Soms komt het voor dat een baby niet aan de borstvoeding wil. Dit is heel vervelend. Oorzaken hiervan kunnen zijn dat er tijdens de bevalling medicatie is toegediend die invloed heeft op de zuigmanier van de baby. Ook kan het komen doordat de baby een tekort tongriempje heeft.

Als borstvoeding geven niet lukt

Wat te doen als je baby geen borstvoeding wil?

Het is belangrijk om een baby niet te dwingen om aan de borst te gaan als borstvoeding geven niet lukt. Zoek een positie op waarbij de baby zich comfortabel voelt. Mocht de baby echt niet aan de borstvoeding willen zijn er alternatieve manieren. Het is ook belangrijk dat jij als moeder je niet schuldig gaat voelen. Laat je niets aan praten, probeer rustig te blijven. Een uitgeruste en blije moeder lukt het eerder om borstvoeding te geven. Dit omdat stress de melkproductie laat afnemen.

Afkolven

Afkolven is een van die alternatieve manieren. Met een soort pomp wordt de moedermelk via een slangetje in een flesje gepompt. Dit heet een borstkolf. Door de zuigende beweging die er gemaakt wordt komt er melk uit de borst. De melk kan vervolgens bewaard worden in de koelkast of diepvries en later aan de baby voeren, uiteraard moet de welk dan nog wel verwarmd worden.

Alternatief borstvoeding

Er bestaan verschillende soorten technieken. Iedereen heeft natuurlijk een eigen voorkeur.

Dubbelzijdig kolven:
Acht keer per dag 15 tot 20 minuten kolven.

Wissel kolven:
Kolven tot de borststroom afneemt en vervolgens wisselen van borst. Per borst per kolf-sessie 2-3 keer aan de beurt. Ongeveer 30 tot 40 minuten bezig, acht keer per dag.

Clusterkolven:
1 à 2 keer per dag een kolf-uur. Na 10 minuten kolven wordt er 10 minuten rust genomen.

Clusterkolven 2:
Een keer op een dag drie uur intensief kolven. Per dertig minuten wordt er ongeveer 10 minuten gekolft.

Tip:
Masseer de borst tijdens het kolven.

Borstvoedinghulpset

Dit geldt niet zozeer als hulpmiddel wanneer borstvoeding geven niet luk. De borstvoeding hulpset is bedoelt om de baby via borstvoeding alsnog bij te kunnen voeden. In plaats van een zuigspeen aan een flesje zuigt de baby aan een klein pompje die aan de borst vast zit.

Vraag hulp

Lukt het borstvoeding geven niet? Huilt je kleintje constant omdat het honger heeft? Of zit jij er even helemaal door heen, omdat je last hebt van tepelkloven, borstontsteking, schuldgevoelens of iets anders? Blijf dan niet te lang zelf proberen, maar schakel hulp in. Zit je nog in je kraamweek? Bespreek het dan met je kraamverzorgster of verloskundige. Ook kun je altijd de hulp van een lactatiekundige in schakelen. In sommige gevallen wordt dit zelfs vergoed vanuit je zorgverzekering. Een lactatiekundige is een expert op het gebied van borstvoeding geven. Zij kunnen je helpen bij het vinden van de juiste houding en geven diverse andere tips als borstvoeding geven niet lukt.

Flesvoeding

Bij het overstappen naar flesvoeding is de fles zelf niet zozeer belangrijk. De speen is een factor waar goed op gelet moet worden. Dit ligt vooral aan de voorkeur van de baby. Wat vindt de baby prettig? Een platte dop, ronde dop, met kleine gaatjes of grote gaatjes? Ook zit het verschil in materiaal, sommige zuigspenen zijn gemaakt van latex, andere van silicon. Een silicone speen is makkelijker schoon te krijgen, alleen slijten deze wel sneller dan een latex speen.

Het is belangrijk om de baby op schoot te hebben en goed recht op te houden wanneer de fles wordt gegeven.

de melkfabriek

Handige hulpmiddelen

Dit artikel bevat affiliate links, maar is uit eigen beweging tot stand gekomen. Dit is geen advertorials of gesponsord bericht. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *