De eerste tandjes bij een baby zijn een mooi moment maar een baby kan er veel last van hebben. In dit artikel vertellen wij meer over wanneer de eerste tandjes doorkomen en hoe je de pijn kunt verlichten voor je baby.

De eerste baby tandjes

De eerste tandjes bij een baby breken door tussen de zesde en achtste maand. Hiervoor kan het zijn dat je de tandjes al een beetje ziet, je ziet dan een wit bobbeltje op het tandvlees. Je ziet het tandje dan niet echt goed, omdat het verstopt zit onder het tandvlees. In sommige gevallen zie je bij de geboorte al wat lijkt op een tandje, maar dit is geen tand, maar een geboortetand of glazuurparel. Gemiddeld is dit bij 1 op de 2000 baby’s het geval. Deze ‘geboortetand’ is geel of grijs van kleur.

Tanden hebben in de meeste geval een vaste volgorde, hieronder vindt je een overzicht van wanneer welke tandjes doorkomen. Let op, het is een globaal overzicht en het kan dus natuurlijk altijd wat afwijken.

Tanden volgorde baby
De volgorde van het krijgen van tandjes bij baby’s

 

Zo zie je dat er elke maand weer nieuwe tandjes bij komen en het proces even duurt. De eerste kies krijgt een kind pas als ze zestien maanden zijn, wat dus zeker even duurt. Wanneer ze twee jaar zijn is het melkgebit eindelijk compleet, in totaal zijn er dan twaalf tanden en acht kiezen. Elk kind is anders, het kan dus zijn dat het kind afwijkt van bovenstaande afbeelding. Ook kan de volgorde van het verkrijgen van de eerste tandjes wat anders zijn. Kijk hier dus niet raar van op, je hoeft je namelijk geen zorgen hierover te maken.

Hoe merk je dat de eerste tandjes doorkomen?

Vaak is het goed te zien, kinderen kauwen vaker op speeltjes of op de vingers en eigenlijk op alles wat ze soms te pakken krijgen. Ook zie je ze meer wrijven over het gezicht. Om te constateren of je kind zijn eerste tandjes krijgt, kun je aan het tandvlees voelen. Wanneer je voelt dat er een harde bobbel is, dan betekent het dat er een tand doorkomt. Het tandvlees kan zowel bleek als rood eruit zien, rood betekent dat het wat is opgezet.

Baby tandjes doen pijn

Bij veel baby’s doet het krijgen van de eerste tandjes pijn, waardoor ze snel huilerig en prikkelbaar zijn. Ook komt koorts en diarree regelmatig voor. Het is als ouder soms lastig te constateren of het kind last heeft van doorkomende tandjes. Wanneer je geen raad weet, is het daarom altijd raadzaam je huisarts te contacteren. Ook als koorts of diarree aanhoud. Als ouder kun je de kaken met een koude vinger masseren wat soms even helpt, of ook een speciale bijtring geven.

Een bijtring helpt de baby om meer te ontspannen, je kunt een baby beter op een bijtring laten kauwen dan speelgoed en ander materiaal.

Ook kwijlen behoort vaak tot de klachten wanneer baby’s last hebben van de eerste tandjes. De pijn verdwijnt pas als het tandje door is gekomen, wat soms even kan duren.

Waar als ouder opletten?

De pijn hoort vanzelf te verdwijnen nadat het tandje is doorgebroken en er uiteraard geen nieuwe tandjes op komst zijn. Wanneer dit niet zo is, is de baby waarschijnlijk gewoon ziek wat vaak over het hoofd wordt gezien. Dit komt dus niet door de tandjes, het is dan altijd raadzaam de huisarts te raadplegen om te kijken wat de oorzaak is.

Hoe verzorg je de eerste tandjes?

Wanneer het eerste tandje is doorgebroken, is het glazuur vaak nog niet uitgehard. Hierdoor is het makkelijker oplosbaar onder invloed van zuren en wordt de kans vergroot op tandbederf. Daarom is het goed als ouder direct na het doorbreken van het eerste tandje dagelijks een keer te poetsen met een speciale peutertandpasta. Zorg hierom ook dat de baby niet continue zuigt op een flesje met sap of melk. Zoek je nog een paar goede poetstips? Lees dan is dit artikel op Wij.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *