdsligging ligt, maar het kan komen door een van de onderstaande.
- Teveel of te weinig vruchtwater
- Afwijkende baarmoeder of bekken
- Een afwijking bij de baby
Kan ik het beïnvloeden?
Er zijn manieren om eventueel invloed uit te oefenen op de ligging van de baby. Deze geven geen garantie dat je baby in de juiste houding gaat liggen, maar het is natuurlijk niet verkeerd om te proberen de tips bij te houden. Alles wat kan bijdragen aan de gezondheid van je baby is natuurlijk 100% de moeite waard. Onderstaand hebben we de tips voor je op een rijtje gezet.
- Zwangerschapsbola (hang het belletje laag)
- Kantel je bekken naar voren
- Als je zit naar voren leunen i.p.v. naar achteren
- In een zithouding je knieën lager dan je heupen