Baby acne, of ook wel baby puistjes genoemd, zijn de pukkeltjes die veel baby’s op de wangen en rond de mond krijgen vlak na de geboorte. Het kan bij de geboorte al aanwezig zijn, maar kan ook ontstaan een aantal weken later. Het zijn als ware jeugdpuistjes die binnen een aantal weken wegtrekken. Het is ook een vrij normaal verschijnsel, waar ook niet teveel zorgen over gemaakt moet worden.

Opvallend is dat de oorzaak nog niet exact bekend is. Wel schijnt het dat de hormonen die de moeder aan de baby meegeeft in de laatste maanden van de zwangerschap een belangrijke factor zijn. Een andere factor die een rol kan spelen zijn medicijnen die je als moeder neemt en via de borstvoeding naar binnen komen via de baby. Ook wasmiddel schijnt een oorzaak te kunnen zijn volgens onderzoeken.

De acne bij baby’s vindt je in de meeste gevallen op het voorhoofdje, de kin en soms zelf op de rug. Gelukkig verdwijnt het ook weer vanzelf, in de meeste gevallen verdwijnt het weer binnen 3 maanden. In veel gevallen vaak al veel sneller. Wanneer het langer dan drie maanden aanhoud is het belangrijk om contact op te nemen met je huisarts voor een afspraak. Er kan zijn dat er wat anders aan de hand is, ook als de acne verspreid over het hele lichaam van de baby is het verstandig contact op te nemen met de huisarts. Het kan namelijk ook zijn dat het geen acne is maar eczeem of uitslag.

Soorten acne

De baby acne kan eigenlijk onderscheiden worden in twee soorten acne. Namelijk de acne die lijkt op jeugdpuistjes en de acne die lijkt op vet bultjes.

De meeste pasgeborenen hebben last van wat eigenlijk lijkt op de jeugdpuistjes zijn. Symptomen hiervan zijn de rode bultjes, puistjes met een witte kop en mee-eters. Deze zal voornamelijk alleen in het gezicht zijn.

De andere acne, ook wel genaamd ‘acne neonatorum’ komt voornamelijk door een ontsteking van de talgklieren in de huid. Deze komen voornamelijk door een verhoogde gevoeligheid van de talgklieren voor bepaalde hormonen in het lichaam, zoals onder andere testosteron. De talg is een vettige substantie die de huis smeert, wanneer hier teveel wordt van aangemaakt door het lichaam, raken de poriën verstopt. Hierdoor ontstaan dan kleine vetbultjes met soms een zwarte punt. Wanneer de talg niet goed kan worden afgevoerd, raken de talgklieren ontstoken. Verschillende onderzoeken geven ook aan dat bepaalde bacteriën hier een factor in zijn.

Is een behandeling mogelijk tegen acne?

Baby acne of baby puistjes ook wel genoemd, zijn niet schuldig en kunnen geen kwaad. Ze gaan ook vanzelf weg, maar in veel gevallen willen ouders deze weghalen. Doe dit niet, dit gaat ook niet werken. Knijp de puistjes ook niet uit en gebruik ook geen middelen om het te behandelen. Een veel gemaakte fout is ook het te wassen met zeep, dit gaat niet helpen. Het beste is om er zo min mogelijk aan te zitten, dan ontstaan er namelijk ook geen littekens. Wanneer er continue aan wordt gezet, is de kans groot dat er daarna kleine littekens ontstaan al zullen deze ook vanzelf weer een keer verdwijnen. De huid van een baby heeft namelijk een goed herstellend vermogen.

Wat kun je wel doen als ouder? Dat lees je hieronder.

Tips tegen baby acne

Het is tegen eerste belangrijk dat je baby acne niet als jeugdpuistjes moet benaderen.  Hieronder vindt je een aantal praktische tips:

Wanneer moet ik naar de arts?

Acne is onschuldig, maar wanneer je denkt ergens anders mee te kampen dan is het raadzaam naar de huisarts te gaan. Als er gele korsten ontstaan is het ook raadzaam om zo snel mogelijk naar de huisarts te gaan, dit kan duiden op krentenbaard.

Heeft je baby in zeer korte tijd op het hele lichaam vlekjes gekregen en heeft hij koorts gehad? Dan kan dit duiden op de zesde ziekte.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *