Het omrollen is een speciale mijlpaal voor baby’s. Dit zorgt namelijk voor een aantal belangrijke functies, zo leert je baby hierdoor kruipen, lopen en ten slotte evenwicht houden. In dit artikel lichten wij uit wanneer een baby omrolt en hoe je dit kunt stimuleren als ouder.

Wanneer kan een baby omrollen?

omrollen van een babyWanneer je baby drie tot zes maanden oud is, heb je grote kans dat de baby zichzelf kan omrollen. Of gedrag aantoont dat hij er klaar voor is. Zo beginnen baby’s met het opdrukken van hun bekken, overstrekken van het lijfje en gebruiken ze een been om extra kracht te zetten. In de meeste gevallen beginnen baby’s te rollen van rug op hun zij. Tegen de circa negen maanden, kan hij zich goed omrollen op welke wijze hij dat ook maar wilt.

Hoe kan ik het omrollen stimuleren?

Er zijn diverse tips waarmee je kan stimuleren dat je baby besluit zich om te rollen. Elke baby volgt zijn eigen ontwikkelingstempo, het kan dus zijn dat de ene baby het veel sneller kan dan een ander. Hier hoef je ook geen zorgen over te maken.

Hieronder zijn een aantal tips te vinden, om de baby te stimuleren om te rollen van rug naar buikligging en andersom.

Van rug naar buikligging omrollen tips:

Van buikligging naar rug omrollen tips:

Ga zelf ook is op de grond liggen naast je kindje, je zal merken dat hij naar je toe wilt komen. Je leert je kind hierdoor beter bewegen.

Invloeden

Diverse factoren kunnen ervoor zorgen dat je kind sneller omdraait dan gewoonlijk of langer duurt dan gewoon. Zo kunnen temperamentvolle kinderen zich vaak eerder omdraaien. En duurt het bij zwaardere kinderen in het algemeen langer, dit komt omdat het ze meer kracht kost.

Kinderen die in het algemeen op hun buik slapen, draaien vaak ook eerder kom. Ten slotte is het vaak bij een kortere zwangerschapsduur dan normaal, dat het kind zich later omdraait.

Waar moet je als ouder opletten?

Als ouder verwacht je vaak niet, je kind kan zo beginnen te rollen wanneer je denkt dat hij er nog niet klaar voor is. Probeer daarom altijd je kind in het oog te houden, helemaal als de mogelijkheid bestaat dat hij kan vallen. Wanneer je kind eindelijk kan rollen, zul je zien dat in veel gevallen hij dit ook erg leuk vindt en ook erg enthousiast mee bezig is. Let hier wel goed op, want voor je het weet rolt hij ergens van af. Kinderen hebben namelijk nog geen gevoel voor gevaar.

Pas op dat het kind niet zijn hoofdje stoot, leg het bijvoorbeeld op een speelkleed of een goede deken die dik genoeg is als hij graag wil rollen.

Het fijne als ouder is dat wanneer baby’s eenmaal beginnen te rollen, jij vaak beter kunt slapen. Kinderen slapen hierdoor vaak beter en hebben minder hulp nodig. Ze kunnen voortaan zich zelf in een goede positie te leggen waardoor ze beter en sneller slapen.

Oh, en mocht je een leuke video zien van een baby die omrolt, bekijk onderstaande video!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *